Saturday, March 24, 2007

Pinjam duit....

korang penah broke x?

alah x de duit lah sampai terpaksa pinjam meminjam bagai. last year akak penah faced this problem lah, ada sekor mamat ni sudah kelentong sama akak, pinjam duit akak -
details kat sini. so since then, aman sket lah damai idup akak. kdg2 ada gaklah kawan baik pinjam tp x melampau le cara pinjamnya, masih akak leh terima dek akal. but yg last year tu sampai sirman terpaksa masuk campur, havoc sungguh.



anw, ada la sorang lagi mangkuk kat opis akak ni, one kind sket lah dia bila tang2 pinjam ni. last month cara dia pinjam akak - mintak akak transfer online certain amount kat bank dia, tp dia bayo akak balik jam2 tu gak. katanya duit lam bank dia x ckp and kalo dia turun pi bank buat cash tfer lak, q panjang bagai. so fine lah.


tapi few days ago, dia pinjam lagi. tapi cara terbaru meminjam tau ni. akak sampai terkedu and terpaku few seconds bila akak rasa cam kena pukau jer. so korang kalau malu nak pinjam duit orang, korang pakai cara ceng dia ni. dijamin lancar!


memula ko datang jumpa org yg ko nak pinjam tu, waktu ko dah mmg nak balik la, sambil2 tu ko pegang wallet ko.


Red, ada duit tukar tak?


Baper?


RM20


sebagai seorang yang suka membantu tanpa berpikiran panjang - ulur je RM20. tapi dalam masa mengulur tu, akak baru terpikir, nak tukar RM20 ngan apa? singgit2???


nah..


ok sok aku bagi balik.


blink!!! tadi cakap nak tukar, skang sok nak bagi balik??? akak terus tersandar, terpana - cam kena pukau je aku kan. yang akak tak tanya tukar RM20 ngan apa tu pun pesal. and senang2 je akak bagi kan. yang pastinya dia gunakan ayat 'tukar' untuk 'pinjam'. x kisahlah kalau cakap nak pinjam, bukan byk mana pun dia nak pinjam, tapi sbb dia autakan ayat dia, tu yang akak bengang sesangat!


pagi esoknya, dia buat bodo jer, macam buat2 x tau je ngan duit tukaran aku tu. akak dah agak dah, ni mesti kes dia broke sesangat ni. so akak diam2 je lah. pastu member akak cakap, gaji dah masuk. akak bet, pas lunch kang mesti dia bayau duit aku. right after lunch, dia datang jumpa akak


nah Red, duit smlm, sorry la lambat


ek enek!!! pelempang gakkang. lambat ke purposely??? lam ati je lah akak berani cakap...


so ko kalau dah broke, jumpa member ko, guna ayat mangkuk semayun ni, babe, ada duit tukar?



cis!

19 comments:

^::redZ-Ziaf::^ said...

kak red...

memule bace ingat nak sound org ke ape ke...last last tergelak besar sy... org cenggitu pun ade kan...

hahahaha....(lol)

erm...kak red, ade duit tuka rm30 tak...?? =D

sayda said...

heheh..sabo je la kan??
macam2 org skang ni

melisamuhd said...

terkedu sya baca pick-up line pinjam duit member kak red tu. kelakar pun yer jugak, nak pecah perut.
kreatip..kreatip

Ezad said...

kak red.. MINTAK doplo hinggit!

Equilibrium said...

ada tuko 8 juta rupiah ngan RM x???leh tuko???

Pato & Pearl said...

kalau mintak tukar duit SGD ngan RM...still market rate ke??...hehehe.....bagus betul mamat tu perguna bahasa...

Pearl

Rickywan said...

Kak red...tu bukan pinjam atau tuko duit namanya..tu nak kebas duit akak tu....hehehee

Dyra Jay said...

COOLNESS! K Red, kimsalam mamat tu ye. Bagitau kat dia nadh ckp dia coolness. LOL!!

ArcHmaL HatiEmieY said...

suspek giler laa kat mamat tu!! kreatif gilak!!

lenkali akak space duit syiling 1 sen ke , 5 sen ke....

next time in case dia pakai tektik cenggitu akak bagi je syiling tu....

hamik ko kalo doploh hengget , dah 2000 keping syiling....kayo kayo...


huahauahauahuauhahuahauahuhau!!!

mad redo1 said...

suruh mamat to copyright line tuh, so lain kali orang lain guna dia boleh dapat royalti, tak adelah 'be-ruk' lagi...

sesedap kata kat orang, sendiri punya diri pun 'be-ruk' - makan mee ruski je for lunch... sedih sungguh

badrul said...

akak, itulah orang dah cakap, cukup2 la tuh jadik sugar-mummy... hiks!!!

kujie said...

" kak red, mintak duaploh inggit "

ko nk bagi...jgn har-rap!

Hannan said...

la la lal laa laalaaa... la laa .. laa laaa.laa llaa lalallalaaaaa.lllaaalaal..laalaaaaaaaaaaaaalaaaaa....lantak ko la.. hehehe.. selamat hari raya... nak duit raya 20 ringgit!!!!!!!!!

wénkt said...

hahahha... tak per, wan sendiri ada pengalaman...

tapi kalau dia akan dapat gaji, n akan bayar balik, bagi sampai beribu ribu pun tak kisah kan?

tul tak hannan? panjang lallalla tu...

The Pisces Man said...

Kak Red, ada duit tukar RM 1 juta tak, nanti kita set bila nak jumpa for u to bagi i duit tukar tu yek? Hehehe...

ak_0143 said...

kak red... org nak tukar duit jugak!~ huhu

matchip2 said...

Kak Red, next time kalau dengar ada gelas jatuh, don't worry nothing broke, except me...

fozalin said...

kak red pinjam 50 sen bole tak?? smlm dh sopping byk sgt..... ari nih nk byr duit toll x cukup lak. kuikuikui

epelijau said...

hahahhahaha....ade ke patut..minta tukau duit...isk isk iskkkkk...
mujur gak gaji day esoknya..kot2 minggu depannya ke apa ke...kang di katanya plak...aku nak mintak halal...naya kan kak red...