Monday, October 29, 2007

Angpau or Pressie...


kepada makhluk allah bernama anonymous dan lalat - udah2 la tu. x penat2 ke nak caras mak merah? sehari suntuk lak tuh...


so anw..


nak tanya pendapat hangpa, nak pi chinese wedding, ok x bagi adiah jer instead of angpau? kawan2 cina aku sume ckp bagi angpau. how ek?

15 comments:

RedWGG said...

dulu masa keje kat pru, and majoriti depa semua cina..selalu dpt invitation...and depa mmg la prefer cash kak..

adiah depa kata..ko baik $$$ depa sndr leh beli adiah!

:-)

shasha said...

biasanya member chinese prefer angpau...

Anonymous said...

Red,

sometimes, certain gifts are not suitable as pressie (pantang) & the non-chinese may not know it so they prefer cash. as for me, we usually give cash aje on my dad's relatives side. but do check on the amt coz if nak kasi pun, cannot give certain amt yg takde "ong"

Ann

Lily.Lulu. said...

kasi duit je mak !!!

lagi bagus kalau mak nak kasi kita duit

:D ngeh ngeh ~

Ziana said...

akak..

bagi $$ much better instead of adiah..
coz diorg prefer $$$...

A Z R A said...

angpau angpau...tocey! tocey!....:D

azisham said...

kesiannya kak red...apa yg lalats tu nk sbnr ek

Anonymous said...

hi kak red...i silent reader akak, first time nk bagi komen..cine ni suka angpow la saya rasa, sbb nenek sy keturunan cine..katanye kalau angpow lagi murah rezeki utk pengantin dan yg memberi tu..ok luv u kak red...

Ayu

Contest said...

satu lagi depa prefer angpow sbb depa nak cover balik cost wedding depa tu...mmg they prefer angpow tapi amountnya bukan cam kita org melayu. 10rm pun dah kira okay.

to them, paling koman pun 50rm or rather the cost of one guest punya harga dinner tu.

bg depa, masa wedding pun depa nak untung jugak tu...

so, kalau kawan rapat, lagi tinggi lah rm nya...

tinker said...

hurmmm.. they always prefer angpow... but if kak red nak bg gift.. normally they will give gold :)... do u mind if i link u..?.. i ve been ur silent reader quite for sometimes..

Jelly said...

betul red.... my mum chinese tapi family melayu jaga till besor but my mum p carik gak la mak pak and her siblings ...

so masa my wedding all my pakcik-mokcik yg cino tu ada yg kasik angpow dan ada yang kasik gold.. tak kira la gelang tangan atau rantai... manyakkk ong ong ong oooooooo

@in said...

ok je bagi angpow kak red. diaorang lagi suka.

Josh said...

Hi Cek Red, just my opinion, kalo nak jimat duit, beli hadiah, kalo tak, $$ is preferred. Sebab kalo beli hadiah, we can buy things according to our budget, tapi kalo bagi angpao, kenalah 'bersesuaian' ngan tempat wedding tu. That's how i made my choice.

Red Mummy said...

mak bg duit je lah..senang citer ye.

macih uols.

Anonymous said...

la, dah decide ke.. baru nak cadang bagi voucher isetan.. so, in between.. duit dapat, hadiah pon dapat.. tapi berapa nilainye, up to tuan punya poket la..;)