Wednesday, August 29, 2007

Bersama Mak Merah - Sorotan 1

Email 1

askum kak....

semalam saya dah berhenti keje sebab bengang ngan bos...mak saya tak tau...bersalah sgt ni.serabut fikiran pun ada...kalo sesapa yg ada peluang pekerjaan leh bgtau saya tak....risau ni..raya nak dekat.saya bukan jenis suke lompat2 keje...tp sbb saya dah lama pendam perasaan ngan bos ni. so saya decide tuk berhenti sblm saya confirm.dah confirm kene bg 2 bulan notis...cene nak caik keje...tlg erk sesapa tau ada peluang pekerjaan kat luar sana please bgtau saya...



Email 2

Tolong le saya…. Husband saya tak caring… boyfren saya caring…


************************



*sepatutnya Bersama Mak Merah bermula rabu depan, but dah ada 2 emails masuk..akak shoot je lah, malas nak peram.

23 comments:

Ghazali B Abd Aziz said...

Kepada Penulis Email 2 .....

Aiiyyoooo biasa ler , belum dapat very d caring caring ler .... dah dapat nanti hammpeehhhh!!!!

Elok you caring caring to your hubby .... at least dapat PAHALA ... and what comes around goes around kata orang melayu dulu dulu ....

Show your gratitude and loving toward the love ones .... nescaya reward Allah tak ternilai Dik Oiiiiiii .....

Dah jangan nak gatal gatal ngan boifrend ... gi manja manja ngan hubby you tuh!!!!!!!

Lily.Lulu. said...

mak .. sian baca email yang pertama ..

tapi taktau dia siapa. kalau ada lubang, saya tolong kasi tau.

orang kl ke ??
heeeeeee.

email ke dua tuh . x dapat eden nak nolong !!

Anonymous said...

email1 - ala submit la resume kat jobstreet!

email2 - husband dah bosan la tu.. ntah2 dia ada mkn luor kot *firestone*

adik merah said...

hanya membaca
hobi saya ialah membaca
selamat membaca!

Rickywan said...

Hai,
Untuk email pertama, kelihatan dia amat kecewa dgn apa yg terjadi atas dirinya,tapi kalau kerana pendam perasaan dgn boss dia, itu susah nk jawap, tapi yg penting buat keje yg kita happy, bukan kerana perasan, tapi perasaan...
yg penting kalau da x minat nk keje, baik berhenti dan buat keje lain.

Untuk email kedua,
rasanya apa yg membuatkan awk kata bf awk tu caring?? dan knp awk dah kawin ada plak bf?? dua soalan berbeza??adakah kerana awk ada crisis dgn suami awk?? ataupun awk dah x serasi dgn dia??
Cuba pandang dari sudut berbeza, manusia hidup demi kehidupan bukan dari sudut keancaman..sedar la bagaiman kehidupan seharian adalah penting dari menunggu untuk mati...

missK said...

kak red kenai saya ka? tak kenai kut, nnt saya nk anta emel lah bile2, pelbagai mslh wujud. ni 2nd time tulis komen, mulai arini saya nk tulis pelbagai komen juga.

emel1: langkah bijak tu benti keje. nnt ada la keje lain tu, rezeki tu keje Tuhan, nnt dtgla. cume usaha slow2 cam tu ar :) good luck no.

emel2: saudari pon sama je ngan laki saudari nih, saudari ada bf, curang tu..tak baik wat camtu, syurga si isteri bawah laki suami, cube tawan hati laki balik, ni musti hati saudari dh berbelah bagi ..

Anonymous said...

oit,..
kak red,..jumpe dah,..eh..nak kene comment psl emel tu ker,..mmm,..

2nd emel - 'sesuatu itu adalah indah selagi belum menjadi hak milik kita' - dulu sebelum ur laki jadi ur laki,..sti die caring kan,..
pandai2 la,..

adrenaline said...

hehehe....the latest entry tu cute la....satu gaduh dgn boss....lagi satu suami tk caring....boyfrd caring...hahaha

kak i miss u

Jutawan Solo said...

Penulis ke dua....eh, bila nak merdeka?

penulis pertama....sampai bila asyek nak lari....?

harus kuatkan lah semangat juang ..kedua2 penulis tuh!

Mrs R said...

Kepada penulis emel 1:

Tindakan awak tu kira betol / wajar sbb macamane nak kerja kalo keadaan sekeliling adalah mcm hampeh. So, utk menyelesaikan masalah awak secara mudah, awak boleh carik keje yg memudahkan awk utk mencari kerja lain. Cth: Kerja kat Cyber Cafe ( sambil2 tu leh layan Jobstreets ke hape ke?)
Kalau awk nak kerja sampai raya... nak senang n cepat carik lah keje sbg Sales Assistant ke..penjaga kedai runcit ke...ataupon bukak gerai air soya / tebu di Bazar Ramadhan...(lumayan sey! )
At least awk masih ada duit utk raya.Jgn memilih kerja!!!!!
Lepas raya baru la pilih2 kerja yg seswai dgn jiwa dan raga awak...
Xpon..try tanya Kak REd..kot2 die nak pakai bibik ke..... :P

Kepada penulis email 2 :

Stakat caring tp mengahabihkan boraihhh buek apo? Apsal ko ckp laki ko xcaring? Boleh kasik 15 contoh / sebab x?
Boipren mmg la caring....cube ko terai kawen ngan die...tgk la sampai mana / bila caringnyer....
Kalo nak laki ko caring, face to face..ckp ngan die... cth ayat yg boleh ko ckp.." Abg, bolehkah abg bersikap caring n loving dgn saya..saya amat memerlukan kecaringan abang, kalo tidak saya rase mcm abg bukan suami saya..tetapi posmen nenek saya"
Sekian, terima kasih.

Anonymous said...

email 1st tu,

ala skrg byk keja la..nak ngan x nak je..

yg 2nd
bf mula2 caring la..dah dpt hampeh...

Wawa said...

aku godek2 entry mak merah jumpa entry yang sesuai untuk penulis no 2.

http://redmummy.blogspot.com/2006/08/3rd-week-assignments-for-bloggers-idol.html

sila la baca.

;)

abdfatah said...

email 1 : kenapa berenti kerja sebelum dapat kerja lain? cari kerja dan konfom dapat and then baru berhenti...

email 2 : dah baca buku dr tuah iskandar? apa kata dia? katanya memang cari masalah dengan boyfriend caring garing nih...

citer dr tuah pasal isteri dan suami orang. dua2 dah kahwin dan citer selanjutnya kena bacalah sendiri dan buat kesimpulan untuk masa depan...

dan cari laa seni selamatkan cinta... di mana? dah tentunya kena google aje laa dan anda akan jumapa kuncicinta dan juga seniselamatkancinta dot com. maaf banyak2 laaa

jangan menyesal di kemudian hari kalo boy and caring dan akan caring yang lain jugak... adesh.

Ziana said...

Email 1...

- kalau hati dg x syok nak keje and byk sgt pendam ngan bos..keje pon dah x ikhlas...buat keje coz tepaksa... elok laa tuh benti..rezeki ada kat mane2...and ade hikmah sebalik nya..percayalah..
- yang penting usaha...jgn nak harap keje dtg begolek dpn mata..mmg takan ade..usaha lebih skit..bukak paper...pi online..sume ade...send jek sume..insyaAllah sure ade yg pggil intvw...

Email 2...
no komen...x kawen lg...huhuhuh

Anonymous said...

kak red...bosan la akak buat segmen cik sri siantan ni...akak citer pasal life akak lagi bagus...dak gitewss?? pandai2 lah diorg settlekan masalah diorg.. tak pun gi jumpa ustad...hehe...wat say u red?

Jie said...

sy setuju dgn semua pandangan dari orang lain tu...


so...sy nk perati mak merah yg kebizian terlampau tu...ngeh..ngehhh


cuma sy nk tanya je kt penghantar email ke 2 tu..

Sapa boipren dia..hahaha..jgn laki kak jie udah la sbb laki kakjie very d caring........:p

Jie said...

alaaaaaaaa kak red...komen kt episode sri siantan ni tak yah la kena tunggu approve.... tak best la nk baca komen org lain yg ko dok peram lagi tu...



" selamat bercuti ye kak red oooo....jom tgok bunga api"

Anonymous said...

email pertama:
kalo kamu ialah specialist dlm bidang IT, kamu leh try contact matrixmanxp@yahoo.com. Tempat keje dia ada vacancy. Takpun, tourism malaysia akan open job vacancy bulan 9 neh. Kamu leh try apply. Kalo nk keje cari kamu, anta resume kat jobstreet. InsyaAllah, kamu akan jumpa keje yg sesuai dgn diri kamu.

email kedua:
tak dapek den nk nolong :P

Anonymous said...

Email 1:

cube ko gi tanya kat LILYLULU tu.. aku baca blog dia, sket sket dapat interbiu, sket sket dpt interbiu.. dah la banyak interbiu, sensenang je dapat keje lak tu kan.. mesti dia ada doa ape2 yang specific atau skill and kebijaksaan yg maximum untuk meraih keyakinan interviewer tu. and mcm ckp org lain gak, ko godek2 la jobstreet.. sure ada keje. jangan memilih keje..

Email 2:

seriously aku meluat la baca masalah ko.. memang la dunia ni nak terbalik agaknya.. mmg nak kiamatla.. ko patutnya usaha lebih untuk memahami suami ko.. kenapa dia x caring or mmg sifat semulajadi dia cenggitu.. ko jgnlah ingat bila ko cari bf lain, ko akan dapat bahagia kat luar sana.. Allah tu maha adil.. syurga ko di tapak kaki suami.. tak bau syurga la alamatnya kalau kita nusyuz and derhaka pada suami.. ko curang dengan dia insyaAllah laki ko akan curang 10 kali lg lepas ni.. tak baik dek non.. berusaha dan berserah, jangan berserah and menyerah!

Lily.Lulu. said...

oh anon di atas yang menyebut nama ku.. rezeki tuh kerana aku berusaha mencari, bukan datang bergolek begitu sahaja.

tanpa usaha, impian, cita-cita dan angan2 tak kan menjadi kenyataan.

kata orang, nak seribu daya, tak nak seribu daleh.

tak gitu anon di atas??
:)

Anonymous said...

kak red takkan tanak komen langsung, komen la kak

Red Mummy said...

i told u

im not commenting anything, keje aku byk..i m just compiling the prob and dump here and for u guys to help them..

wuii

ngantuk aa

Jelly said...

aku rasa nak katok jerk budak yang masalah #2 tu... eeeiiiii geram weih......