Tuesday, November 13, 2007

Bersama Mak Merah - Sorotan 10


Assalammualaikum kak red @ mummy red @ red diva @ madam m….


Saya adalah pembaca setia a.k.a silent reader.


Saya ada masalah skit tapi tak tahu nak cari sos dari mana. Actually saya ada dua org kawan yg bermasalah yg suka luahkan kat saya.


Kawan yg pertama dah minta cerai dari husband dia disebabkan suami dia tu jadi pengedar ubat batuk dan pengguna bendalah tu. Tapi dia tak buat report polis sebab dia malas nak masuk campur masalah suami dia. So skang dia dah kuar dari umah dan stay kat umah mak & bapak dia. Suami dia pulak taknak lepaskan dia kirakan gantung tak bertali. Anak2 pun dia tak kasi nafkah. Nasib baik dia tu bekerjaya adalah jugak duit tuk anak2. Dan nasib baik jugak dia tu jenis yg kuat semangat dan tak mudah mengalah.


Kawan yg kedua pulak, setelah beberapa tahun saya berkawan ngan dia, dia seorang yg ceria happy go lucky jer.. tapi sebenarnya dalam kegembiraannya dia menyimpan kisah duka selama 6 tahun seleas dia berkahwin ngan suami dia. Suami dia seorang pengedar ganja juga pengguna benda tu. Kawan saya tu tak melaporkan kegiatan suami dia tu kerana memikirkan anak2 dan dia juga bakal melahirkan anak yg ketiga tahun depan. Kawan saya tu tak bekerja suri rumah sepenuh masa tapi suami dia bekerja di kilang besi, jadi masa untuk anak2 tak tentu kerana lepas kerja suami dia akan menghantar barang ganja tu pada pengguna jadi anak2 tak rapat ngan suami hanya manja ngan dia jer.


Masalahnya dia tertekan tapi tak berani nak mengadu masalah dia pada siapa. Dan dia juga teramat sayang pada suami dia tu kerana suami dia seorang yg penyayang. Dia tak nak anak2 dia membesar tak berbapa kalau dia melaporkan kegiatan suami dia ke pihak yg berkuasa. Sebab mesti suami dia kena gantung sampai mati, betul tak? Kawan saya tu terpaksa lalui keadaan tu setiap hari. Saya pun dah buntu nak bantu macam mana.



Tolonglah kalau ada badan2 yg boleh beri kaunseling atau kesedaran pada kawan saya ni.


Lela


5 comments:

tentangseseorang said...

untuk masalah no 1. dia boleh mintak fasakh. cerita semua benda dekat pejabat agama. tak semestinya dia nak tunggu suami setuju.

untuk masalah no 2. pikirkanlah nasib yang bakal anak-anak hadapi. sungguh pun suami tak rapat dengan anak2. pengaruh tu tetap ada.

julia said...

hmmm
mintah fasakh je utk kes yg number satu tu. then report polis ~ kalau berani ler..

kes yg kedua tu lak.. hmm rasanya kalau edar ganja, tak kena gantung pai mati akk ? ishkk rasanye la..
hmm tapi wife dia still syg the hubby.. so tabley nak wat ape la. dah la tak keja, takkan nak mintak cerai lak. pokoknya atas diri sendiri.. "selagi boley tahan, tahan ler kerenah suami tu"

bak kata org - syg mengatasi segalanya.

abeh tu, redmummy jawap ape plak pada Lela tu ?

Anonymous said...

yan salah ttp salah.. no kompromi...
as hukum is yes/no.
kene tegas dlm apa jua, u as a friend can play ur role.
if xda husband insyaAllah rezeki ada dimana2... dont make thg worse...

mimi said...

men are so scary nowadays. how to find the right one???? so scarylaa..

Jelly said...

fuyoooooooooo! fuyoooooooooooooooo!

Berat! Berat! Speechless beb!!!