Tuesday, July 03, 2007

I m ok oredi lar...



let me correct you here.

sebagai seorang manusia yang berperasaan, sesiapapun tak nak dimalukan dan dihenyakkan di hadapan orang ramai. anak2 kecil pun tau harga diri, apatah lagi kita yang dah tua kebana ni. i do accept comments or teguran yang membina, tetapi dengan cara dan jalan yang masuk dek akal.

kalau menjadi lalat dan menghurung kemudian menembak membabi tuli, sakit apa yang kita dapat? sakit hati? the point is, u want to attack me personally for what reason? kepuasan di hati? u godek carik salah akak for what point?

u are not happy seeing me wt my family, my blog in fact myself personally, so u buat cenggitu bagi maruah aku serendah2 manusia.

i remember one day i received an email from someone, tegur me dengan cara berhemah, akak terima teguran sipolan and now we become bestfrens - mangkuk hayun tu is Abang matredo1. he x pi jadi lalat n x do the personal attack, but he emailed me directly, nice and peace.

whatever pun, niat yang datang dari lalat2 ni dah tentu untuk menjatuhkan dan memalukan akak. if u really care bout someone's feeling, kenapa mesti buat gituh. perlu ke aku buat karangan panjang2 pastu is this entry, is this blog then going to submit to cikgu bahasa inggeris engkau?

anak akak pun tau malu lah kalau akak tegor or marah dia in front of everyone, memalukan orang lain bukan my habit, so if that s yr habit and perangai iri ko, i repeat again my magic words to you 'yo b&st#rd joker, middle finger for u!'

let s drop that subject. i m happy wt my life, sekelumit yang menyakitkan ati akak....melukakan ati akak, dah ilang - but i do remember this, forever.

i have a shoulder to cry on, i go to him, i go to my 2 little kids and i go to my blog, and that fellow - should i repeat the magic words again?





ko hengat that red balloon datang dari si mangkuk hayun tuh?


ada la sorang ni dah buat akak tunggu sampai sejam kat squash court yesterday, what a waste of my precious time. kalau ye pun bz, let me know, but ni buang masa akak tunggu x sudah. dengan bertubi2 manusia yang melukakan hati akak...


i went back home wt tears.


but today, we are ok already, itupun takut dia nak tego akak, nengokkan mood akak yang masam mencuka wt the yesterday's incident. I m not that zalim, u said sorry, see Coach - i tempek kat my blog. u must be happy coz belon ko masuk blog akak kan?


he reads my blog, my best boipren, my coach for most of my games, next time jangan buat akak merah ko tunggu sampai sejam ye, i should be with my family for that 1 hour tau tak.


btw, dialah satu2nya manusia yang panggil akak merah the diva ni Mek, he is way too young than me, dia x nak panggil akak 'kak red' so dia bagi akak gelaran Mek. macam aku orang kelantan jer kan..whatever, dia panggil akak Mek, akak nyahut.


Just to remind you, he is also in my RED DIVA TEAM, good defender.



and today, hari yang melukakan hati akak gak. berat bahu memikul berat lagi badan aku nak buat kerojer umah pasni. Kakak, my daily maid, is leaving us akhirnya. i rushed back from my squash training tonite, to be wt her, i dont want to miss the farewell babai, she is a very nice lady, my best tip top 5 star maid ever.


her last duty for us, ironing and lipat selonggok kain baju. She is moving to Klang...jauh kak ko pi tinggalkan kami. Nak nangis akak melambai pemergiannya. (Equil, sebab tu lah akak x leh meet up wt you tonite, i hv to rush back home to meet kakak ni).



So, i dont have a new maid yet, while waiting for a new maid coming in (yang masih x kunjung tiba till donno when), i will be the permanent maid at my own house.



For a start, sirman has to do the menda2 kecik alam yang larat dan rela dia buat. pastuh, kids will have to kemas toys and barang sendiri, supaaya tidak bersepah dari ujung utara ke selatan. my weekends kena cut off sleeping or blogging, akulah puteri yang akan melipat kain baju dan membuat ironing (i dont send baju to dobi ye, either maid has to do it, or i have to do it). akulah juga diva yang akan terbongkok2 membasuh baju dengan tangan ni gak (baju kerja laki bini dan baju jalan anak2 kena basuh tangan, i dont use w/machine for those ye, baju harian je msk machine). so on lagi keje2 umah yang menimbun will wait for me over the weekends, even after work at nite.



80% will be under my care, 20% will be handed over to sirman.



Sekian lama idup berbantuan pembantu rumah, tiba masanya kami berempat bergabung tenaga, berat sama dipikul ye lailing, yang ringan2 anak2 jinjing....



Kalau tengok blog ni takde daily update anymore, u know the reason oredi.



:(






22 comments:

chaelanah said...

kak red the diva!!

omg!!
good luck utk sumer keje umah tu,

neway, jgn dilayan sgt lalat2 yg keji jeles tu, ok?

-XoXo-

^eMiKo^ said...

kasehan diva neh....

diva kne turun pdg ngemas umhnye...

smoge berjayelah ek...

i know u can do it!!

nothing ever stops u,kan kan..

Miss Nazla said...

glad akak suda okek. bia la cekgu bahasa inggeris dia dtg sini bace sendiri.

hah bout maid. wah dia ke Klang? tempat saya ni. hehe samat menjadi puteri aka diva aka surirumah aka maid dirumah sendiri hehehhe

Lily . Lulu . said...

mek yeh kak red ?? kelazzz gitu. hehehe .. jangan la nanti sampai x update !! rindu nanti nak baca blog akak :D

tenks for the komen .. hikhikk ..meh kite peeejakkk same2 si 'lalat' tuh .. hahahaha

Rickywan said...

akak, rasa nya kalau sy nk jadi pembantu rumah nyer boleh x?? hehehehehehe :-)

^AnGeL iN DiSguiSe^ said...

Lalat..? Lalat jenis nie, pakai Ridsect pun tak mati...

Takpe, Kak Red..KARMA...what goes around comes around..WHAT GOES UP MUST COME DOWN...

dato_k said...

kak red,

sepahnye umah kak red dlm gmbr ni..kalo x de neng cane tu...:)

Zana Sadri said...

adeh... leh bayang la cemane kak red kat umah nanti..takpa la kak red.. extra xercise tuh.. pas nie squash trus gold medal sbb tgn dah jadik besi. ngeheheh...:D

Go kak red go!! :)

coffee said...

kak red,

nak komen skit la psl bilik ni..napa nampak mcm umah kongsi?..he.he..jgn marah ye kak red..

Umi Mia said...

Good Luck to you Kak Red...cam tu lah kalau kita ada kerjaya sendiri..dan tanpa pembantu rumah...cam I ni...

Anyway..sibuk sikit semenjak dua menjak ni sebab latest projek ni technical sangat..projek utk blog pun dah ada 2-3 tak settle2..My Mia, My Best Friends ngan tag kak red dulu tuh...entah2 dah expired gamaknya...

eVerYthInG SHASHAY @ ASH said...

lohhhhh .. nnti kok saya ngak bisa baca lagi blog ini sih jika non ngak mengupdates kernaa blog ini BWS saya daily.. baru sajja sih saya mahu omong-omong dlm ini KB, tpi ngak apalah kok non sudah bz kan?? kok putrajaya hunt 2007 bisa join ngak?

Red Mummy said...

rul - putrajaya hunt aku kena pass la babe, taun lepas pass taun ni pun kena pass gak jawabnya. i got something on, tak termaasuk menjadi Neng Red ni ha..

oi korang - itu bilik kain baju, bukan bilik tidor aku lah. mostly bilik maid akak, so segala kainbaju tido iron sume letak lam tuh, nak tido pun boleh, siap ada tv bagai, but that room is more for the maid.

bukak mata luas2 sket oi.

Jie said...

kak red, nnt ptg ko submit form ye..aku nk minta keje kosong kt umah ko tu...pasni takyah la kita gossip2 online.....

ween said...

haish namanye lagi lalat.. memanglah perangainya menyakitkan ati, menyibok, sedap, amik surat kabar pukul kuat2 kasi mampos..

Kred, no maid oredi? ada borang kena isi ke? pass kat ween satu.

Lestat said...

Vely..vely..vely..good luck 4 you kak..wishing u well and full of happiness(sambil membasuh)..:D

Bayang² said...

ooo lepas ni kak red yg kena mengemas la... kekekekek.... leh le kitaorg panggil kak red "kakak" lak??? wauawuauwauwauwa.....

Rush Murad said...

ngeri lah kalau tengok Red Mom mencarutz dalam blog... sapa tu yg jadi lalatz? lalatz lama jugak ker? bodoz jer lah Red Mom... laki kau bila nak datang Miri? nak pesan ikan terubuk tak???

eiza said...

hapy tgk kak red dh ok..
cuak je tgk kak red marah2..

klau kak red jadi neng jgn lupe pkai kain batik merah...=)

eiza said...

p/s : akak nanti singgah blog eiza tau..ade sumthing for u...

Pato & Pearl said...

hahaha..i hate to lipat and iron baju 2....

P

alieys said...

hihi...sabo jealah...

mad redo1 said...

woah... tinggi le plak lif naik hari ni... hehehe...