Tuesday, January 22, 2008

Bersama Mak Merah - Sorotan 11



Assalamualaikum kak red...harap kak red sefamili sehat..Selalu bace masalah org lain kat blog kak red.Tapi kali ni masalah saya...tapi malu nak cakap...tapi nak ckp so k red and readers lain bleh bagi pandangan..kak red saya suke kat orang luar yang berlainan agama dan bangsa...mcm mane ni k red..saya rase mcm takde harapan je....wahh sedehnye...yelah kalau berbeza agama ni...satu hal nak kene bimbing...insyaAllah kalau dah jodoh saya akan cube lakukan yg terbaik...tapi budaya agak masalah besar sbb...

kalau dah berkahwin nanti saya tak sanggup nak duduk kat sini( eropah) mesti lepas abih blajar ni saya nak balik malaysiakan...pastu takkn dia sanggup nak duduk malaysia..cara hidup lain makanan..kerja..dah la die ni seorang yg sangat fanatik nak kerja dgn company kerete mcm bmw...kalau balik malaysia takkan nak suruh dia keje ngan proton..

so senang kata...saya akan kene duduk sini...setahun dua takpela...tapi tamau sampai ke tua...wah kenape susah sgt nak bersama...banyaknye cabaran....mmg kene byk berkorban..tapi saya kene pk gak famili saya kat malaysia...tapi saya sgt suke die..die kategori lelaki yg baik walaupun dia bukan beragama Islam sbb dia tak merokok,dia baik layan saya even saya foreigner,die tak suke clubbing,die friendly,die tak underestimate saya even saya adalah seorang perempuan dalam kelas yg majoritinye lelaki......

camne yer?adakah kalau kahwin dgn org laur ni jodoh tak panjang?takutla...saya pun rase sedeh gak kalau kami balik malaysia..die tak dpt berkommunikasi ngan famili dgn baik..saya taknak lihat die takder kawan tambahan pula die cume 2 beradik .kalau die tinggal kat malaysia kesian famili die kat sini plak...yelah takkn nak tiap2 tahun balik sini(eropah)...sedehnyer..

or patutkah saya luperkan jer hasrat saya ni...walaupun saya sayang die sgt tapi saya takmau die sedeh sbb terpaksa tinggalkan negara die or kerjaya dia.






Mariam







4 comments:

syamsulariff.com said...

hm..aku tak kawin lagi so takleh nak memandai, walaubagaimana pun cuba akak mariam bincang dgn family, mcmana penerimaan mereka, lagi satu kena ingat jgk ade yg baik sebab nak tarik masuk agama mereka, kan dah bnyk kes2 sebelum nie, takpun mmg dia ikhlas betul2..ape2 cuba tanya family, org pejabat agama, pasti mereka dah bnyk hadapi kes sebigini dan tentunya mereka memberi cadangan yg bernas berbanding sy yg zero ini..huhu.. :D

Anonymous said...

perlu tanya kat diri awk, adakah berbaloi nanti pengorbanan2 yg perlu dilakukan jika awk terus bersama dia dan tinggal di eropah tu(bjauhan dgn famili di mlysia etc).bagi saya,awk sudahpun lama berjauhan dgn family di mesia,lagi2 jika swaktu di sek men dulu awk bljr di sek berasrama. dah tiba masanya ntuk mnabur bakti utk keluarga awk pula.jika dia sanggup utk tinggal di mlysia,saya rasa xde msalah tetapi jika sebaliknya,sy xrasa awk patut mneruskan phubungan tu..tlalu byk pengorbanan dan melibatkan famly awk di mlysia jugak.demi cinta awk,demi kebaikan awk berdua saya xrasa awk patut mnyambung phubungan tu.siapa lah kita kt dunia ini tanpa flmy kita

mad redo1 said...

dear mariam

when it comes to the question of the heart, very people would be able to make it rationally, as they say "love is blind".

but it should not be necessarily so.

the thing is that you need to look at the bigger picture. with all your family is in mesia they are hoping to have you back. you would like to be back with your loved ones.

thus, it is better for you to make a clean break and mend any wounds that you might suffer now rather than having to deal with a lot of mess in the future.

just a piece from mad redo1...

Heartless Devilish said...

dear mariam
wlpun saya belom kawen..
tp saya paham perasaan mariam itu..
kerana situasi kiter adalah terbalik..
terbalik disebalik saya beragama bukan islam..dan dier islam..
membuat satu pengorbanan yang besar bukanlah mudah.. perlu dipikirkan kedua dua pihak..
pihak pemeli awak dan juga pemeli dia...
ada sesetengah perkara perlu dikorbankan.. dan adakah berbaloi pergorbanan itu? setimpal ngan apa yg anda korbankan?
pikir pikirkan la..

*saya bukan nak memandai..cuma pendapat sajer.. sekali tersalah buat keputusan..akan membuat anda menyesal tak sudah..*