Monday, March 26, 2007

Makan jom?


Ada few tags on the line, so akak buat yang mana mai lu nah from sayda pasal menda yang akak makan today. tp akak rombak lah rules ni yeah, basic food yang akak makan on daily basis, lagi mesra alam katanya. Tag2 lain tu, sabar2 yeah, I will do it, but pelan2, at least akak buat gak lah, akak x buat tag B and tinggalkan tag A.



For morning, akak mmg x breakfast kat umah, x kesempatan, but abang wajib makan roti at least and milo half mug. Pastu ikut mood dia nak kuih apa buat bekal, roti 2 pcs mmg wajib for him bawak pi school, but kalo mood dia nak tukar menu, he will ask for nasi lemak or some kuihs. But jarang sgt lah dia nak order sumer tu, for him cukup wt roti jer. air bekalan ke sekolah, I will ask him a nite before dia nak bawak air apa. his fav is either air suam or air oren. Abang can drink air suam berbelas2 gelas in a day. Depending on sirman’s roaster, he will just have a mug of milo coz later, he will then go mamak wt gegirl, after sending abang to school. Gegirl biasanya makan roti canai lah, or nasi lemak wt kacang sahaja, sirman will take roti canai kari dal as well.


While akak in the office, jarang amik bfast, kalau dah lapar sgt in the morning tu baru singgah pi food court tapau roti canai wt the tarik. Kadang2 je amik nasi lemak, dulu 8 taun makan nasi lemak ari2, x benti. Mmglah impact nya x nampak skang but better stop taking it lah, but since setaun lebih ni sejak dok VA, x dpt the kick nasi lemak, akak pun stop taking it. Lunch lak, tetap ketagih nasi putih, lauk biasanya statik gitu lah. Kalo x asam pedas, ayam masak kurma or sambal sardin – tukar2 lauk ni e/day. Basically tu je lah lauk yg akak amik, kalo boring, nasi goreng mamak pun akak bedal gak. Kdg2 lunch akak skip coz nak ketiduran, so x de le aku makan jwbnyer.



these 3 kiddos, lepak in the Megakidz Midvalley, together wt their untie and uncle
registration and security in Megakidz are strictly tight, without my password, their untie and uncle cant bring them out from the station. even sirman, doesnt know the password that i gave to Megakids, but of cos, as my sleeping partner, he surely can guess it correctly

Weekend lepas, sirman keje – so senang sket tak yah masak, but kids lak nak makan mcd. So akak called mcd delivery, 1 dozen of nuggets, 2 pcs of chicken, 1pc of bigmac, 2 sets of fries. Haiyohh…order beria tp bukan nak makan sgt budak2 ni, sambil ngunyah fries sambil dema layan dvd kartun train. Sirman balik jer keje, terus kitorg ca alit but to Midvalley. Since kids and my niece will lepak at Megakids together wt my little sis n hubb, akak tapaukan all the mcd sets tu sume and hit it in the microwave, boleh gak bawak bekal makan kat Megakids. Kita harus mengelakkan pembaziran, jd tau sgt bila dah melenjan kat megakids ni, budak2 sure lapau penat sakan.


Gegirl and her look alike twin, Shamiza

kalau nak berborak menda2 yang rahsia, jauhi Shamiza, she has a very good ears and mouth, pastu kang pi menyampai2....mulut tak padan yang kecik.

Leaving MV at around 8, kita pi carik dinner kat area2 ampang lak, saje carik yg jauh nun dr cheras. Tomyam seafood, siakap 3 rasa, kalian goreng, kerabu ikan masin oh and drinks of course. Akak paling boring bila makan kat luar ni, anak2 makan x sungguh2, sume main ala2 kadar and byk tumpah membazir dry g msk ke mulut gitu. Balik umah, carik kudapan, fruits for this weekend are grapes and buah lai kuning.



yey! i got something new from sirman today...red colour!


On Sunday, sirman keje, my adik ipar yg kuor pagi pi belikan ns lemak karipap kuih muih and roti canai bagai. Since gegirl and akak pun bgn dah tengahari, that will be our brunch lah of cos. petang lak kita goreng keropok lekor from ganu yg akak beli the other day, plus the chicken nuggets and sosej ayam. Campur lak ngan kopi o kaw kaw, memang terangkat! Late evening, kids went to swim wt my sis/bro and sirman n akak lak pi somewhere for an hour. While waiting for our something lak, kita lepak mamak jap, akak bedal mee maggi sup wt the tarik and sirman amik roti canai.


At nite is our home cooking plak lah…sardine sambal, sup sayur daging, telur dadar wt terubuk ikan masin special from Sarawak. Kali ni coz makan reramai wt menu yang kick, wpun simple but kerana makan di rumah, berpinggan2 lah memasing tambah. As for kids, I would prefer to suapkan budak2 ni dr biarkan dema makan cenggitu. Cepat dan kenyang!

tu pasal aku x kurus2, memanjang makan x dak skip langsung.




so sapa nak kuor lunch ngan akak, meh lah banjer akak lak - asik aku je kene pau, korang bila lak nak banjer akak? mat redo1? the girls and boys kat europe tu, mak2 bloggers, the singles? the bujangs in kl? the anak2 hekan akak?









note to few bloggers: please check yr profile, so that i can view it, some of u have blocked yr profile, and akak x leh nak pi blog ko coz it doesnt show yr url like irene, melisamuhd, adrenaline, and a few. i thank you for visiting me, but i still need to pay a visit to yr blog as well. thank you.







8 comments:

oTam said...

Halamak..
Menu kak red kat Tomyam Seafood tu lebih kurang serope ngan famili oTam punya menu bila kitaorang makan kat Tomyam Seafood,
Siakap (masam manis @ 3 rasa) dan kailan bukan kalian (ikan masin @ goreng).

sayda said...

eceh..ni bukan sekadar food consumed nih..lengkap.complete gtu.mcm diary lak..hehe
tnx k'red coz buat my tag

i heart u lah
:D

Pato & Pearl said...

like this ajak gi buffet tak rugi lah ye..makan n makan n makan...hehehe..nak yang pedas pedas??..yang masam manis?..yang..etc etc etc....

Pearl

mad redo1 said...

mmmmm... dah dekat bebona kita tuh, balik pun time lebih kurang jek... cuma pastu sorang ke sinun, yang reramai tu ke sinin...

memang le bebudak selalu je suka order, mak-bapak jugak yang kena habiskan...

nak senang kan, order sepinggan bahagi dua-tiga orang... hehehe

joey said...

wowww....bestnyer..satu hari berapa kali makan ni....

huhuhu....kalau macam ni gerenti aku pun gemuk jugak.....tapi.....aku tak jugak gemuk2....waaaaaaaaaaaaa.......

Hannan said...

cakap jer nak makan aper... nanti saya belanja... tarakk hall la.. hehehe....

The Pisces Man said...

Looks like adik and adik ipar Kak Red kena dera lagi nampaknya, as in looking after your kids..

Hehe,just kidding...jangan marah yek Kak Red... nanti merah menyala!

matchip2 said...

Well, like they said, you are what you eat.