Friday, December 28, 2007

Mother's heart...

Kepala aku tingtong la mlm ni. Aku bawak kids pi playground, tak plan just shoot the car amik gegirl and terus turn to playground. Kat sini ada la org jual masak2 hapa sampai asap dia over sgt masuk idung aku n dang! jadi resdung.

terbersin2 aku kat pground, sejam lebih aku ajak callo pasal dah teruk sgt idung aku.

aku makan terus ubat and ni ngah high2 bila kids dok bantai buat sepah kat hall wt their toys. malas la aku nak tegur, sukatik korang la. Lets kids being kids. Lgpun aku tau sebelum dema masuk tidur, abang mesti ajak gegirl kemaskan, that s the rule.

wpun ada helper datang, tp dia tau pangai mak dia dah kemas main kena simpan balik, aku nak tido ngan umah x bersepah and bgn tido aku tengok hall x cam tongkang pecah. wpun ada helper, itu bukan sebab utama korang nak jadi boss lam umah sendiri.


mlm ni gak aku korek2 buku sekolah abang dpt td pagi. aku duduk termenung bila tengok tshirt Pendidikan Jasmani dia. Geti ke dia nak tukar baju simpan baju sekolah letak lam beg bagai. Geti ke dia nak makan bekal without buying anything from the canteen (he s not gonna buy anything during recess, no duit sekolah will be provided, makan home cook).

Geti ke dia nak simpan bembarang dia lam beg, tunggu guardian amik kat gate. Geti ke dia segala mak nek bagai ni. I know all moms are like me for the first time kids going to school. Tadika is totally different wt the School environment. Pasal tu lah aku cuti lama coz nak spend nak ajar dia on his few days at school.

aku ada sorang kawan, anak nya sorang jer, nak masuk Tahun 2. Selama setaun dia bertangga time rehat kat sekolah anak dia. Dia kejer ngan bapak senang la nak lari2 jenguk anak, aku kalo time rehat lari pi jenguk anak, mau aku dapat surat diminta letak jawatan.

I m so worried.

Good thing ada free taekwando, badminton and macam2 lagi kurikulum for him to join. Chess pun ada but only after 9 years. I plan to enroll him in takewando and badminton, up to sirman's final decision.

Just face it, nak tak nak aku kena let go anak bujang ku itu ke sekolah.

15 comments:

Ceera said...

abang mesti reti la nak buat semua tu, =P insy...

abang kan abang..

Ziana said...

InsyaAllah kak..

1sttime jek akak kene ajo..
abg sure geti wat benda tuh sume..
dia kan 'abg'
:)

MNN said...

dun worry.. he will be gud.. just like his redmummy did.. part makan tuh kena jaga bebetul he he.. ;p other than tat.. things shall turn up orite.. :)

pu3nemo said...

juz caye pd abg,dia sure lh wat semua tu..
chaiiyokk!!

Red Mummy said...

malam2 ni..korang berempat sokmo ada kan..

dia bawak beg nye berat td pun aku dah sian nengok..

muadzlife said...

boys will be boys..
for 1st year.. amat biasa la..ilang sock seblah lar, tinggai baju, bla bla etc...
so hv to bear with it..
kalo train bebetul normally 2nd or 3rd mth dah xyah risau dah...
good luck!

Hannan said...

no worry kak red..
he'll grow up...
he's a big boy now..
time to let go :)
he'll be fine..

mikaounik said...

wahhh rindu ngan subjek PJ..

kak,
nnt abg sure pandai..nnt dia tgk kawan2 dia,dia sure leh buat...
mula² mmg kalut..pas2-3 bulan mesti pandai..

abg kan pandai.... :)

Heartless Devilish said...

red mummy: me myself being a teacher..(i was an expert for year 1..hahahaha..)
5 tahun bergelumbang ngan bebudak tahun 1... tahun depan i dah naek pangkat ar...no more tahun 1..sbb kasik chance kat cikgu2 baru plak..
diakui mmg ramai parents esp mums.. wisau pasal anak memasing..
dan adalah menjadi tugas i..ewah..at my school la kan..tugas i utk meng-comfort-kan para ibu bapa... yg anak² dierorang nih dah beso..sure bole buat nye!
bab makanan kat kantin..i sgt bersetuju kalo 'abg' bawak bekal..
i mmg pesan kat anak² murid i suruh bawak bekal..
sbb as for me...dierorang nih kecik lg... lom tentu pandai kira duit.. lom tentu beratur and membeli..
bab baju pj... i was the one yg pakaikan baju bebudak i..suar la pelbagai..i anggap anak² murid cam anak² sendiri... (i manjakan anak² i too much...)
dun worry k red mummy! 'abg' bole buat punye... betol..
bab beg... redmummy tgk jadual..
bawak buku ikot jadual..
hihihi..sonok kan nak gi skolah??
i tension biler skolah nak bukak..!
serabut!

flinty.farah said...

ha'ah ek kak red. dari zaman sy darjah satu (skang 23 thn) dulu sampai la ni, sy tgk beg skolah budak2 sek rendah berat ya amat.. dah tu lagi besor dr badan dorang.. kesian btol

Lily.Lulu. said...

abang power .. for no worries mummy .. Insya-Allah abang boleh buat semua tuh ..

:)

go go abang rangers !!

Red Mummy said...

sian kan darjah satu beg dah berat hazab

heartless devishh apa blog ko? x leh tengok profile ko la

aku x tau la camne aku keje first few wks nnt mesti teringat kat abang jer..

ita.itu said...

rajin kak red bwk bebudak pi playground ek...kalo sy jgn hrp la..duk umah je la jwbnye..

Red Mummy said...

ko mmg ta

pi swimming pun laki ko ngan anak2 ko jer aku ngk tadi ptg...

meh sini turun bwh tu sekali sekala..

ita.itu said...

ha tu la..dia ckp td kak red kim salam..walaikumsalam..hehe...sy ni mmg takut air...jd mmg susah la nak turun bwh tu...ngeh..ngeh..