Thursday, October 04, 2007

The few sec hits...

pakailah tali pinggang kereta walau duduk di belakang...

concentrate dengan pemanduan, jangan bertindak di luar kawalan...


ptg smlm, jalan lengang, sunyi sepi ada pun keter2 yang benti kat tepi2 BP, depan padang bola Bandar Tun Razak. It s my area. our area. Aku pailang Cheras...! gitu...


aku x bawak cam org gila ye, when i had my kelisa last time, mmg sume org takut nak naik ngan aku, aku tersangat suka bwk laju. itu dulu. but for this case, sejak ada sparkle grey, aku lebih bertatasusila, some more kalo ada kids lam keter, lebih2 lg tatasusilaku.

saya pendekkan citer...

there s a lady driver, kuor dr T junction, pandang kiri sahaja. tidak langsung pandang ke kanan..di mana kereta ku sedang bergerak.

i got 2 options:

1. aku tekan break, anak dara aku melantun.

2. aku x tekan break, anak dara aku pun akan tetap melantun, aku mungkin minor injured, abang mungkin jugak akan melantun, dan si driver itu jugak akan melantun.


i chose option 1.


lagi few inches je keter dia nak hit aku, kes dia x pandang ke kanan, and itu jalan aku, bukan jalan dia. minah ni sepatutnya berenti tunggu line clear br kuor dr T junction tu. but she was careless.


ingat ye, cuai dan tak perasan ialah sesuatu yang tidak boleh diguna pakai while driving. kerana kecuaian ko, nyawa org lain boleh melayang.


make it short. anak dara ku melantun kena dashboard.


aku tarik handbreak kat tetengah jalan tu. orang ramai dah mula cuak tengok 2 lady drivers sorang dah cam samseng, sorang dah kematu lam keter x nak kuor.

Aku ni mak tau. ko punya pasal, kecuaian ko buat anak aku melantun tau. Ko tau tak????

aku pi kat keter dia, aku hentak terus cermin keter dia. aku maki hamun dia! aku blah, masuk keter, and jerit lagi coz dia x nak reversekan lg keter dia, bih x geti2 blah? aku pun nak blah, q keter bakang dah panjang tuh, anak aku dah trauma ni... aku pedulik hapa semua keter orang dok nengok benti tgk drama ni...




i was shaking. Gegirl was crying like hell. Her lips berdarah. Abang dok bising and keep saying 'mummy, keter tu jahat, keter tu bad!!!'

Read here carefully, u anon dont try to give me stupid comments, i repeat again, we are talking bout my daughter and my son punya nyawa ye..so kalo ko nak talking rubbish, u better click the X, i m tired and enaf wt yr stupid comments already!!!!



Please, aku boleh jadi samseng kalo melibatkan ahli keluarga aku. Aku boleh pi rumah kau, carik kau di mana2. Aku bukan road bully ye, but if u hv a stupid careless driving skill, someone has to tell u that.


Aku hilang kawalan diri pi hentak cermin keter dia coz it involves my daughter yang jatuh dari kerusi and melantun kat dashboard. It s my daughter!!! so aku behave as a mother. i may think twice if i see the driver is a man...but who knows, kalo org tu jugak lelaki, i could do the same to him, like i did to that lady.

aku hilang kawalan diri menjerit2 tengah jalan pasal again, it s my daughter, and my son are in car wt me.


Please, kalau kau x sayang nyawa ko, jangan lah bunuh diri kat tengah jalan raya yang melibatkan orang lain, pi le carik cara lain. I miss one info, that lady driver oso has a daughter in her car!!! ko x sayang nyawa anak ko kan???



Spoil spoil spoil!!! i hate it.


No photos during the incident, ko hengat aku ada masa nak snap2 gambo yet tekak dah perit, tangan sakit dok hentak cermin keter org.


Dont have to tell me that it s a Ramadhan month, so that i hv to bla bla bla. Be at my shoes, u know how it feels. Now....move on to my next entry!!!




30 comments:

redlover said...

i'm sorry for the incident.....am a lady driver as well bt PLEEEAAASSSEEEE!!!! I HATE LADY DRIVER YG BAWAK KETA TERHEGEH2 N CARELESS N CUAI N RISKY N MEMBERI 1001 ALASAN KEPADA LELAKI UNTUK BLAME LDY DRIVER!!!! yes....if its for me...eventhough i am still single and u may say i dont understand yet the feeling of being a mom....i wud do the same thing to....pedulik la the other one tu lelaki or pompuan.....len kali kak red.........sambil angkat brek tu...tekan hon pepanjang....biar bingit n biar die terkujat terkangkang!!!! pehtu dlm mcm mana situasai pon.....mata kene cepat2 carik no plat die.....len kali kalo kitorg jumpe leh kitorg tolong hon kan balik.....hehehheheh




alhamdulillah semua org selamat......

Jie said...

sabar kak..sabar..meh aku urut belakang ko....

aku dah bawa kete lebih 10thn...kl driver kak...mcm ko la juga...belajar memandu kot area cheras yg sesak giler tu...insyallah..setakat ni..aku lum pernah lah jadi mcm ni.

sabo2 ye...jom kita g A&W :p

Red Mummy said...

akak dah tekan honk panjang gilaaaaaaaaaaaaa....tu yg aku tarik hbreak, terus pi attack dia.

tapi x per, dia tu mesti dok area2 BTR, x pun amik anak dia yg dia suh org BTR jaga, i can find it. BTR tu kan kampung aku.

boleh detect lagi orgnya..

Red Mummy said...

kak jie - org x main la urut2 bakang2 nih..apa kes. zaman skang urut le aku ngan gelang poh kong ke, cincin habib ke, rantai tomei ker..baru le berbaloi memujuk

Lily.Lulu. said...

itu mak saya, bila dia dah mengamuk, habis sume dia amuk.

kite boleh bayangkan mcm mana keadaan ketika itu, tapi mummy, gegirl dok depan ke masa tuh, gambo menunjukkan dia dok belakang.

hope she's ok now ... mummy nnt mintak daddy urutkan tangan tuh ngan gelang2 atau cincin yeh. mesti okeh nnt tuh

:) lebiiu
muah

nAt aka nAtsumi said...

cian gegirl.... mmg patut akak buat gitu kat dia... bagi sedau sket....berangan ke apa bwk keter....!! kan? kan?

Ziana said...

sy sgt2 phm ape yg kak red rase kan tuh...

alhamdulillah..
gegirl..abg and kak red xde pape...

sy nih pon masih trauma ngan bebenda cenggitu...

diorg nih somtimes pk dan dia jek..
kite yg drive nih dorg wat bodo..
pastu yg x reti pandnag kiri kanan tuh...lg sengal...

tuh blom yg tetibe wat emergency break lg tuh..lg hampeh..

moral of d'story...
x kire laaa lady driver ke..man ke..org tua ke..warga emas ke..
plsss laa drive bebaik..molek2..
utk keselamatan diri sendri and org lain...

DONT MELANGOK N DRIVE...

:)

Bayang² said...

wah...

nak gelanng poh kong... demand tu...
dah le kak jie da ofer nak pujuk....
bagi dia gelang uniti tu je kak jie...

"world peace.." hahahhah

Red Mummy said...

nok ly - dah sah2 gambo tu gambo mlm td baju tido pi a & w. yang kat bawah nye gambo br gambo pas incident dia melalak2.

korang...

ngantuk aaa, nak pi jalan2 shopping la kat bawah.

utk anon - aku simpati sungguh pada kamu yang suka bagi harsh comments supaya aku dimalukan. kira ko tu beso bagus sangat lah kan??? ek enek...

bapa byk kilo dah anto msg pastu x geti2 gak nak bambus..suka gak dok blog aku kan.

ko apesal? x malu? ko ni mesi rakan taulan syaitan kan tp camne leh terlepas ek, dema sume ngah kena kurung tp ko lak terlepas. ooo..ko tu chief syaitan. hiks..

gelak gelak.

baik aku pi shopping. ko x de duit kan? so dok diam2...dasar anon bangsat!!!

RedWGG said...

sabo kak..
g shopping...g...g..

sian gegirl..sian abg..
saya pun akan suoh abg pakai tali pinggang keledar after tis..

Ziana said...

kak red...
sebaik we all dh jauh..
kalau x sure esok pi iSETAN members sale lagik skali..

hahahah


anon tuh pehal?
syuhh syuhh...
mekak jek kat sini!

eehan said...

kadang2 sakit hati gak degn driver2 kt KL. laki pompoan sama jer.
kdg2 kita skit punya berdisiplin..org lain buat hal..kita terkena sekali.
tapi kak red...mmg berani la..siap g ketuk cermin keter dia lg:P

Arin said...

hisshhh..saya leh imagine if saya ader kat situation yang sama..mau abis kuar anak tekak aku maki kan driver tuh...ye le, dah le kiter bawak anak2..bak kata org melaka le, kalau maki sure kuar "hawau ko.."..
so, gegirl still in trauma?

Lily.Lulu. said...

the same anon aaa mummy ?
mmg anon tuh x paham bahse
nak jugak bertenggek kat blog nih
kalau dah x suka blah aje lah
muke tak malu dia tuh
pipi tuh pi bawak pasar borong
jual bontot ayam kat sana yeh

haih ~

shopping is the best medicine for my mummy at the moment ;)

Ceera said...

uish, pompuan mana yang memalukan orang ceras tu, ahaksss... mujur la kakred cekap dan pantas menekan break, bagus bagus... sian gegirl melantun. Dan saya sangat suka kakred pergi maki dia, haruslah pucat ghila dia kena maki kan...

capik said...

salam kak,
kalo saya pun harus saya jadi samseng jalanraya jap... lelagi kalo cayanunalif hehehe...

Jie said...

lor..gelang ko lum sampai siku ke?

hiks!

mikaounik said...

kak tadi shopping per..??

enie said...

Hi Red, Thank GOD u all semua selamat. Camne lah agak nya muka minah tu ye bila kena tempiak?????Kpd that driver tlglah berhati hati,,kalu tak sayang nyawa sendiri hang nye pasal lah. Tapi ingat jangan disebabkan anda "NYAWA" org lain terkorban.... Hope Gegirl & Abg dah ok now. Take care .then..

Rickywan said...

Besyukur akak aku dan anak2 nya selamat....akak hati2 yer...

sabo kak..bulan pose kak...sabo...

wawa said...

kadang2 mmg jalan kita tapi kita kena hati2 gaklakan.

dah la kak.

kakred ni stress banyak2 kangjadi depress lak susah.

:)

cheer up

DiaHarris said...

sabar yea kakak merah... selamat ler gegirl sket jer luka. if not haru jadinya...

Umi Mia said...

Huh pernah jadi cam kak red dulu...masa tu anak I kecik lagi dok dlm baby seat, dia terkejut jer menangis, tapi umi dia merah padam muka..menahan marah, kat antara taman tenaga ngan masjid tu..area kita lah tu...umi punya mulut sesuka hati keluar ba....bo...sumer cukup..yang si ppn tu dok tercengang sebab dia pun terkejut..tak bergerak tengah jalan. Tapi mengenangkan anak I kecik lagi dok dalam kete...I cancel plan nak kuar hentak cermin kete dia.....tapi tu lah kak red ooiii...kita bawak hati2 pun..org lain tak tentu lagi...doa jer lah banyak2 supaya tak terjadi lagi benda2 cam ni...nasib sikit jer tu...

azra.boneyta said...

i think i saw kak red, she was in black and white....i think it ws her.....she jalan masuk vincci....with mng nyer paperbag in hand.....was it her? was it her?

relax kak red relax.....told ya Malaysian drivers memang terror, patut kasi drive keta kebal jek.....peace!

tukangtaip said...

I share your sentiment. Kalau setakat kita sorang, no hal. It's the kids we're talking about.

rynz said...

kak red, lain kali alang2 dah ketuk tingkap keta dia tu...akak ketuk jer terus kepala driver yg ngok tu....

sometimes sebab setitik lady driver yg cam ni....abih sebelangan lady driver lain kena kutuk...

apa2 ..thanks GOD gegirl n abg tak apa²

Hannan said...

wow... sambutan hangat utk entry ni.. dasyat tu.. nasib baik saye xder ek...
darah muda saya ni kak... .. x main la pecah2 kete org,
saman jer teruss..
kalau x le duit pon.. kurang2 org tu malu sket.. heheje

mad redo1 said...

haaa... kan dulu mad redo1 dah buat entry jangan bagi bebudak dok seat depan, nak elak benda alah cam ni lee...

tapi apa pun memang minah tu jugaklah yang salah kerna tidaklah dia berhati-hati ketika keluar simpang ittew...

maybe dalam situasi yang sama mad redo1 pun sama akan kuor potpet sambil guna sumer vocab yang cun2 ituh...

but the main thing is, everybody is safe and sound buleh bernyawa lagi...

hehehe...

pu3nemo said...

uh kalau sy pun sy akn wat cm mummy.. kalau melibtkan my fmly,bnda tu x lh memain la.. p lantak ngn org lain jnji fmly selamat..

nasb baik gegirl ngn abg xder pepe..

p/s: mummy,sy teringn nk jumpa gegirl la..

one love said...

what u did was awesome! go hentak! kalau pemandu cuai menyebabkan anak kita cedera walaupun sedikit, walaupun tak cedera, tapi boleh menyebabkan kesakitan hati, kau hentak je dia, akak!
aku sokong! kalau aku kena mcm akak pun, aku akan gi ketuk cermin dia!