Tuesday, June 05, 2007

Super Bargain!!!

Hello frens! today is Tuesday, my 3rd day here wt kids in Beijing to be wt our Sirman. I m not a type yang blogging peram2 lama entry, so hari ni nya citer, hari ni nya update, kang kalo nxt wk baru citer, alamat apa yang simpan lam memory pala akak ni sume ilang...


x balik2 lg akak ko ni kan..akak suh korang teka bape lama akak kat sini kan...nanti dapat udang masak sambal...lagi sedap dr kak jie nyer!





This is my home cook lunch. It has to be very simple, as long as ada cili api for sirman, ada sayur yang x pedas for kids, enaf. oh i brought some of the bahan2 masakan from KL anw, together wt that ada ikan terubuk masin yang bought kat Sarawak. luckily lepas through kastam, lantaklah kan. can u believe that they dont have bwg merah here?? tau la dema makan bawang putih tu cam ulam tp bawang merah takde, so ala kadar je lah masak kat sini....






since sirman keje, lepas je akak masak, and sirman came back for lunch break semata2 to makan. that s the purpose for him asking me cooking, dia mana de selera nak makan kat luor nun. B4 he left to work again after taking his 2 plates of lunch, we went down to the playground in our hotel. P/ground kat sini covered, x cam kl yang dok bawah mentari. sini kan 4 seasons eloklah dema buat covered kan.






pasan tak ada china boy lam ni? his name is Mikeal. Boy ni tetiba je datang kat sirman cam budak ni kurang kasih sayang jer...sian dia. so we layan him sampai gegirl naik jeles. Abang mana eran, dia sibuk ngan new group of frens dia.




Even sirman dah left to work pun, si Mikeal still dok menempek kat akak, kurang kasih sayang mak agaknya boy ni...lam hotel yang akak dok ni mostly for those yang kena stay in Beijing for more than months or yrs. so mostly anak2 k/garten lam hotel ni are for those parents dia yg keje kat sini.





after spending 45min in the playground, 3 of us balik balik and sambung rehat. tak tau nak buat apa...nak pi berjalan akak cam mood nak tido jer kan. ater..hobi akak pun tido. and reason for holiday pun is to make my body and head resting kan..so jom anak2 kita tidoorrrrrrrrrrrr....






sedo2 sirman dah balik kau, lama gila kitorg bantai tido petang. cepat2 siap mandi bagai and head off to Yasiuo - bih kurang le bunyiknya. i told them, today, i will buy new clothing for both of you - excited gila dema! akak lagi suka beli baju dr toys dema...satu ari satu toy, x ke bengkok akak dibuatnya. at least beli baju puas ati byk.





pasan tak akak pakai very the simple gila today. coz kaedahnya ni tempat orang so x yah lah nak bervogue ala maintain bagai. suor purple yang akak pakai tu, and grey shirt tu are meant for my sports attire but belasahlah kat sini aku x yah jadi diva sgtlah...even siti nurhaliza masuk london pun bukan bermakeup sgt pun kan...apatah lg akak korang ni.




nampak tak nama building ni? this is a must place to go. kain baju suor kasut h/bags segala bagai ada lam ni. korang bwk duit jer. and remember to bargain like gila2 nyer. kalau dema letak 300 yuen, korang turun sampai 30yuen. x caya? korang mesti x sampai ati kan nak bargain gila camtu....u must take a lesson from akak meghah ko ni then!






red pant!




kat sini ada citer menarik. one thing bout these ppl yang jual brg2 dema ni sume dema ni mmg one kind sket. or kita yg one kind, or akak ko yang one kind?? style senang jer...they gave u this price, u gave them yr price. kalau dema x nak, kita blah. ko x yah nak pujuk rayu. dia yg akan merayu2 kat kita. akak senang jer, ko x nak bagi aku blah, berlambak lagi kedai lain yg aku leh beli. so kalo dema nak, walau dah 20 langkah pun ko blah dr kedai dia, kalau dia dah setuju wt yr price, dia akan kejar kau, dah byk kali terjadi kat akak while im in beijing nih.




red shirt!



so sirman campak kat akak segala urusan bargain2 bagai ni. purpose kita kat sini mmg nak carik baju kids, akak mmg x bwk baju dema byk sgt, recycle pusing lam w/machine jer 3 arini. so sampai je kat first shop of the kids nye area, i dont do bargain first. akak main amikkkkkk jer itu ini bj suor abang and gegirl. make it short, i know for every pieces that i take, mesti duit malaysia gila2 pun ada lah kat RM1k. serious babe, kalau ko beli kat JJ pun mmg u couldnt get that price. quality wise, 100% cotton, mana kau nak carik dik quality cam tu ngan rega yang murah gila akak bargain tu kan...




red spiderman!




and the quality is damn good! 1 pair of spiderman suit abang tu kalo kat kl mau makan 200 coz it s not cheap2 one nye quality. so lepas dah puas ati amik itu ini for both of them, tiba nak masa bargain. dia letak 3000 yuen - katanya lah ye. ko hengat akak ko kuasa nak bayo byk tu? akak pikir2 kalau letak 500 yuen cam melampo le pulak akak kan, amik gila n ye banyak. so startlah bergaduh2, dema ni satu hal cakap main jerit2 ngan muka masam mencuka. x polite lsg. sirman geleng pala tgk bini dia dok tekak2 bargain. last2 wt 21 pcs of clothes abang and gegirl, i only paid 770 yuen = tolak campo duit msia RM18.33 per peace. gila murah!!!




ko tau apa sirman cakap? i salute u so much, gila u bargain sampai that much! if u were not around, i will pay for more than 1000yuen definitely, probably 1500 yuen. itu pasal u kena ada i bila beli brg2 ni sume, u know how good i am in bargaining kan...gila cekik darah akak ko nye bargain, mau tak nye tokey kedai bengang!




no no, i dont hv money! my price is 50yuen!








red shoes!




nampak tak kasut biru merah yg akak pegang tu? cantik tak? akak x beli lagi, nanti sok akak pi beli coz akak dah kepupusan yuen lah malam ni, abih lenjan tonite wt sirman and kids nye barang. barang akak lom tahap maksima lagi. cantik tak?? dia letak 350 yuen, bila akak nak blah dia letak 100 yuen. so akak ingat akak nak letak 50 yuen = RM25 jer. and my taktik nanti cakap kat apek ni ' i will buy more than 2 pairs, so u hv to give me 50yuen each'. tu kira akak baik atilah, dr akak cakap 3 pairs for 50yuen, mau pala akak kena baling kasut ngan dia kang kan.....






dah dah jom balik.....mummy dah bengkok ni!




sirman was so happy gila coz he got what he wants, aternyer bini nye suara sampai ilang dok bertekak ngan tokey kedais kan.


btw, sebelum masuk kat kedai tu, kitorg terdengo ada chinese couple ni cakap melayu, so tego2 rupanya they are from Ipoh. pelik kan, chinese couple but ckp melayu. akak rasa dema ni cam dok kat perkampungan melayu kat ipoh kot yg selalu guna bhs melayu. we said hi bye2...






and while kuor dr building ni gak, ada another chinese msian overheard my conversation wt sirman, he later pandang memandang jeling menjeling wt sirman...another malaysian guy yang open a rest in beijing. His name is Mark, siap mintak no kitorg, amik no dia tuh. lupa lagik la nak bergambo ngan diaorg ni. tp nnt akak sms dia coz he insisted us to call him.




cuba teka blog sapa yang akak ngah review tuh? ha teka teka....

to my BKS finalists, akak dah baca sume entry korang. i will review it later. some of u made me laugh, mmg ada yang bersungguh2 menawan ati akak, ada yang cincai buncai. kalau tolak campo yang 'malas' nya keje dicampo wt last week nye esemen, harus ko kedaung dik! ada yang very good entry but ada juga fakta yang salah....









akak nak pi tempat yang sinaga merah tu citer lah...rasanya ada masuk lam list to go akak. sok akak citer lain yeah...sok another day. ler sok ada kat beijing lagi ke? bila akak ko nak balik kan? akak cuti2 pun akak review gak a bit keje2 office, there are some yang need my quick attention. but for BKS, kena tunggu lah yeah..sabar...bak kata ujang akak ko kan ngah bersukaria ni kan..







I will meet you again, insyallah tomorrow nite, wt good photos and good anyam ketupat.




27 comments:

Hannan said...

adieh dik red.... ape punye soklan la u kasi kat i...
shopping sakan nampak, tlg la carikan ipod video tu.... sure murah giler kat sane, pastu balik mesia jual kat www.ebay.com.my... hahaha.. kan bagus .. dpt cover balik duit shopping kat beijing tu...

faizabelle79 said...

Yezzzaaaa..I'm the first one to make the comment..huhuuh...

Best2..ku suka..ku suka baju anak mu itu..anak ku lagi suka..favourite hero dia selepas ultraman..

Mmg murah la..pandai kak red bargain nooo...nanti ku nak turun shopping leh ajak kak red temankan k..

Red Mummy said...

nan - akak mmg nak beli ipod tu, akak bukan minat sgt dengo2 lagu ke hapa ni tp kalau dpt murah, akak nak gak beli satu. saw a few in red, ko ado? hik....

belle - alah ko no 2 comments mbe jem sangkut ngan nan tadi tuh..sonok gila la soping kat sini, masa akak kat holland dulu pun x bargain camnih, nanti kita shop2 kita bargain sesama ok. tp ati kena kuat la bargain ni, jgn termakan dek pujuk rayu dema.

Khairi Nairfan said...

kak red..
kalo khairi nak shopping beli barang...
lain kali khairi mintak permisionsirman untuk pinjam kak red...
so boleh jimat duit khairi siikit...
hehehe...

memang terbeliak khairi bacer...
you can get so super-duper cheap!!!
MANGAI!!!
cam tak caya pulak...
kalo kita yang berniaga...
mahunya tutup kedai sementara nampakkak red lalu...
hakhakhakhak....

Red Mummy said...

khairi - akak rasa kan kalau sok akak datang lagi kedai baju kids tu kan, mau dia halau akak lah. coz masa akak bayau pun mulut dia nyumpah2! hik....

boleh boleh ko leh pakai akak utuk bwk pi bargain, kira kira langsai jer, 30% akak caj for my service. matiklah bisness lagi tuh!

wénkt said...

have fun ok!! shopping jgn tak shopping...

Equilibrium said...

AKAAAAAAAAAKKKKKKKKKKK......tolong belikan saya satu baju spiderman cam abg tu...saiz saya 34...Akaaaaaaaakkkkkkkkk.....

PLZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.....kalu x saya xmo amik exam!



tengkiu in advance!


mana jawapan saya...saya bukan tanya cane akak g jamban kat beijing...saya tanya cane rope jamban kat sane???aihhh...lari tajok la pulok...


Akaaaakkk...nape sume org harus makan sambal udang. Apa dah xdek makanan lain ke yg agak2 mencabar sket selain dr sambal sambal sambal....korang ni gi la memanapun mesti makan samabl udang kan. ishk3...tgk saya ni...x reti pon mkn sambal...asik2 roti n cheese, roti n cheese...muahaha

sok mkn sup apa lak kak? cite la kat saya...jgn malu2...


selamat bercuti. mls nak teka bape lama akak dok sana....dok sana terus pon tak pe....huhuhu


Masa akak dok mesia, saya x la rs rindu sgt kat akak kan..tp bila tau akak dok beijing nie....ishk...pekesssssss nak reveal hati dan perasaan kan. Wat kena carot jek satg!

udah udah..gi la shopping nun!

bargain biar sampai runtuh kedai!

Red Mummy said...

wan - akk ko mmg vision kat sini for sopping!! tunggu akak to france lak yeah!


equil sayang - bj spiderman size ko x de jual, baju maternity size ko ada lah, nak?

ghopa jamban dia sama je ngan kita, tp x dak air, so jgn lupa bwk bekal air kosong so that bila ko membuang ada air siap2!! paham?? harus ko nak kena carut soh aku dok sini kan kan kan!!!

alah rindu lah tu..rindu lah tu kan..surely nye lah!!

ya udah akak nak tido, kat kol 4 pg ni!

bye all...sambung later yeah...

njr said...

Haiyoo kak red..best tu berbargain hunting in Beijing. I surely tot now is the best time to visit Beijing sebelum Olympic 2008. sbb lepas habih ja Olympics musti sumer harga cargas naik.....thats what happen to prices in seoul after 98 Olympic..so mari beramai-ramai ke Beijing..we hope to make it there before summer 2008, Insyallah. Updates kak red..updates...momentie arrrr!

Mummy Ina said...

Cho San..

bagus la kak, ko bargain tak hengat dunia punya..

aritu ko kata ada selai sutera china tu nak bagi aku kan kak? hik hik hik.. muahhhhhhhh..

-Happy Holiday!-

nikfarizah said...

Husband i shopping kat Shenzhen hari tu semua i kata mahal.....mana taknya..dia tak pandai tawar-menawar....katanya kesian orang tu..heheheee...

Best tgk gambar u bershopping.....

truanta said...

mak ooi...banyak ler soping kan..
bengkok x bengkok la...!!! hahahah..
siap bole bargain2 lagi..

kalo me kan..harga cm tu dia ckp..kuar duit dah bayar...kene blaja ngan kak redz ni..hahaha!!

ari ni akak kita kuar x vogue katanya..ala kak..x per,,kai jer diva2 kind..baru la kak redz..hahaha..

MyHeart said...

wah wah...shopping sakan ek...agak² bile balik nanti bape bagasi akak bawak balik nanti??? ade kemungkinan bertambah bagasi kot...hehehehehe

sinagamerah said...

Kak Red,
Ai dok kat ceras yer...bukan caras yer. Walaupun ai selalu gak kena caras. hehehhehehe...nah ajak ngeteh kat permaisuri? ala....starbuck klcc please....u banjer! ok tak?

Khairi Nairfan said...

haish...silap2 duit khairi habis dengan bayar servis kak red jer...
ntah2 khairi lagi rugi bukan lagi untung...
hakhakhakhak...

tapikan, kalo pikir2 balik...
dia nyumpah-nyumpah2....
perlu ke dia buat camtue kat tourist..
sepatutnya cam kurang sopan kan??
bayangkan kalo merchant kita buat camtue kat tourist...
ish ish ish

Kak Jie said...

Akak...aku tak moh sambal petai ko..mesti tak de belacan..hiks!


erk..ko soping² tu, kalo tergerak nk beli baju kat aku kan kak...ko jgn arr beli kaler meyah erk...kaler lain tak pa...ijau ke...:p

eleee...saje dia suruh kita teka² kan...kan...yg sebenornya dia tu dah rindu dendam dgn nasi lemak..dgn roti canai..bkn aku tatau...kan kak red kan..!

asik suruh teka jer.....ape pekdahnya nya akak oiii..bek teka kacang ke...

Hannan said...

oooooooo.... biler die nak info pasal member kite kat blog kite... bising ek org x kasi info, kite dah 10000 kali dah suruh usha awek2 dlm blog die, die buat donno jer... camner u nak bermadu ngan i ni dik red oiii? ker i yang jadi madu... mane adil!!!!

sayda said...

x sempat nk baca d whole entry. (tp nk gak visit sini.mesti!)

yg sayda notice is : SAMBAL UDANG..
hahaha...

adala plak org tu makan hati berulam jangtung.haha

i suker! *wink

hOtMaMa said...

waaa..shopping sakan katanyeh.. dulu pg bawak beg 3 nie balik haruss bawak 9 kot...hik..hik.. asalkan murah terus kan ajer la bershopping akakk :)

Zana Sadri said...

wawawa...soping sakan tuuuuuu.. bestnyer kak red! pasnie klau nak pi beijing tau la nak bargain cemane. kena tulis dlm buku la nih. ngehehehe...
Appy soping kak red!

^eMiKo^ said...

sronok!!! nak shoping gk!!! my parents ngan adek kcil2 dah been to beijng tu..tp,yg sodeh nye.. sy ngan abg besa xsmpai pun..huhu...xde cuti pong..

soping 2,baek2 sket.. sbb dema dulu ade bli beg samsonite ni.. mmg cam ori lah.. of kos la mrh gler..tp,skojap jo makai.. sdh tu..pts sne,sni..koyak sne,sni.. ngeh3...

enjoy!!!

Miss Nazla said...

wah bargain nye kan main lagik akak red ni ye. ni kalo shopping ni harus bwk kak red skali ni. senang kurangkan harge ni.
anyway kasut yg akak pegang tu cantik la. beli la sebarang 3-4 pasang kasut yg sama. bg la kami disini juge. heheheh

Rush Murad said...

macam kat Petaling Street jerrr.......... Beijing kerrrr????? sah ayat aku ni berbau jelessss.............. nak ikuttttttt!!!!!!!!!!!!!!!

Pato & Pearl said...

to live is to shop...hahahahaha..ni mesti balik malaysia beg beranak pinak...hehe

Pearl

Equilibrium said...

haaaa...ari ni shopping pe lak ni..dah mlm x gheti nak blk2 nie.

kak...kulit biawak murah x kat sane? belikan 2 kg!

nadja said...

hehehe wah wah syok berjalan yer..
hermm hehe kak bukan tak nak letak font tu color putih tak tak sedap plak mata neh.. geli la tgk white.. eheheh nanti nadja pk kan color lain yer.. hehehe

intankamaruddin said...

wah! ni yg rase nk transit beijing shopping nih!
bargain more akak n make ur trip worthwhile n lagik fun. hehe.
take care!