Tuesday, January 15, 2008

The homework begins...

Gegirl ponteng lagi kelas nya ari ni. Lepas mandi, baru nak sarung baju sekolah dah mengamuk meraung. That s the problem bila dia ngan apaknya, and apaknya lak over manjakan dia..ikut je cakap si puteri. so x ke sekolah lagi lah.


tp mlm td aku hangin ngan dia. manja yang mengada sangat terus aku bukak citer isu sekolah. jam2 tu gak aku suh dia amik seluar baju sekolah, letak siap2 atas meja, lam genang2 tu dia ngamik le, amik sock letak kat shoes.

Sirman citer, dia jengket kaki nak amik kasut from the shoes cabinet yg tinggi itu, amik kasut dia yang secoit tu and letak socks sambil sedu2.... alahai sedihnya kan bila kena marah ngan mak.

and bila mood dia dah ok, dia pun rela hati la nak pi sekolah paginya nanti sok. so kita tengok dia pi ke idak ye. masalahnya i wont be siaping kan dia sok pagi, my duty is sending abang and straight to work. Gegirl ni sirman yang uruskan. So kalo dia melembik2 cembeng sket kat dadnya, kompem le dadnya pun 'oh ok x nak skul, jom kita sambung tidur'!!!


alright back to the photos tonite, sekolah agama abang bagi 2 hworks, NK bagi 2 gak. aku kena baring atas katil abang tunggu dia siapkan, kalo idak ada yang dah ngah malam baru naik tido. gegirl yang merajuk kejap ngan aku lepas Maghrib tadi, melompat manja nak bergesel ngan maknya...pun nak menyelit sama study buat alif bata dia...janji dia x kaco abang dia, will do.


dad had to go to sleep early, has to go off to work lepas anak2 dah masuk tidur. no bedtime story tonite, masuk tidur pun dah lambat 20min than the usual minutes.




Sebenornya sirman dah susun jadual buku sekolah dia ikut ari yang sepatutnya tp aku cam x caya jer, asal le x de beza jadual ni, berat jugak beg anak aku. so i had a phone conversation wt kak mas VA (anak2 kami dr sekolah yg sama, kelas berlainan), aku tried to understand amende M3, Maths and Matematik. camne le x berat, utk 3 Maths wt different languages, Sirman letak sekali semua buku maths tu, yet the M3, Maths and Matematik are 3 diff applications even konsep campur tolaknya sama jer. entah apa la korang paham idak ni, coz mmg a bit complicated.



weih, aku dulu sekolah x de maknanya semua ni, maths satu mende, buku teks satu buku tulih satu.



11 comments:

Rickywan said...

Kak, gegirl dia lefthanded ke?
lah...baru tau...ekekee

alin said...

ala rajin nye la ank2 mummy ni wat homework yek....

gud2...chaiyok!!!! heheee

Being Normal said...

stress kan jadik bebudak skrg, so much pressure, mana nak sekolah, kelas agama, mengaji, tuisyen..

nie blum lagik gerko...tensen!!!

viruspadu said...

bebudak skrg belajar mmg mcm2, pening palo menengoknyer

shasha said...

cian ek budak2 sekarang..beg dorang berat..pastu lagi besar dari badan sendiri...

ESHAELYN said...

yalah kak red. anak saya pun gitu, buku maths ada 2 jenih, sejenih ada 2 buah lak. Bi pun centu. Apalah hai banyak sngat buku. Senget2 tarik beg skolah....

mikaounik said...

huuuiiii matematik ada 3 jenis kaaa..
hehehehee...

naperrr la gegirl tu xmau g sekolah erkk..mesti ada sbb tue..akak try laa buat spot checked

awieworld said...

kak red, masa saya pun sama. jgn kata maths, BM, BI, pun byk buku. Buku latihan saja ada 4 bg setiap subjek tadi...mmg berat. tak cukup dalam beg, ikat dengan pengikat buku dan pegang, usung ke sana dan kemari...masa tu dari sekolah rendah ke menengah ting 5..

org kdeah kata, beg galas (tak de beg roda masa tu) berat sampai nak 'rebeh' (senget) bahu..sakit plak tu..

okidokisan said...

dah ader keje sekolah dah yea kak?

dah ader jadual?

eeeiii..adam takder hapa pun lagik sekolahnye...

asyik main kaler2 jer..mcm bdk tadika lak..

nAt said...

huhuhu.. pening ek.. tu baru dua orang anak kan kak? camne la parent kita dulu layan kita ek?

azis said...

dahsyat yer bdk2 skg blaja...erkkk mcmn bleh tlepas pndang lak...byk sgt buku matematik tu