Saturday, June 02, 2007

Beijing Day 1



apa da..blogspot kat sini pakai tulisan cina. sib baik la dah hapal in english, so tau le pe maknanya2 bih kurang.



well, here i am blogging from my apartment hotel's room, in Beijing. Left KL wt a midnite flight to Beijing on Fri nite, wt Abang and Gegirl yang tak sabar2 nak to be wt their Dad. such a long hours la babe, ngan anak2 yang kiri kanan tido kat peha akak, kira kat 7jam tu mmg akak x bgn lsg. tahan je apa yang patut ditahan. tido akak pun mmg x lena.


landed jer...alamak, masalah! musibah! abang and gegirl dok tido lena lak. camne ni. payah lak tu nak bgn. akak mana de bwk stroller. kejut abang - ok fine, dia bgn, so settle satu masalah. he can walk means akak kena mintak abang bwkkan 1 hand carry, but i have to dukung gegirl coz dia dah mmg tido lena tak sedar diri lsg.




so masa tu lah ada sorang hamba allah ni, yang amat baik budi pekerti, his name is Jack, a Malaysian chinese. throughout the journey, he was sitting same row wt us, next to Abang to be exact. Memang masa sepanjang in a plane, dia ada tolong akak itu ini but tlg light2 lah. tp bila dia volunteer to carrykan gegirl, settle sudah masalah akak. Pendekkan citer, Jack been helping me dari kuor plane till kastam till ke luggage center sampai le kuor gate sirman was waiting for us.


Thanks Jack, x sempat nak bergambo wt him, but i got his contact details, really appreciate sgt bantuan dia. kalo idak mana la akak nak larat ngan nak bwk hand carry wt abang wt dukung gegirl lagi.



Here we are in Beijing wt Sirman. Terus balik hotel, best hotel pakcik ni wooo! it s an apartment hotel, ada hall, ada kitchen hall, leh masak ada washing machine, wash disher... siap complete segala. akak suker!!!! rasa at home jer. yang penting leh masak, coz hardly to get a muslim food here.

sampai jer rehat kejap, mata akak dah tak tahan tol, dr lam cab from airport to hotel lg dah x tahan, so let sirman be wt the kids, and akak terus qada tido! nak jalan ke nak soping ke side seeing ke sume later, yg penting mata akak kena tido lu! Bangun jer noon almost 130pm after 100 times been waking up by 3 of them!



Carik lunch lah apa laik..we went to Indian Restaurant, kowang x kelakar ke, datang Beijing pi makan Indian restaurant kaedahnya kita ni Muslim tu yang payahnya part makan2 ni.


Shopping scenarios pun bermula....layan je lah gambo k!


Silk Street - the famous shopping mall in Beijing, orang yg mai Beijing kalau x singgah Silk Street mmg melampo ler katanya!


sampai tertido2 abang nunggu maknyer membargain gila...


kat kedai ni mmg akak borong sakan sampai akak dah x larat nak berdiri, abang lak dok dibuai2 mimpi lagi tuh.

penat ler memborong wt kids ni korang bukan tak tau. nak pujuk mood dema, kena gak carik toys for them. 2 toys for gegirl and 1 remote control car for abang. dah jom balik hotel...rehat!



dr hotel to Silk Street memang ler jalan kaki, tp balik dah x larat ngan barang sendat segala kaki penat, so kita try naik beca. makpaknye tak eran tapi kids korang tau lah...menda2 ni dema jakun sket. RMB20 lam RM10 duit kita layan beca ni.

after taking our 2 hours break, kuor balik cadang nak pi beli grocerries so naik le cab ke tempat yang sirman nak pi tu. sudahnya sesat ko. payahnya kat sini, dema x paham english, so kena sebut nama tempat2 tu clearly. kalau x clear mmg kedaung ler pinyer.







yeah...terpaksalah kami berpatah balik coz tpt yang sirman nak carik tu dah ke lain jer cab driver tu bawak, had dinner at this Muslim Restaurant. sirman ckp dekat jer, ko tau dia nye dekat mmg saje nak kelentong kitorg, ada ler dr KLCC to Lot 10 tau tak!!! gila jauh tu berjalan. balik terus naik cab....


while im blogging now, 3 of them dah tido lena, i m off shortly too. Tomorrow will be another long day for us, kids need lots of rest. Weather here, siang panas but sejuk..malam mmg very the windy...


Dari pengamatan akak, Beijing is a clean place, x de le sepah2 aku tgk orgnya buang sampah ke hapa bagai. Jem pun x sgt, drivers dia pun x cam drivers kita kat kl nun. Short assumption from a 1 day view.



Sunday, a tour to the Great Wall of China. I will see you again, trow night, hopefully.



20 comments:

truanta said...

mak ooi...
first day jer da soping bagai...hahaha...

kalo semionggu kat saner ader kang akak kita ni tiap2 hari bersoping..

suka yer...happy for you too kak redz..wait for another entry..hehehe..

mollyjinxed said...

waaaaaaaaaaahhhhhhh kasut² cam cantik² jer...jelesnyerrrrr

Miss Nazla said...

haha 1st dah dah bargain. 2nd, 3rd apetah citenye. kasut itu hulur nam tujuh pasang pls. hehehe

faizabelle79 said...

beshnye shopping...!!!

Equilibrium said...

haaaa...seb baik makan ikan...selamatttt...

so, enjoy ur another day in beijing...buleh tlg doa kat great wall x? biar saya cepat kawen(ngan Pat) n abis study!

tlg ek!

muah

P/S: sepeninggalan akak ke beijing, kami amat bahagia aman tenteram dibawah naungan K'Jie yg penyayang (idakla garang kannnnnn)...so, saya setuju kalu dia trs merapmas kose diva selamanya! muahahaa

Kak Jie said...

kakred....ingat janjimu itu.....nama itik gantung..hak hak.... mak orang ni...sampai je soping!


ho ho ho ho..... rampas kose!!!!! kita kick dia, asik² dia je kick dak² bKS tu....muahahaha..

tpkan EQ, hari ni tak leh....akak ko ni nk merewang..ade 4 jemputan kenduri kawen ni.... sedappppppp mkn nasi kawah nie!

Pato & Pearl said...

wat else but shopping spree lah kan...Great wall of china..hmm enjoylah berjalan ye..jangan nak borong wall tu sudahlah..

K.Jie, Itik gantung????ahhhh tidak tidak...

Pearl

Khairi Nairfan said...

oh ya...
kak red forgot one thing in the shopping list...
Da souvenier!!!

njr said...

kak red,

i rasa u bleh choose ur language and change ur mode to English dlm blogspot no matter where ur blogging frm...cuba cari dekat login page blogger, scroll down, at the bottom ada beberapa tab..choose frm there.

njoy ur holidays! keep on posting on the best spot for shopping around Beijing! Its a good guide for those nak menjejakkan kaki kesana...:-p

sayda said...

peeergh..best gler..

njoy!

Hannan said...

dik red, kite mcm kenal jer mamat jack tu jer.. hemmm cube check kat blog kite, kite pernah jumpe jugak chinese guy nama Jack mase pergi travel kat dubai dulu, and he's a very nice guy... maybe org sama kot? anyway, enjoy ur holiday dik red...

Red Mummy said...

truanta - tu le masalah akak, very the gila shopping. last nite sirman ckp 'i never tot that u will spend like this, i tot Bali was the worst' - kira dulu ms shopping kat bali lg teruk, apatah lg yg kat sini. baru fes day tu!


molly - nice shoes, but kasut2 tu x leh bargain. tu yg akak panas ati. it s at the mall yang fix price. rugi woo kalo li situ. but kalo x jumpa gak place yg leh bargain,i m gonna grab gak kat kedai tuh.


nazla - nak ulur kat ko 8 pasang, sepasang utk akak pun lom ado laik, bih camno???


belle - later i go to yr place lak yeah..lg gila soping akak dibuatnya!

Red Mummy said...

equil! mak tetap diva and akak tetap akan meroyan, tp dr sini nak pi to korang nye blogs, i need to sleep like 2 hrs late lah babe. dahlah satu ari melenjan. ni pun curik masa tau...


kak jie ko nak rampas kose mender?? kan aku dah ckp aku tetap blogging even im still here..nanti aku serang blog ko, td pg aku sempat view jer, ko cite pasal nak buat email yahoo gitu kan..see see, tp aku x sempat nak komen laik!


pearl - it s so lovely here...luckily i dont bring RM10k, if not it s gonna be RMB20k, sirman will be bengkok and i ll be bangkrapsi!

khairi - tu yang akak x nak ingat lsg tuh!

Red Mummy said...

njr - my new reader right? ko kat jepun kan? akak dah pi, tp sume page depan tu sume hawan in cino gak katanya...so x pelah, as long as the basic thing of posting is clear here... ye ye..more photos coming in.


sayda dah abih exam ke? HOW WAS IT?


nan - entry dubai ko tu bila bulan baper taun baper? ko hengat aku kose nak baca satu2 past entry ko...ko suka le nak susahkan akak kan kan kannnnnnnnn

Red Mummy said...

happy sunday all...

kang akak upload new entry..

Miss Nazla said...

upload more gamba pls. hehe bes je p holiday2 ni. rase cm skang gak mau p coti2

Leilanie said...

Red....
mommy bershopping.... syiok, ekk.
But the kids... hee hee hee.... penat.

Have fun in Beijing and shop till you drop! See ya....

Ujang_MD said...

alahai. jgn lupa buah tanan kat aku ye akak.. aku nak banyak2+

MyHeart said...

hai kak red....seronoknye bercuti....neway..salam perkenalan dari saya

sinagamerah said...

Hye red, in beijing selain shopping kat silk hapentahkenamanyer (in one breath ye!), u kena pi Yao Bao Lu. Kat situ cuba cari kedai Ayisah. - Beijing Yabao World Market. Kedai dia no 212. kat kedai tuh, tokey dia bleh cakap melayu. and ramai org mesia pi shopping berbundle2x wat jual kat mesia nih...last time jek aku beli smpi 4 karung guni..hhhehheheheh - sajer nak tumpang lalu kat sini