Friday, June 08, 2007

The 7th Day in Beijing...



im going out now, so u can get the housekeeping to clean up my room pls. sie sie


today we didnt go to playground, we hv to get our groceries right after lunch quickly coz nanti petang dah nak berjalan to Xidan bukan Zidane oi....! so since time is a factor coz sirman is free pun while lunch hour jer, terus pi beli barang depan hotel kitorg. just to get a packet of beras and i found the bawang merah, finally!

my kids specially gegirl suka sgt tengok dema ni main ice skating kat sini. i know they like it but since we are on holiday, akak x nak ada yang injured sakit badan jatuh terpeliuk main menatang ni. we can find this in sunway, in fact my good buddy in sunway is a trainer for this. so no iceskating in beijing, kids.


shopping mall ni yang located tol2 depan our hotel ni mahal nak mapuih. sama rege ngan yang kat klcc or star hill jer barang lam dia. but i aim for one glass chess set lam ni. kira quite cheap la regenya lam RM50 duit kita. kalau ada belen2 lagi duit yuen, harus akak amik 1 set...kalau ler ada ye...


resting while sirman jawab phone calls..


u 2, go and sit inside the troley!

pas 10min kat sini, sirman was then left to his office and akak ngan kids pun bawak stuff balik hotel which is just across the road. not in the mood to go to the playground though, wpun kids dok sakan nak pi, malas lah mummy nak lepak situ arini, so y dont kita lepak kat bilik ajer...

smile!!

pas je si hensem tu balik keje, we left to Xidan, this time kita x nak naik cab but we want to try their subway. it s a pick hour coz orang ramai yg br balik keje.

x penah akak pakai sepasang red shirt and pant kat kl tau! dress tu logik le gak. so since kat tempat orang, lantakkanlah...malas nak selongkar kain baju, capai mana yang leh sauk dek tangan...akak bukan diva kat sini kan, so biak pi lah cino2 ni nak pandang nak katapun..

3 tickets pls..

crowded la lam train ni..and they dont hv aircond inside here...cuba tengok dema pakai kipas siling tu! oh that s sirman wt gegirl b4 dema dapat join akak and abang yang dpt dok kat kosi.



the xidan


this is the Beijing Books Building. segala mak nenek buku ada byk lam ni. akak x kuasa la nak masuk, not aiming for this. kalau dia jual 10 biji buku for 10yuen pun x pasti akak beli... dah segalanya lam bhs cino kan..

gegirl ni ngah sleepy coz few hrs b4 akak bagi dia makan ubat batuk, she was caughing this morning..tu yang ngantuk nak melanding jer kejenye...

cantikkan replika buku tu, bukan awek merah tu lah...belakang dia tuh...


so where should we go now...satu hapa peta kitorg x bwk while datang sini...we all depending 100% to sirman..






how bout we try to get mom's shoes here kan...




kat kl, kita pakai kasut sendiri kalau nak try, kat sini dema pakaikan siap ikatkan kasut tu kalo bertali bagai .... mmg very the diva nye service.



i m gonna take this one lah...




so where should we go next abang..?


let 's take a rest first lah..penat dah kita pusing satu Xidan ni





terpaksa jadi model for abang yang dok snappy photos..




and b4 malam gelap, we then decided to go to Pearl Market or Silk Street by cab




ada x akak bagitau yang kat sini x de motorbikes, sume beskal ngan keter ajer..



i think this is like a government building



sampai je kat silk street, let s go to the shoes shop first again! again!!! gegirl pun dah naik hapal 'carik shoes mummy lagi ke?' hallo, i just bought 1 pair je ye...


kak jie aku tau le kat kl ada jual kasut tp kat kl x de kasut cam yg aku nak ni ngan cheap cheap sale la kak oi....




akak tekejut coz dia letak rega mahal bebenor...!!!


now let s try the bags lak...



i like this one but i wanna see that one too...


i dont want the branded one lah...i want the unique bags not the fake tods gucci bagai which i can get it from klcc, original lagi. i want to find some unique handbags here...


do u hv red?

happy face coz dpt bargain gila!


at 9 sume kedai tutup...so callo la kita back to the hotel..


small beg plastic sampah je today, not as bad as yesterday


sirman nak layan latte dia while passing by here to our hotel..jalan kaki jer coz dekat sgt ngan our hotel from silk street tuh

ni ala2 orang yg jual barang kat central market, kat puduraya or kat kotaraya tu lah..


lam starbucks, kids nak layan chess, as usual, x larat le akak nak main, pala jem dah..penat



pastu nak layan dam cino lak tuh..oh sapa tau main ni? akak penah gak belajar main dam cina ni but la ni kalo sapa ajak akak main mmg totally lupalah ...


pls simpan properly and return back to it's place kids...


the tired faces....



we found this kat depan hotel akak, wanted to buy gak but not for dijual lak katanya. kalo ada leh gak akak beli satu kan, bungkus masuk kargo, pastu akak balik makan sardine 8 bulan...


....kira dah 7 ari akak kat sini kan. cuti sekolah pun dah nak tutup, x geti2 nak balik lg akak kan. sabau aaa....tu korang lom tgk sirman nye brg lagi. pasni kitorg melopong tgk sirman lak borong sakan.


i have one big problem here..as u mentioned before - camne akak nak bawak balik sume barang2 ni in my 2 big bags? any idea? x nak pikir malam ni la, sok baru akak pikir ye...


9 comments:

Equilibrium said...

saya dengar ada kapal berang saiz jumbo nak gerak dr beijing ke singapore...so, leh tumpang kapal perang tu sampai labis. pas tu tumpang lak treller minyak shell g port dickson, pas tu amik lak lori pasir ke ayer keroh, pas tu baru amik lori dhl ke sungai besi, pas tu pandai2 la nak balik VA naik apa ponnn...

sape soh shopping x hengat!

Equilibrium said...

*silap eja...
kapal perang! ( siler imagine cam keta kebal)

Miss Nazla said...

hah pnah la aunty ku pos kan sume barang2 in boxes ke pej pos kat msia ni. so tayah la susah2 bwk balik byk2. but takot mahal gile lak kan service dia. kalo nak gune shipment maybe cheaper but lambat sket sampai nye. paling senang buy 2-3 more luggage hahahahahah

Hannan said...

dik merah, kalau nak beli F430 tu, bukan makan sardin 8 bln jer.... makan sardin seumur hidup la kot. Dpt makan sardin pon nasib baik tu. hehehehhee...

faizabelle79 said...

Makan sardin pun sodap..ngeh..ngeh(cara kak Diva kita gelak..lucu)

sayda said...

i was thinking the same thing.cane akak nk wat balik sume barang tuh..mmm..aah.wanna ask u sometin about beijing la kak..nnt i emeil2 la.njoy d rest of d days there k

intankamaruddin said...

em. leh beli 2,3 luggage murah2 pastu byr for extra kgs kat airport..? hehe.

Khairi Nairfan said...

I know how to play chinnese chess..
Best.....
kak red dah tak respond comment2 lagie ek??

Pato & Pearl said...

gosh..shopping shopping and more shopping...must go to the shop yang you so happy dapat bargain..cos love tat chinese black blouse with the red motif at the centre....(check duit tabung...)

Pearl