Friday, November 16, 2007

Graduation Day...



aku cuti le arini, nak attend anak aku nye final graduation day. this school is very simple, x cam pre school dia 2 yrs ago, segala grand bagai. dulu nya sekolah siap tempah dewan Youth Centre kat Cheras nun, bla bla ada VIP datang bagai.



Jodoh ngan sekolah tu mmg x panjang, sebab aku rasa sekolah tu lebih byk mintak duit mak pak dr mengajar anak aku. paling aku angin bila duit2 yang dibagi x nampak hujung pangkalnya. even gambar sekeping pun dema x bagi yet mintak sampai berpuluh inggit utk gambar kelas lah gambo itu ini function tok nek bagai.



tak cukup ngan tu, pantang abang nampak je sorang cikgu tu, terus dia tak nak masuk kelas, siap pegang peluk aku lagi. Anak aku tu kuor dr perut aku, berboyot2 aku membawaknya, aku gained 30 kilog masa ngandungkan dia, so setakat pangai dia nyorok2 belakang aku bila nampak cikgu tu aku dah tau sebab musababnya.



aku korek2 dari makpak lain, heard that that cikgu bangsa zalim nye pakai tangan bagai. tarik2 telinga cubit2 bagai, wah laiu, mana leh tahan babe. anak aku ngadu kat aku byk kali tp kalo aku pun rasa x senang ati anto dia kat sekolah tu baiklah aku angkut dia bwk keluar. lgpun sekolah tu x majorly on mandarin, that was when abang 4 yrs old.



this k/ten, is under MCA. Sekolah ni x de nak sukan2, taun ni langsung x buat sukan tahunan, x de meriah majlis kat dewan bagai, very simple. datang sekolah, balik belajar itu ini, homework je sebeban. aku x kisahlah dia dok sekolah ni, this is the most nearest school ngan aku n mak abah, nak anto yang lagi grand, jauh sedepa.



bukan aku x afford nak use the school bus so on, tp mak pak aku dulu kesemua 8 anaknya abah aku anto pi balik amik. tu pasal aku org terakhir bila tiba waktu balik, aku dok sorang2 je kat pagar sekolah dulu pasal nunggu Abah ngamik punya la lambat. Selagi aku n tok nya leh amik, kita amik ler. school van/buss will be the last option.


alrite, this morning, b4 745, dedua anak2 aku dah siap2 lawa hensem comel nak pi party sek abang. yang aku lak pas siapkan dema boleh sambung tido balik. nice huh! akuh suh abang kejut aku after 5 min, tp x leh arap tol budak bujang tu, dia leka ngan kartun aku sedo2 dah 815 pagi.





mencicit le aku mandi siap bagai, lens x dan nak pakai terus cabut pi gerai caterer aku. aku tempah 100 packs of meehoon goreng utk party sekolah abang ni. when we got there, cikgu dia terus suh abang duduk coz rupanya mmg aku dah lambat bebenor. there were 2 classes of 6 yrs old, so first class dah kuor panggil, tinggal kelas abang.



very simple, panggil nama, amik cert salam, , amik kosi dok lam kelas balik nyanyi2 light2 and makan. speech session sebelum tu ada tp aku sepatah tak paham. cong ceng cong ceng, aku dengo jer apa yang cikgu tu cite lam mandarin.



was supposed to leave at 1030am, tp aku rasa dah x de mende pun lagi, abang pun bila tengok aku ada kan main behave lagi dia. mbe dia x leh nak melompat sakan coz gegirl dok membontot je ikut dia. so at 945 aku angkut abang balik.....


bila aku sampai kat keter, pusing belakang, berderet2 rupanya mak pak lain yg angkut anak memasing. power to me!




no, we are not going home yet. alang2 aku ngamik cuti sehari, baiklah aku uruskan segala bagai yg pending. aku anto sparkle grey to car wash, so aku x yah pikir parking. aku angkut dema pi tuition centre abang, buat payment, discuss on this and that.




singgah hajris tapau roti canai, ns lemak - ni anak2 aku yg order, kompem la dema nak layan tv.



by the time aku pi car wash, keter aku pun dah siap cantik berkilat. went back to my caterer's house anto bakul2 and sampai VA safely at 1030am.



Ada lagi hal anak2 yang tak settle yet tp buat arini, cecukup le tu. sambung ari lain lah. Sebab la ni, aku nak qada tido...


Lam pala aku skang berat ngan macam-macam benda. Specially on their school schedule next year.

9 comments:

mikaounik said...

very the simple diorang punya konvo erkk..
xder pakai jubah bagai.... =)

kpd kak merah,
slamat qada tido..tido lerr puas2 erkk..slamat tido..
mlm ni punya entry jgn luperr tau
muaaaahhhhhxxxx

Ceera said...

bestnya cuti... hari nie saya takder mood nak buat keja, rasa cam nak balik ajer... haihhhhhhh...

Jie said...

mmg mcm tu kak ..........sekolah cina, anak2 aku dari tadika sampai la sek ren...mmg simple lagu tu


pic jubah2 tu dema pakai masa nk ambek gambo je

^eMiKo^ said...

a'a la.. sgt sempoi... lg bgs cenggitu.. xle pnt nak ke hall le.. nak g anta g practice for persembahan bagai.. ish2... my brother lagi sorg will be in kindie nex yea.. xtau la cmne plak graduation...

zzzzzzZZZZZ....have a nice and lene nye sleep...

wawa said...

kak si gegirl tu sekolah gak ke next year?
dia sebaya umar kan?

Ziana said...

congrats abg!
:)

xpe kak..sempoi laa senang..
akak pon x tggu lama..
:)

sweet dream kak!!
sy pon ngantuk sgt!

Lily.Lulu. said...

happy for u abang
;)

Shah said...

Waaa semua pakai kuning... Ingatkan rally Bersih...

Red Mummy said...

mika - ko mmg x katup blog aku kan? aku rasa 24jam ko ada lam ni hahahahahahha

ceera sapa yg ada mood keje bila tiba ari jemaat? tiba lg senin lg le kuasaaaa!!

kak jie aku suka camni, senang sempoi takde sarat barat buang masa bagai.

emiko - adik ko? wah...very the muda belia le ko ni kan hahahahahaha

wawa - tot to send lah wa...dok umah dia boring je sehari suntuk, so baik le nganto

ziana - maknye byk benda nak buat, dr buang ms tgk dia makan dengan kadar yg lembab baiklah aku angkut bwk balik

ly happy ja kah? awak lagi happy dok? blink blink

shah - nak bekhen? nak nak? rally bersih katanya!