Tuesday, October 30, 2007

Bersama Mak Merah - Sorotan 8

kak,

everyone got their own problems kan? mungkin apa yg saya nak ckp ni tak la nampak mcm besa sgt problem nye.

tp hati ni mmg dah tak leh tahan. nak luahkan kat kwn, malu. so saya luah je la kat sini kot akak ngan readers len bole bg pendapat ke nasihat ke.


there are 4 person in my family. my abah, emak, bro and me. sume lain perangai. tp alhamdulillah kami bahagia.

im proud to be one of them. tp sejak dua menjak ni sume berubah. since mak VSS, mak byk duk umah je.

kalo kuar pun antara kami je la yg bwk. nape mak VSS? sebab mak saket kaki. kalo tak pasal tu rasenye dia tak kan benti punye. dia dah tak larat jalan sgt. even naik tangga pun makan masa. jalan pun kene dipimpin.

so nak jadikan cite nye abah sorang je la pencari rezeki utk kami sekeluarga. terus terang nak ckp, kami bukan org senang. tp cukup la makan pakai. tempat teduh, transport. sume abah dan mak sediakan. due to abah sorang je keje,skang family saya macam ngah hadapi financial problem. abah have to pay monthly payment for 2 cars. dulu masa mak keje,


mak yg bayar satu. memula vss pun mak bayar lagi duit kete tu. tp skang abah sorang je byr. and fyi, cars, utilities, groceries rase nye tak cukup utk gaji yg abah ada. so abah mmg dari dulu part time bawak teksi. tu la mata pencarian extra abah nak beri pada mak dan anak anak dia.


skang ni abah kurang sihat. bile abah kurang sihat, dia tak suka makan, dia diam je. everythings changed. mak dah mula hadkan apa saja perbelanjaan which i dun really
mine.so skang ni keje rumah such as masak, ngemas, basuh kain,basuh pinggan segala bagai saya yg wat. slalu nye after balik kelas. fyi saya masih study kat one of IPTA. abang plak dah masuk 6 bulan nganggur. tu lagi satu masalah. mak asyik bebel2 anak laki bertuah dia tu tanak carik keje. or paling senang ckp, memilih. nak tunggu tuah dtg bergolek. dia abeskan masa ngan games, enjoy and nothing to worry.


sbb abah sentiasa beri dia duit. kirenye dia je sorang dlm umah masih bergaya dan berwang.

saya tensen kak. bile balik je tgk mak nanges sedey2. ngenangkan apa nak jadi ngan all bills nak kene byr, kesiankn abah. ngenangkan anak bertuah dia yg dia harapkan bole jd tempat tumpang teduh. asal balik je tgk abah dgn muka tak sihat. tgk abg yg sentiasa gembire main game dlm bilik dia. skang ni kak, saya asyik dgr mak ngeluh bout money. mana nak cari duit.


cmne nak sara kuarge. sampai satu tahap saya rasa saya nak benti amik ijazah ni. biar lah saya yg keje. sekurang nye dapat ringankan beban abah. saya tension kak. sampai kdg2 nak p study ngan kwn2 kat kampus pun tak bole. ye la petrol nak kene isi gak kan? makan tu bleh gak saya makan kat umah. saya nak mintak duit pun segan kak.


lg satu kan kak, skang ni mak cpat sensitip. kdg2 sampai asal dia tgk cite drama ntah ape2 kat tv tgk org tu p melancong, dia pun nak pegi kak. siap ckp sempat ke dia merasa lagi nak p jalan2 cmtu. hati mana tak sedey dgr kak. sejahat saya pun kak, saya kesian ngan mak. saya kesian ngan abah. saya penat kak. sgt penat. too many things saya kene wat dlm idop saya ni. ngan family dah tunggang tebalik cmni. balik je tgk cawan merata, pinggan ke sudu sebatang pun abg takleh basuh. sume kene diuruskan kak. kdg2 saya rindu masakan mak atau abah. dulu balik je kelas, selalu ade makanan.

skang saya plak kene uruskan sume kak.

patot ke saya cari keje kak? patot ke saya lupekan je ijazah ni? apa patot saya wat?


regards,
Miss E


15 comments:

Anonymous said...

Tak payah lah berhenti belajar....... awk punya class time dia mcmman apa kata buat part time job kalau nak tahu lebih lanjut e-mail kat saya e-mail adress u ok.Azura142000@yahoo.co

Lily.Lulu. said...

ni pendapat saya aje yeh ..

kalau betul nak bantu keluarga, bekerja sambil belajar. tapi kenalah pandai bahagikan masa belajar, kelas dan juga kerja.

saya tak sarankan berhenti. nanti kalau dah berhenti, nak sambung belajar balik susah. mmg payah.

dan saya rasa, lebih baik nasihatkan abang utk cari keje. kalau dia malas, awak tlg dia bukak jobstreet atau mana2, pastu hantar je resume dia. mana tau kot ada rezeki.

:)

Jgn putus asa, jangan berhenti belajar. Tu pesan saya ..

Teruskan perjuangan anda ..
Insya-Allah rezeki tu ada di mana-mana ..

Ziana said...

-jgn benti study...buktikan kat family even awak tunggang langgang wat keje umah...awk masih leh habiskan study...so habis kan study tuh...pastikan dptkan segulung ijazah!

-mak and ayah akan bangga jika diorg sesame ada dlm dewan convo..diorg akan saksikan sendri yg anak dia kat atas stage tuh tgh amik Ijazah...itu sudah cukup buat mak and ayah happy..percayalah..
so jgn benti study...

-awak bleh amik parttime keje..but make sure keje tuh x ganggu pembelajaran...keje bukan seronok nak dpt $$$ but keje nak ringan kan skit beban mak and ayah...

-sy sependpt ngan lily...awak applykan keje utk ur brother...kat jobstreet, jobdb etc etc...mane tau ada rezeki..coz lelaki nih sometimes dia malas skit ngan bebenda yg remeh mcm tuh...dia nak sume dtg tgolek dpn mata...so awak kene buat sumthing laaa utk ur bro..and buat ngan ikhlas...mmg sakit hati tapi insyaAllah niat awak nk tlg akan berhasil..kene byk besabo ek?

-seslalu laa berborak ngan mak and ayah psl hal2 semasa...tayah bg diorg sunyi or slalu terfikir bebenda yg remeh...sometimes bila awak spend time dgn diorg and berborak...skit sebyk diorg akan happy and diorg akan terfikir yg awak amik berat psl diorg...positive kan mak and ayah... i know that org2 tua kalau ada masalah. diorg slalu byk fikir negative drpd positive...sometimes xde positive langsung...so kat sini awak kene mainkan peranan yg lebih skit...jgn bg ayah tuh diam...jgn bg mak tuh bersedih terkenang itu ini... kalau leh hehari borak ngan mak and ayah...story laa bebenda kat skolah ke..bebenda hal semasa ke..psl future planning awak ke..borak, bincang and spend time ngan diorg ek?

-and psl kerja2 kat umah...try amik mase bincang ngan ur bro..cakap face to face...bgtau ur bro, mak x sehat, ayah carik rezeki utk tanggung family, so mintak dia paham...takat sudu sebtg, cawan sebijik takan xleh nak basuh...ckp bebaik...then bgtau dia, jgn terlalu pilih keje...amik jek kej ape yg ada dulu, buat as pengalaman...insyaAllah nnt ada keje lain yg lebih better...try ckp bebaik ek?

apa2 pon...jgn DOWN..kene kuat and tabah!!! mak ngan ayah xde penggantinya...so buat yg terbaik utk mereka..ok?

ok tu jek my pendapat and pandangan...


nota kaki: kakred...dak nih ade ym or email? nak leh? TQ

tentangseseorang said...

jangan berhenti. belajar is belajar. buat part time je. mak awk pandai tak masak? at least buat kuih ke. letak kat tempat org jual kuih. setidak-tidaknya boleh menambahkan income. mak awk tak larat berjalan, tapi buat kuih yg simple2, sambil duduk pun boleh kan?

fird said...

Miss E,

Jangan skali2 berenti belaja. Mcm Lily ckp, once dah berenti susah nak sambung balik sbb dah puas hati dpt pegang duit sendiri. Part time job mmg idea yg bagus. Tp yg penting Miss E kene pandai bahagikan masa. Rasanya fast food restaurant / cinema ok kot kalo u nk cari keje part time for a quite good pay. Yang penting semangat u kene kuat & niat ikhlas nak tolong family. InsyaAllah, u will get a better life in the future.

As for your bro's problem, maybe u leh try slow talk ngan dia. lelaki sometimes mmg x sensitive dlm hal2 mcm ni. Tp kalo slow talk x menjadi gak, kene main psychology. For eg, mcm Lily ngan Ziana kat atas ckp, carikkan keje utk dia. Mintak suma sijil2 dia & apa2 yang patut dr dia. Kalo dia tanya, cakap je, "family kita x cukup duit bang, abg nampak kuat lg utk keje, so apa kata saya carikan keje so ringanlah beban mak ayah kita". kalo x menjadi gak, keep asking him dah dpt keje blom sampai dia fed up & terus cari keje cpt2.

take care!

Anonymous said...

seriously, sedih dgr keluhan hati miss E. terasa I patut bersyukur wpon I tgh ade problem ngan my dad. ever since he retired, and not being the main breadwinner, he changed a lot, being unreasonable and unresponsible person!

luckily my mom is still working and plan to continue another 2 years. me and my bro (younger tho) masing2 dah keje and alhamdulillah dah ade duit sendiri and ade bagi our parents sorang sikit.

same like ziana, I would suggest u not to quit ur study. segala penat lelah keluh susah akan terasa AMAT berbaloi when u got to go tru all this. cuma diharap miss E dpt bersabar and support ur parents in d all way u can.

about ur bro, I would suggest, pi katok pala dia. marah siot dgr perangai abg ko yg camtu. ops! terover plak.

miss E, bersabar lah ye? bole gak buat keje part time asalkan abis study ok? susah nak cari keje kalau takde qualification. all the best!

eylla said...

Miss E,
1st thg 1st sabar... semua ada HIKMAH....
jgn cepat melatah...
percayalah this is just little tiny problem in yr life...
siswazah musti KUAT beb...
carik keje?.. actually kat mesia macam2 mende bleh wat untuk mengayakan/mendapat income without have to spend so much time but not labu peram...
YANG PENTING.. selalu sembahyang dan dekat diri.. buat sembahyang sunat bebyk...

selamat...

Anonymous said...

kalau nak carik keje part time,cube call kelly services 0320788833.tanye la ade tak part time yg hujung minggu je ke,2-3 hari je ke,kekadang ade part time data entry,promoter,sejam leh dpt around rm 5-8.kadang2 tu diorang carik replacement temporary untuk org2 cuti bersalin.pastu jgn lupe bagi sekali abg awk punye resume kat kelly biar diorang carikkan keje.takyah bayar.

yg paling penting sekali jgn berhenti belajar.ijazah tu penting untuk keje nnti.bagi gaji up sikit.sabar la ek.susah2 sekarang.nanti dah keje insyaAllah senang.keje part time ok la jugak,amik yg simple2 je,yg tak penat sgt cam data entry.
all da best.

Rush Murad said...

jangan berhenti belajar, cuba cari kerja part-time yg tidak menganggu waktu kuliah.

Semua orang di dalam keluarga saudari kena kompromi, kena bersatu dan kena belajar bantu-membantu. Keluarga saudari kecil (berbanding saya yang terlalu ramai), sepatutnya tidak timbul byk masalah... tidak timbul kes rumah berselerak dan tunggang-langgang, tidak timbul tiada makanan, tidak timbul ingin menyara ahli keluarga yg ramai. Berkomunikasilah dengan semua ahli keluarga.... berat sama dipikul, ringan sama dijinjing....

mama ranggie said...

jgn berenti studi,that is ur future..cri part time..dah abis studi,boleh bantu family...sayang kalo x abis studi..

nAt aka nAtsumi said...

Miss E,

This is my humble opinion.

jgn lah benti belajar...
carik je keje part time... tapi kene pandai bahagikan masa. Nat pon study sambil belajar.

or else... u try mintak tukar status to part time student- out camp. So kuliah cuma weekend or 6-10pm.

Nat sendiri pon out camp student Uitm. Kelas on weekdays start at 6.30pm-10pm maximum credit hours. weekends just for my family.

Kalau PJJ plak, kelas weekends je.

So day time u can work.

Nadhirah said...

Miss E,

Work smart lah eh.

NEVER neglect ur studies k. Study sambil kerja - like me. Living in singapore; expenses very the tinggi eventhough both my parents are working. I still work my arse off to earn that extra bit. THAT EXTRA bukan utk support ur parents - tidak. For ur own use. Bill hp, transportation fares, duit makan, books, laptop for school, plus those etc etc. Jadi u dont have to mintak ur parents which somehow will definitely LESSEN THEIR burden. I never asked my parents for money anymore.

AS FOR YOUR BROTHER, well sad to say, my elder bro pon gitu jugak.. urm.. sakit hatikan? Yeah, I know. DO THE HARD WAY. Tell ur dad to stop giving him money. N in turn, ask him for money frequently. That's what I did. Kite adik pe. Got the rights to ask abang for pocket money. In a way kite menyindir lah actually to get his arse working. Gitu je. Reverse psychology.
It works for me though.

Just my 2 cents worth of advice.

BE STRONG BABE!

Cheerio. :)

su said...

sayang kalau benti blaja...

akak pon owang susah jugak tau tp jgn jadikan itu utk lemahkan smgt adik tau...study n mungkin idea2 dr pembaca yg lain boleh diguna pakai...

kuatkan smgt dan tabahkan ati....

kak su

amni said...

babe, i kat tganu ni pon boleh buat part time. apatah lagi kalo u kat KL. keje melambak beb..

mak bapak i pon retired dah. i nak sambung wat master ni mmg terpaksa buat part time instead of scholarship yang tak cukup tu. dun wori.. selagi niat kita baik utk bantu family, ALLAH tolong..

my prayer goes to u, insya ALLAH..

redlovertoo said...

miss E,

see? ramai yg concern and care...o jgn tension2.....sebenarnye ramai yg bermasalh mcm ni.....cume nak nampak terang2an i luar mmg susah la...


i have a foreigner friend......dtg mesia cume nak blaja....blom sampai half way blaja.....ade kes2 tertentu di mana duit die lesap mcm tu je...n being in foreign country yg judge 'blacks are bad' sgt susah....tp die kerja siang mlm nak bayar yuran kolej yg mcm kedahak mahey nye.....n he never gives up...that's the coourage yg i salute giler...walaupun ade masa berbulan2 die hanya mkn 2 keping roti sehari saja....

so...never give up ur studies...sbb if u think u ur situation is badd enuff...ade lg yg lebih teruk dr anda...furthermore he is an anak yatim...hmmm and abg die di tanah air die pun sama je like ur brother.......while he has two other sisters....all this while back at his country he works untuk sekolah kan adik2....bile adik2 da lepas now he's turn to get some educations.....


semalam kat kolej ade satu iklan...they need a waitress at damansara damai ASAP. if ur place jauh dr damansara....try la carik kat any fast food restaurant...data entry yg mcm miss anon ckp tu pun bgus ...sbb kite leh wat kat umah.....


and if ur dad ade own car......summer time usually org arab banyak dtg mesia kan???? they need rental car...per car kalo waja, wira, gen2...yg mana leh muat org die yg gabak2 tu sehari leh dpt rm500....tis is for summer time lah....


apa pun..jgn give us...as for me pun..i'm still perusing my degree and yet i'm stiving to earn extra money......