Tuesday, December 18, 2007

Pantun...

my old buddy, setaun sekali ada la texted aku, mesti sbb nak mintak tlg...

tp kali ni dia mintak tlg lain caranya, dia mintak aku jawab pantun on behalf of her. ada mamat nak kenalan ngan dia, berpantun2 plak kat zaman IT ni.


no prob dude...



just give me a piece of paper n a pen. n i replied back within a few minutes. gifted yang aku ada. when i was 17 yrs old, aku kena wakil Wilayah Persekutuan lawan pantun oklah pendekkan citer, nama aku quite famous kat sekolah n itm due to my pantun skill.


tp dah tua2 ni mana nya pertandingan pantun aku nak masuk dar.....




but usually bila ada UMNO nye event yang nak buat majlis ucapan bagai, ada le nnt org UMNO yang carik aku mintak aku sediakan pantun, orang nak kawin nak meminang suh aku sediakan gak, free of charge jer. aku pun x tau sapa2 orang yg mintak tlg tu, usually mak aku le yang arrangekan.




ni apa kejadah kawan aku ni dok suh jwb pantun mamat nak kenalan ngan dia...


antara pantun yg aku jwbkan for her:




Cik lang rendah terbang melata
olek perahu milik sisuri
hatiku sudah diikat kata
mengapa mahu bermain duri



ada 4 pantun aku jwb, bagi korang baca satu je dah lah...copyright reserved gitu.

gatal mamat yang jual pantun kat kawan aku!!kompem le korang x paham ni.


15 comments:

Mrs. Sheikh said...

waaaa...
kak red juga terror bersastera..
harus ko bangga dengan dirimu kak
sebab masih maintain bahasa sedap berbunga2...:)


dua tiga kucing berlari
mana nak sama si kucing belang
dua tiga boleh ku cari
mana nak sama red mummy sorang..

bole?

AziS said...

owh...ada lg insan yg nk jual2 pantun ni????

mikaounik said...

ohhhh akak ada kepandaian erkk..
pandai memantun..nnt kalo saya ada prob pantun akak tlg tau..hebat..hebat...


hang tuah hang jebat
kak merah ni mmg hebat ..:)

tentangseseorang said...

kawan akak dah berpunya erk?

shasha said...

respect la dengan pantun kak red ni..ayat bunga habis...tu baru sikit je yerkk..belum kuar lagi bunga2 lain dakk??

Umi Mia said...

High 5 kak red....I pun wakil pantun kat kuantan dulu...bolehlah kita main lawan2 pantun nanti...wakakakaka

MyHeart said...

alahai...sib baik la saye ni bukan pakar pantun...

capik said...

ala2 hulubalang pulak mamat tuh yeh....

EshaElyn said...

wahh kak red ni serba boleh no....cayalah kak red....

Ms_MER said...

sket punya bsastera pantun kak red. Kita ni blaja sastera kt skolah dlu pon x geti nk pantun bagai ni..

Ziana said...

aiyakkk..
pantun kakred bebunga giler..

yg si mamat tuh lak..
aduhh...dah zaman2 IT nih..
masih kekalkan tradisi.. cayalah!
hehehehe

budak budak main kotak
main bersama dgn cik lang
sungguh indah pantun akak
berbunga bunga utk cik abang

ewah!!!

huhuhuhu

luvillaa said...

wah hebatnyer kak red..
:)

Mrs. Sheikh said...

hahahaa....waaa..
ziana pun dah berpantun bagai,.
kuang kuang kuang,..

Ziana said...

hahahaha...
best gak main2 pantun nih kan?
:)

lama dah perah otak wat pantun
:)

Red Mummy said...

jgn nak suh aku jwb2 pantun kat sini oi

mls aaaaaaaa

malasssssssssssssss

mak malas
malas
malasssssssss

terima kasih kerana berpantun

hiks