Sunday, June 03, 2007

The Lovely Tour...




ari Dua dah..bila le akak meghah korang nak balik kan? tekalah bila akak nak balik....





kat sini lom 530 pagi dah terang benderang, 630 pagi sirman dah berkicau2 suh bangun. kalau kat kl akak yang paling sibuk pepagik, ni dia yg dok kejut suh kitorg 3 org bgn for our long tour lak arinih which will start at 750am, to few places in Beijing.





hey BKS, sok korang kena publish yr final assignment kan, jangan ingat akak lupa ye, holiday ye akak holiday but kan akak dah ckp 'i will follow uuuuuuuu'.... kat seminggu bagi can korang buat final entry, kalo x canggih kebana, mak x tau ye!!




sirman's officemate pun join sekaki, Liu




Siapkan bfast kids, bagi dema makan roti bakar + milo, sirman went to starbucks and get the usual coffee for both of us, and some muffins. tport for tour today is like a mini bus, our tourist guide, Clark (abang panggil dia Uncle Clock) is good in english wpun kadang2 at least lah, mmg sesuai dia jadi tourist guide.


8 of us in the mini bus, wt 2 of our kids total up 10 pax. very relax, korang jgnlah amik tour yang satu bas panjang tu, hazab wooooooo..time consumption gitu! yang ni relax so much...x de crowded lsg..








ok my prob is, i hardly remember places ni nye nama. but i know i keep tract from the business cards somewhere....so kalau ada lam gambo2 ni ada nama tempat tu, akak x yah lah mention 2 kali k,...pandai2 lah korang agak2 nama tempat tu from the photos. (harus akak ko malas kan!)


oh did i mention that Clark the tourist guard ni nya flag is Red colour, bukan akak request ye!!! Red flag or x kira apa flags yang tourist guide tu pakai, is the easy way for us to recognize them, kalo akak kena pakai tali wt kids, dema kena pakai flag for the tourists.





my usual duties are to carry the bag, and hold gegirl. sirman will hold the camera wt 3 handphones, and look for abang. but our routine will change depending on gegirl's mood. she usually malas nak jalan so sirman will carry her, and abang will automatically goes to his mom. again, sirman will be the cameraman, coz he prefers to snap our photos than gambo dia sendiri. this is our routine, x kira long holiday or to pasar malam in kl. sama jer applicationnya.






oh 2 top photos ni tempat Jade! now i know how to recognize the ori and fake jade!




entrance to the Great Wall or translation kat signboard tu tulih 'Welcome Kak Red The Diva'



kena pakai skywalker ye nak pi to another entrance of the wall, kalo tak hauslah tapak kasut korang




kalau dah terduduk ni paham2 je lah. walaupun sejuk gila berkabus tapi nama pun bwk kids kan, mestilah byk benti dr byk melangkah


at the back tuh those are real bears!





we dont hv this bulldozer or apa tah namanya kat kl ye!!!



my tour group photo, 2 Indonesians, 2 Romanians, 1 Canadian and us the Malaysians plus Clark the tourist guide




sebelum akak terlupa kan, nama rest ni ntah tapi located lam tpt ni..Golden Place in The Cloisonne Factory - restaurant ni ada 2 sections, 1 is for Muslim so our group pun divided into 2 groups. so so lah lunch kat sini, selera cina kan, bukan tekak melayu. btw, i m gonna be kembang again bila dah balik kl nanti, ges what my dietry is kongkalikong coz sirman dok bawak makan tpt yg akak kena makan dah tu kena lak masak and nak tak nak kena gak makan. some more the weather is so still sejuk so camne, 2 bulan nye diet dah ilang 2kg, la ni beijing nye pasal mau naik lg 4kilog!


gegirl is our princess, whenever she wants to sleep, sukatik dia la nak landing kat mana x kira tempat x kira masa




entrance to Dong Wu Silk Museum, bukan tokong cina lar



Final pitstop was at the Dong Wu Silk Museum. Memula dia kata kita pi museum, akak dah bayangkan ala2 Muzium Negara gitu, sekali muzium silk. dr camne ulat tu kuor idup mati benang sutera jadi bagai sampai siap jadi kain. mahal siot kat sini. dahlah tu fix price x leh bargain lsg lak tu. kalo kat silk market akak leh dapat in 50 yuen, kat sini around 600 yuen. gila x gila mahalnya kan?





We roughly paid RM280 for the whole day tour for 4 of us, including lunch. ok le kan? murahlah kiranya, dari kol 8pg till 5pm nye tour, ingatkan dia bwk kita to 1 place jer rupanya segala macam persinggahan. ada few gambar stadiums yang still under renovation/construction, as u know nxt yr Beijing is the host for the Olympic Games, but since the camera is out of battery and terpaksa rely on our camera phone. kalau ada gambo yg x clear tu it comes from our camera phone.






trow is a resting day, sirman is working so 3 of us will be lepaking, jalan2 setempat and i have to cook, hotel ngan opis dia 5min jer jalan kaki, dah sah2 dia nak balik lunch kan...


more photos and stories will be uploaded, stay wt yr Kak Red. sorry ye kalo akak x pi blog korang, im so rushing here, will qada everything later - u know i will visit yrs, sabar ye..sabau aaa, akak tau lah akak Diva but Diva pun kena gak holiday.





14 comments:

Equilibrium said...

seeeee!!!saya lagi first komen..betapa aku merinduimu!

aihhhh sakit mate aih sume pakai merah!!!!

akak ada doa utk saya tak tuuu?

n nak tanya satu soklan....

Cane rope jamban kat beijing???saya nak info utk wat entry JAMBAN part2...tlg ek!

hepi holiday! ni bila nak balik ni??? errr...sup ular sedap x?

huhuhuhu

faizabelle79 said...

Nampak berkabus kat Great Wall tu?
Hari ni shopping ape?Jade ke?

Equilibrium said...

@k'jie...(matikla silap blog)...
oloh..nape g kenduri kawen x habaq kat ceq dulu???ceq nak mkn gulai kawah...adeiii...

kjie g kenduri...k'diva pon g kenduri gak...kenduri sup kura2...harussss tu tp dia x reveal kat blog. x caya try cek bwh katil dia, pnh ngan kulit kura2! kan k'jie kan!!!kan kan!!!

Hannan said...

Dik red, my sponsor tu is a "he" la, But, unfortunately he's married. But, he's damn rich. So, u decide la... hahahhahahaha... anyway , alang2 kat great wall tu, try la ambik batu seketul dari dinding tu, bole buat kenangan. baru cool, pastu tunggu sehari dua tgk runtuh ke x great wall tu.. heheheh. Dik red, kak china bnyk la ipod2 tiruan--- murah giler2.... function same jer ngan ipod ori... xyah susah2...

nikfarizah said...

wooww best nyer....selamat bercuti-cuti...dan semestinya Beijing is a good place to shop till you drop..hehehhee!! Nak ikutttt.........

Pato & Pearl said...

Great Wall of China is complete when Red Diva leaves her footsteps there. Continue to paint the town red !!!!
Weather kalau cooling cooling ni..best kan kalau makan asam pedas...K.Red masak ye....

Pearl

Fozalin said...

kak red jgn lupe beli kan i kipas cine heheehhe........

sayda said...

"entrance to the Great Wall or translation kat signboard tu tulih 'Welcome Kak Red The Diva'"

haha..x tahan k..boleh blah~~~:p

beli ape2 dak for me? (ngn muke x malu nye.. :p)

A f f e n d i O s m a n said...

sakan ko jalan kak......

hmmm....soping apa tatau? well, been there before. It's good to be there during autumm or winter, pasal summer clothing jadik murah....hehehehe

truanta said...

kembang balik la kak redz nya..
kalo bemingu2 kat saner ntah baper puluh kilo naik kan? hehehe..

siap la entry pas balik holiday nnti...
entry sal nak kurus kan badan sajer penuh..hahaha.....

p/s..awat abang n gegirl x kai baju wane merah skali?? hehehe..

Azer Mantessa said...

nice tour
nice pics

Khairi Nairfan said...

huha..
beshnyer pergi sana sini ek...
peringatan sekali lagi....
dalam shoping list tu....
takder souvenir....
baik akak tambah...
hehehehehehe...
sajo....
sie sie

Miss Nazla said...

everyone was in red color. hehe one big happy family. canggeh la si gegirl. baik nya landing. heheh

nadja said...

wah best ar jenjalan g china.. anak beranak red.. hawt btul la.. ehheh akak syuuuu nak tanya neh ader keja kosong tak kat tempat akak.. ehehhe nadja tgh mencari2 keja.. experiance ader bertaun2 la.. ehhehe aper2 kasi tau yer yer..