Monday, June 18, 2007

Red Diva pun buat keje umah lah...







cantik tak bilik ni?




sunday noon, bila akak masuk bilik gegirl, yang secara rasminya ialah bilik simpan toys dema. tekejut akak tengok cantiknya bilik ni....weeks by weeks, months jadi years, idak le sampai 2 taun lagi, but menengokkan bilik yang dah dikaramkan dek 2 bujang belia ni ... i think, it s time!



tetiap ari maid akak kemas bilik ni, kejenya sumbattttttt segalanya lam big luggage wt bakul or kalo mana dah x muat, ditolak2 jer ke tepi dinding. and tetiap ari gak abang ngan gegirl membongkar and buat sepah.

akak nak kemas balik? huh! baik aku belek muka laki aku....

so arini tahap kerajinan amat tinggi, abih semua empat bilik akak langsaikan!




while sirman dok lena dibuai mimpi petangnya, akak ajak2 si bujang 2 ni tolong maknyer mengemas. 95% of the toys will be thrown away. selalunya setaun sekali akak buang, banyak saiz dan keadaan permenan dema ni dah jadi abnormal.




kapal terbang ilang sayap, kepala spiderman tercabut ke mana, barbie doll gegirl ilang spender lah ilang kaki sebelah so on. dedua helpers akak ni tak kisahpun toys dema kena buang, tp ada gak yang tak dibaginya, sayanglah itu bagai. agak2 leh pakai lg akak simpanlah, tp agak2 dah jahanam, kalo dia nak simpan gak, akak ye kan jer, belakang dia akak amik balik sorok lam bakul beso yang nak dibuang. dia bukan ingat nanti pun.






tikar sarawak ni ada nostalgianya, the first item yang akak ngan sirman beli sehari selepas menikah. so dok lam bilik gegirl dendiam till new carpet will be coming in soon. soon tu tak tau le bila soonnya kan, hopefully b4 the year end.




kan dah cantik? kemas sedap je mata maknye menengok, takde le mulut mak nye memurai sepanjang masa. kaedahnya maid akak kan nak benti, so new maid lom nampak batang idungnya lagi, sebab memikirkan tak nak buat keje remeh temeh, akak make sure segala yang tak patut tak patut ni dibuat dulu.


bilik abang dah half way to go, sambung lain weekend lak, project bilik akak dah 2 months ago siap, project bilik kain baju masih lagi dalam perbincangan. nak bincang apa nya, ikut kerajinan akak lah. yang pastinya if i dont have a new maid coming in later, hazablah sume akak kena buat a to z. ada gak yang kena catuan pakaian pasni! hik...





sapa ada good contractor yang tidak dalam golongan cekik darah, bak meh habak kat akak. nak buat build in cabinets for both rooms abang ngan gegirl dari awal taun sampai la ni hampeh x kesempatan tol. akak nak siapkan both dema nye bilik dulu baru akak anto lori deliver katil2 dema.



kak jie, laki ko tak amik contract build in cabinets anak2 aku ke?



korang tolong suh contractor korang tu carik akak leh tak? kalo nak komisen, mintak kat tokey contractor tu lah...ape kat aku lak.



kan? Terima kasih.



yang benornya akak ni ngah membiasakan tulang badan segala ni buat keje umah, buatnya kompem x dpt langsung maid baru, camner...







13 comments:

mad redo1 said...

hehehe... lebih krang cam bilik AKSes jugak tuh, cuma yang bezanye ialah mainan daddy dia orang pun ada sekalik kat dalam timbunan itu...

mollyjinxed said...

aisey.. gile hebat kak red kemas.. habih licin semua mainan.. hehehehe

tapi mmg betul la kak red. dulu saya kecik² mesti mainan sepah².. ayah balik je bising. ni tongkang pecah ke apa??

ahaahhaha
pastu dah ada mak tiri janganla harap nk dapat mainan lagi.. hokhokhok.. sedeh..

tapi kak red.. jgn smpai demam balik la kemas² sakan ni :P

Hannan said...

adeih... teringat la pulak zaman kecik2 dulu... bilik sepah2.... tapi mase kecik2 dulu x kesah pon bilik sepah2... nama pon budak2.. hehehe... baru cool!!!!... anyway, skarang, say NO to sepah2!!!.. exam dah abis dah dik red!!..

KudeN said...

muahaha! akak diva turun padang.. ni dah lengkap dah akak diva punye sukan.. heheh

Lestat said...

Tahniahlah..atas keperkasaan akak untuk mengemas..hehehe.Abg n gegirl..makesure u guys sepah²kan lagi tau..sure your mum..surender

^eMiKo^ said...

wah...impressive...agak2 la kak red,bape lame bleh thn kms cm2? 1 mnt? 1 jam? 1 hr? hehe....

sayda said...

mak aih.mcm home make over. cekap sungguh akak kemas ek.

big clap. ;)

Red Mummy said...

lam gambo nye licin aku kemas

korang tak tau 3 towel idung kena pakai, terus jadi resdung idung aku dek habuk2 ngemas nih..

Jie said...

wah wah.....mak diva korang kemas umah riuh korang ar...kakjie hari2 kemas rumah korang wat derk je :p

rutin yg ko buat tu kan..yg sorok dendiam dia nya toys tu kan kak..2-3 thn lagi dah tak de dah..demo tak moh lagi men menatang tu...cemuih dah .

laki aku wat infrastructure & land survey.

Mr. Manager said...

You should see MY room.

Pato & Pearl said...

Well K.Red, amacam nak buat contract mengemas our flat?..hehehe...best kan buat revamp!!!!

Pearl

faizabelle79 said...

rajinnya dia turun mengemas..hehhe..

bilek budak2 ni ha pun bersepah2 jugak..bukan setakat dalm bilik ..sampai kat jamban pun ade mainan..kikiki

pu3nemo said...

elop sistah,pasni leh la kemas kn bilik kiter lak..heheheehhe