Thursday, July 26, 2007

Imbasan semalam...


aku grad on 95, 96 aku keje kat tempat yang suka merenong yang bossnya manjang turun naik court pasal kes ngan jandanya. pejam celik, 8 taun akak served ngan dema. i took the vss offer which was around 30k. aku pikir, kalo dah keje sampai 8 taun, x geti2 lagi ke aku caarik keje lain, while nak dapat bonus sebulan 2 pun siksa, baiklah amik vss nih.



dalam masa 8 taun tu gak, aku kenal pak sirman, cintan cintun sempat beranak sorang. dalam 8 taun kat situ gak, aku tender resign letter sekali - dah nak bambus tapi dema counter offer. boss aku sayang tol ngan akak ko ni. kalo idak, ke bank lak perginya aku ye...


sampai sudah abih merenong, aku lak merenong kat umah ngan abang while sirman pi keje. aku x de keje. aku carik keje x dpt2 lagi. abih segala mak nenek the star malay mail jobstreet aku apply. bulan pertama dok umah aku happy gila...jadi mem ngan abang. bulan kedua naik bosan. bulan ketiga mula lah tak tentu arah. bulan ke empat aku ajak sirman ngan abang pi bali, i need a holiday.




sebelum fly, aku dapat offer, big offer. aku pikir, amik jelah. so b4 blah, aku jumpa orang tu - i will report my duty 2 days after i come back from my holiday. dia berjiwa rakyat, so dia mestilah ok ok jer.



2 ari pastuh...aku terus pi jumpa dia. startlah opis hour aku 830 530. tu on paper. rupanya pas a week jadi 24 hrs lah pulak. ngah2 tido pun kena kaco. nak tu nak ni.


aku jaga big shot. very2 big one. aku ingat jaga big shot, gelemer lebih. gemer mmg gemer tapi sakit jiwa toksah ingat lah...masa tu taun 2003. ujung taun 2003, laki aku bising2 cakap abang kena ada adik. wui...election is 2004, nak ngandung 2004, bantailah.....


so 2004, boyot2 la akak ko pi ikut big shot ni sauk sana sini. kdg2 koser heh aku nak pi. dok je bawah kemah ngan orang2 bawahan dia pasang banner, ikat2 poster, tempek2 beg, keje yang x yah suh aku berjalan.




aku mengah ngandungkan gegirl. nak drive pun x larat. dr cheras ke setiawangsa, sirman kena anto aku and pusing balik ke cyberjaya masa tuh - x ke triangle satu kl ni dia redah. keter 2 tapi pakainya 1.


pas aku banakkan gegirl, aku pikir balik, masanya dah tibalah. aku x larat dah nak jaga big shot ni. weekend aku ke mana, tido kena belek hp, x jwb kena maki, so aku tender. aku dah dapat offer kat sini masa tuh, tp baru verbally, lom ada papers yet. but aku dah tak larat, kenduri pak mentua aku meninggal, pun dia bising pasal x jwb hp.





aku tinggalkan segalanya. semuanya aku let go. the pay was good, mewah tapi aku x larat dah nak hidup stress camtu. aku joined tpt skang ngan low pay, but after 2 and a half yrs, aku dapat lebih dari apa yang aku dpt dulu. berkat sabar. lgpun kat sini lebih aman dan tenteram.


ari2 aku leh lepak kat blog korang.





smlm...aku terimbas kenangan, bila menjadi DIVA di situ...DIVA kepada VVIP DIVA. kalo aku x tinggalkan dia, lagi hauk aku dibuatnya, coz the moment aku blah, dia jadi Minister, kalo masa aku jaga dia, hanya Deputy Minister sahaja.


smlm...aku tersempak ngan adik ipar dia (mlm kang akak upload gambo dema)


Untuk menjaga keharmonian sejagat - biarlah nama VVIP itu dirahsiakan. cuma kalo dia baca or kuncu2nya baca...aku nak cakap gini


Dato',

Saya harap Dato' kekal menjadi pemimpin di hati rakyat. walaupun saya ni tempat Dato' maki hamun pasal rakyat nak tu nak ni buat Dato' pening kepala, tetapi Dato' tetap pemurah dan dermawan kepada mereka. Cuma kalo datang ke daerah saya, tak perlulah disebut yang saya ni pernah menjadi orang kanan dato', semoga dato' berbahagia, pilihanraya pun dah nak dekat - insyallah dato boleh pertahankan kerusi dato'.



tak banyak yang korang tau pasal aku, akak merah ko ni.

14 comments:

zerd said...

Kak Red,
I rasa tau sapa VVIP tu since dlm entry Kak Red dolu-dolu ada pasal towel adiah drp dia eheks :D

Red Mummy said...

towel adiah katanya...

mandai la ko kan

aku dpt duit raya jer 3 ribu gedebuk, towel adiah apa kes yang oiiii. tapi towel ke duit raya ke, x leh beli happiness pun...baiklah callo.

Fozalin said...

i'm beckk......

^eMiKo^ said...

wah... kenangan silam... hehe...

^AnGeL iN DiSguiSe^ said...

Uwaa...sonoknye dia jadik org kanan VVIP...Pak Lah ke? KuiKuiKui...

Slalunya org kakan ni kalau tgk kot cermin, kira orang kiri jugak...byk tanggungjawab tu... :-(

Jie said...

kak...ape kata ko ubah skit ayat lara ko utk Dato' tu...cam ni

" Dato', apa kata Dato' tok sah bertanding nex election..bagi je sy bertanding kerusi tu...skrg ni rasanya sy dah cukup glemer dari Dato'utk raih undi..."

Rasanya aku tau sapa VVIP tu kak..tak moh ckp la..satgi ko kata aku redah panjat blog ko lak..ko kata kau arif sgt..ko nk menderem lebih²..tak moh arr kak..he he :p

Lagipun serkap aku tak bape nk elok ni, koyak rabak bkn jarang lagi dah..radar tgh serbis!

Lily . Lulu . said...

alhamdulillah ...
lagi2 sekarang dah boleh hantar email pakai hp :P kelazzz ~

aNoi haLim said...

ahkak,
blog aku udah dibetulkn..
hehe.
duit raye dpt 3 ribu?
huiyoh..
agak2 kalo ahkak stay bape plak ek dpt raye nie..
hehehehehe

MyHeart said...

masyukkk....kek red! aku nak apply cashier ko bole tak??? [sesambil wat muke selambe]

Equilibrium said...

nape saya makin comel ek kak???siler ke blog hamba...

Rush Murad said...

RedMom - aku pun serik kerja dgn depa yg taraf menteri ni.... macam kau jugak, aku la ni happy and free... and tiap2 hari nak tulis blog pun boleh, hari2 nk jengah blog orang pun boleh... bukan tu jer, nak tulis novel pun sempat.... tapi Sirman yg kerja sekompeni dgn aku ni, dia tu busy sangat ker??? jengg...jengg...jenggg...

Miss Nazla said...

doa dari jauh je lah mampu ni. lagipun skang akak dah tau mms. buat video call. yey!

Pato & Pearl said...

..how small the world is.... ;)

P

Zana Sadri said...

Lama jugak kak red dah keja ek... ala2 dah mengah pun kan. huhu...

comey nyer gegirl masa kecik.. hihi...skirt dia tu yg tak menahan. hehe...