Wednesday, June 06, 2007

The shoes the gadgets the bargains..


matiklah 2 ari turut entry pembukaan ngan home cook kan, kalau walla takper, very the simple orang bujangnya masakan. bantai aaa - janji ada cili api. sirman silap beli garam or mmg garam dema cenggini akak tak tau lah. la ni masak akak x letak garam coz garam yg sirman beli bila tabur kaler merah. apa kes sayur ikan bagai jadi merah lak. so arini nye lunch no garam at all! kita ratah ikan masin kalau nak rasa garam ye anak2.

arini ari ke empat kan akak kat beijing, lom lost track lagi but kalo ko tanya bape hb arini mmg kompem akak x ingat. as usuallah, pas lunch layan lagi playground today. Kitorg turun a bit cepat so Mikeal x de arini, just 3 of us.

hi hensem...tunggu i ke?


today akak ajar gegirl another round of colours from the colourful balls tu. she is so cute sebut 'red colour' dengung R from colour tu very the sharp!



ms equil - a jamban for yr entry. dok request gambo citer jamban kan..hah mik ko. ni toilet for those anak2 kecil lam playground tu. kita x leh duduk, toilet ni for those yang baya2 abang and gegirl jer. so puas ati ada gambo jamban khas utk ko? nak suh akak amik gambo jamban luor hotel, excuse me lah yeah...x selera la akak nak ngamik gambo jamban semata2 utk entry ko kan...koserrrrrrrrrrr i nyah! sup kura2 takder, kalao ada nnt akak snappy ye!


balik tido petang, bangun siap2, sharp 6pm left hotel to the place yang si naga merah tu dok promote tu lah. oi naga ko mmg tau! meh sini ko.... naga oi!!


ops b4 that, korang jgn tanya napa abang kuor berjalan ngan suit spiderman dia yeah...he is turning 6 yrs old, lom matured lagi, so lam pala otak dia only spiderman, games toys main main and he feels good wearing the spiderman costume tu. sukatik ko la nak, kat sini x panas sgt ok lah kalo ko nak pakai kan, tp tiba balik kl siang2 buta ko pakai, harus mencanak2 peluh kuor.



mamat yang ala2 bukan polis tu is the one yang jaga traffic. dia dah naik kenal kitorg ari2 dok lintas jalan depan hotel....

we dont want to wait a cab from our hotel coz kita nak pi opposite of the road, so meh sini korang dok diam2 biar daddy gets us the cab.


motor serba guna....segala cpu monitor pc leh sumbat....




gegirl tired, nak dukung...


suh daddy yeah..mummy tak larat..


gegirl x nak walk daddy...

NAGA MERAH!!! akak pi tau tpt yg ko cakap tu, hawau tol lah. ko nye nama tempat x complete punya byk kedai no 212 dahlah tu turutan number kedai tunggang terbalik kat tpt yg ko cakap tu. satu lagi tpt ni very the rusian nye area, so full of rusians and cino of cos lah. kuor masuk kuor masuk kitorg carik kedai yg ko promote tu, hampeh!!!



sirman nak pi carik lagi, but i m so not in the mood oredi. some more nak pi satu kedai ke satu kedai jarak nye jejauh lainlah cam kedai smlm ngan silk center tu in one building rasa safety a bit. so after kuor masuk kuor masuk carik kedai yang beria si naga merah sayang akak tu promote, kitorg callo pi another shopping mall...nanti ko naga! ko tengok akak jumpa ko akak lak jadi naga merah!!


so here we are...Yashio Fashion Market...enlargekan gambo atas ni kalau nak tau tol ke idak akak spelling tpt nih. ....



itu mascot for olympic nxt yr. the only kedai lam mall ni yang x leh bargain, sume fix price, coz sirman went here b4 dia ckp x leh bargain, mls akak nak msk dalam. tgk dr luor jer lah...

so where should i go first, to the left? right? or naik atas lu? or bawah first...


few menda IT yang mengarut2 eh tak ngarut lah, very the useful for sirman and akak gak lah...bargain cam nak rak nih, but gagal. so dah gagal..blah jer lah, apa tunggu lagik. dia letak lam 700 yuen kot for all barangs yg akak amik, but akak letak 200, mau x bengang dia. gua callo lah...sirman pandai, pilih2 pastu 'oh she will deal wt u bout the price'...


nxt pitstop kedai kasut for our little kids. bila la nak beli barang akak kan. x per x per..dahulukan anak2 first baru tekak maknye. silap2 akak dapat air liur je ni kang..sume barang korang je kan...

i want that one...no no not this one, and that one too...

macam biasalah style akak, akak amik yang akak berkenan bantai segala letak setempat bagai pilih pastu bargain2 ni jap gi lump sum buat sekali


elo beatufiul lady, make sure u give me good price



kaedahnya sepanjang akak kat sini, sume dema ni dok panggil akak beatiful lady. alah kat sume tourists dia panggil beautiful lady.. sampai akak jawab balik 'yey i know i m a beautiful lady, but i still want this price, i got no money'.... kita reverse kan balik dia.....

calculation time....korang tekalah, 6 pairs of shoes bape dia caj?

so my price is this one, either u take it or i go to other shops.


no no, im loosing money (ayat biasa dema camni lah, dok loosing memanjang!) no beautiful lady, u give me more, now how much??


bertekak lah apa laik. leh tahan gak minah ni nye kuat semangat, hampir2 nak kalah akak dibuatnya...


pendek citer...for 6 pairs of shoes, i paid 200 yuen lam RM100. gila x gila akak bargain. ngamuk2 dia mencuka.


moral: akak penat la bargained kat kedai kasut ni, bih penat dr kedai baju kids smlm..


nxt round is for our gadget toys lah, masa akak leka wt kids lam kedai toys, sirman suh akak join dia for this. biasalah pakcik ni, part2 nak bargain bininya kena take over. good thing bout this shop, these 2 ladies can speak malay.



susah gila nak ajak dia bergambo...malu ko!



we finally got what we want here...actually sirman la yg decide to take this and that...what i know is, u hv red colour for this? no red colour? oh..then give me black if u dont hv red. pastu tawar la cam nak gila...

pasan tak kedai ni ada kertas gantung tu tulih apa?


This is Siti Lalia. pandai cakap melayu light2. kalo korang datang beijing, i will give u her contact details. Pandai dia attract malaysian/indonesian tourists wt that siti/mawi papers..dr jauh dia dah tau kitorg ni malays..clever Siti Lalia ni!



kat sini akak bargain lite2 jer, coz sebab dah kepenatan. malas nak bertekak coz kat kedai kasut dah byk ilang tenaga.


additional tip bila buat bargain, jangan buat masa mood ngah down or badan ngah letih so on, kalo gitu baik balik jer lah coz nanti kita x perform during the bargain situations. nanti kita kalah dek non!

abang - this will be yr last toy.

oh fyi, he got a new pair of spiderman shoes ngan ada lampu lip lap lg kat tapak kasut tu ngan flyer or spinning wheels of spiderman kot...enaf dah!



red wireless mouse....first time dapat merasa pakai menda ni. wireless tuh...beijing mali!


it 's a black ipod, yellow tu cover dia, x de red colour lah, nanti carik lg kaler merah kalo ada... nan, smlm baru ko sebut, arini akak dah dpt, ko tak makan ati ke nan? orang tu beria promote nak beli yg 2nd hand ipod, akak ko terus dpt arini...nan, ni akak bergambo semata2 utk ko ni...geleng pala sirman tgk pangai bini dia wt the new ipod! im not really minat sgt dengo2 lagu ni, but sebab menyahut cabaran hannan suh rembat satu 2 dr beijing ni, akak pun rembat lah satu. mlm tadi jugak sirman dloadkan lagu segala ...... ngeh ngeh ngeh...



akak kena tido awal tonite, i have a short tour tomorrow morning, very early - just for 3 of us since sirman is still bz working...i will continue my anyam ketupat again trow night..of cos i will still be in beijing for another day, ko lupa ke barang akak lom dpt lagi. baru light2 jer. sabar ye sabar....akak dok ngidam kasut merah biru yg smlm tuh nih...


weih Thong kat sini murah cheap2 one - another tip!




15 comments:

Equilibrium said...

time kasih bebanyak kak...tapi hajat saya nak makan sup kura2 dlm jamban x kesampaian coz jamban saiz kecik la pulok...x muat nooo

Kak, saya nak baju spiderman gak...sama kasut spiderman, toy spiderman...sume2 la yg abang ada...kaaaaaaaaaaaaakkkkkk ...(sambil hentak2 kaki nie)

pas tu tlg belikan saya ipod sama...serius nie. belika jek dulu. pas tu saya hamiklah... ngeh ngeh ngeh

akak tlg bargain harga tanah sama kak. Saya serius nak wat Rumah Orang Tua2 Cap Merah!

carikan sebidang sok yek!

faizabelle79 said...

kak red..elok kalau u bawak stroller for gegirl..senang dia nak tdo or rehat..x yah nak dukung kan..

nampak best la kat kedai siti lalia tu..beli apa kat sana?

nikfarizah said...

you really make me want to go to Beijing..sekarang jugak kalau boleh.. hehe. Tak beli curtain ke?? katanya kat sana murah and cantik...siap boleh tempah sekali.

Fozalin said...

kak red, present tuk i dah beli kan ? ahaks *wink*
p/s : jgn lupe tgk email

Khairi Nairfan said...

ipod warna hitam daaa!!!
laptop pun warna hitam gak!!!
tapi.......
mouse tu pulak warna merah...
huhuhuhu...
pasni akak tunjuklah seket2 gambarr barang2 warna hitam...
nak nengok gak...
heheehhehehe...

sayda said...

sayda nmpk ipod je..
gmbr lain x nmpk dah.

i loike!!

truanta said...

ka ooi...
ni baper ribu abis ni?
hahahaha...mak ooi..
giler soping..jeles tgk i pod tu..wahahah!!

sinagamerah said...

kak red....haperler verangan nak jadi nagamerah. dlm mesia nih ai sorang je tau guna nagamerah....

ai rasa kak red dah smpi tempat tuh, cuma lagi kak red silap masuk bangunan. yang kak red pi tuh namanyer russian market.memangler ramai russian kat situh.

tempat yg ai rekomen tuh like 2-3 block dr russian market jek. tempat dia ala-ala petaling street next to the children hospital.

kalau sesusah nih amik no tepon atisah tuh :
hp - 86 0 13601097710.
pastuh dia siap ada fax no lagi : 86 10 85622520 and email dia laks AYISHA6@yahoo.com.cn

tapi dr pictures tuh kak red da jumpa siti laila tuh ok tuh....bebarang kat ayisah pun lebih kurang sama gak...ngan table runner, cushion cover etc....
tapi kak red...kat situ ada satu kedai dia jual sex paraphenilia...tu yg ai suka. imagine dia ada jual snuffs bottle, tapi ada ukiran ala-ala kamasutra lagik! hehehhehehehe

p/s : tie kat situh memurah...belikan ai 5 helai ok tak?...nak kaler merah, itam, hijau, biru etc. corak dia laks either simply plain, stripes or abstract. jgnler plak amik bebunga atau yang ada gambo kekartun...hehhehee...dulu beli dlm 2 hinggit je selai.bolehkan kan kan kan??????sayaaaaaaaaaaang kak red.

sinagamerah said...

oooo one more thinhg...aipod tuh berapa hengget? last month ai beli 2 biji. satu 2 GB (gigabyte ye bukan gayboy) satu lagi 8GB. mulah jek 100 hengget satu.

Hannan said...

hahahah... tgk dik red pakai terus x jadi nak beli la ipod tu...

The Pisces Man said...

Anyam ketupat? tak paham la kak red... Haha, nama gegirl tu Siti Lalia? Nasib baik tak Laila... Tunjuk la gambo anak kak red pakai kasut spidey man... big boy ni (I la tuh..) nak tengok jugak.. hahahaa..

Zana Sadri said...

aduh..... jeles plak tgk kak red sopiing sakan nih..iskh... takleh jadik nie... iskh..

Miss Nazla said...

dengki tol rase dihati ni nengok akak red ni shopping bagai nak rak. ipod sane murah ke? ade jugak barang mawi ngan ct kat sane eh? cuaca sane ok ke akak?

Kak Jie said...

ipod kakjie kaler itam la kak red...macho la sikit!


kak red...ko nk balik ni dh tempah mas kargo ke?


issshhh...cepat la balik..kita nak g makan kenduri kawen Pak Lah dgn Mak Jen

harus dh ade kt mesia nie...

intankamaruddin said...

kemaruk la baca entry akak.. kirenye beijing ni is a good stop to shopping la eh? how abt sight seeing lagi?
ni nanti esok baca entry psl ur stuff nyer shopping mst lagi excited nih. bargain jgn tak bargain!!
tie 2 ringgit???!!!! *pengsan*