Friday, December 28, 2007

My baby boy...at new school..



So we woke up very early, gegirl merajuk nak ikut nak pakai beg sekolah bagai, tp abang nya yang sayangkan adik dok pujuk adik dia. Kadang2 aku tengok abang punya jaga adik dia, jarang sgt dia nak marahka adik dia wpun adik dia byk buat hal mengada ngan dia.

2 kali aku carik parking tak dpt gak, terpaksa gak double park sama ngan org lain. I left my mobile number kalo org yg aku block tu nak keluar. Hazab nye manusia lam ni. 10 classes, minimum around 45 students. Bape dah tuh...


Majority students datang ngan mak pak one pair, ngan adik abang akak. aku lone ranger je ngan abang.


Tell u the truth, aku x paham apa cikgu besar tu dok taklimatkan, and aku lak jenis yang x leh buang masa kalo dah tentu tak paham or x leh nak catch up. so aku lari pi kedai buku ngan sikenit ni.

Dah beli buku yang berat bana tu, lari lak pi dengo taklimat lam kelas, pun aku x paham apa dia congceng kan. yang aku tau isi je borang2 yg dia suh isi. Masyallah, lam kelas ni dahlah padat, ngan mak pak adik abang for students, rimas tol aku dibuatnya.

isi2 borang ni semua keje sirman, dah dia takde haruslah mak si abang buat sorang. my handwriting is very bad, agak2 le dema leh baca. Buku je 87 inggit, yuran hapa2 dah 162. Lom dpt buku teks lagi, beratnya beg anak aku.

So lencana dia kena jahit ye, aku dulu pun mak aku buatkan, tak pun pakai iron je x de tercabut. Tu sapa nak buat tu, aku le kan. Buku pun kena balut, x sampai pun separuh hari, kasut sekolah abang dah kotor.

nenanti le, penat la.

oh btw, aku x paham apa cikgu2 tu cakapkan pasal dia cakap in mandarin, anak aku sekolah cina la.

15 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

selamat msuk soekolah

cepotet said...

wah, mandarin school. mesti besh dan pandai nanti. kewl..

kak red, i link kan ur blog in mine eh? love to read ur blog.

Mo5 said...

We were late ..sent my 10 year old boy for the taklimat ... he summarised the whole lot to just one sentence ...gurubesar suruh balut buku and jaga buku elok2...

Dont feel so bad about having to do things parents usually do together alone. Sometimes we got to be a survival. And rewards will come to us in many ways. Anyway he's coming bcak very soon kan ..

It was great meeting u and abang this morning. see u again at the kindy next week! take care.

k mas.

ita.itu said...

pening ek conceng2 tuh kak...

budleee said...

hiksss red mummy

tak fhm cikgu sebab dia ckp cina

adoiiiiiiiiiiiiii geli hati aku

hehe anak jantan nak sekolah, pastu gegirl sekolah

next thing you know you will be at their convocation at the university.....

Dina said...

wahhh...abang look happy !! anak ko sebaya ngan my eldest daughter...excited giler nak pegi sekolah.

come to think of it..time really flies kan...rasa mcm semlm they're still babies and today dah nk gi sekolah pulak...

Lily.Lulu. said...

abang nampak hensom la ....
;)

Mak Su said...

penyayang abangnyer ya

amni said...

kakak, semoga ALLAH memberimu kekuatan.. 3 of my sisters also have to face the same situation like u, berjauhan ngan hubby. insya ALLAH, doa byk2 ye..

AziS said...

biasa la kalau abg melayan adik...tambah2 lagi adik pompuan..kalau adiknya laki sah2 duk berlawan sepak

Mrs. Sheikh said...

selamat bersekolah abang!

Red Mummy said...

terima kasih semua..

Ziana said...

slamat skolah abg...

syokkknyeee skolah..
kan?
:)

Ceera said...

baiknye abang melayan kerenah adiknye, sama macam anak buah saya kat sini, tapi kalau dah time baran nie... memang kena gak adiknye tu... =P

oh, saya pun nak ucap.. selamat sekolah kat abang..

and

happy new year kakred...

Ms_MER said...

Slamat bskolah 2 Abang...
Tgk beg skolah tu br std 1 tp beg cam 10kg isinya kna bwk