Sunday, March 11, 2007

Merah is Kak Red...


sekapur sirih seulas pinang, pembuka bicara...tepak sirih ni kaler merah kan??


akak nak lawan lu cabaran dari sorang pencabar mak merah terdekat akak. i do not know this fellow is also a die hard fan red colour till 2 days ago, he emailed me propose for something to be presented in red from our own house. nah..ko suka kan nak cabar2 akak....

yang telah berhempas pulas untuk mencabar kefannan akak sebagai pencinta merah - ni balasannya. Rasain!!! to my followers and Wenkt followers, now u know that i dont talk rubbish bila part2 dicabar ni, and compare sendiri the red collections of yrs ngan akak ko ni ha...

budak2 ni byk masa lapang tol snap2 gambo barang2 umah yg hok kaler merah demi nak lawan akak Merah dia ni kan - haiyok, nama akak pun Kak Red dah sah2 akak dah bersiap sedia ngan the red items...

i present you...


sejadah merah di atas carpet merah


sudip merah, ko ado ke wenkt?


segala mak nenek cili tomato sos - hangat tak merah ni?

matiklah, anak2 makan sardin merah mak malas nak masak!



my old big make up bag, give away to gegirl, and she s wearing red tiny watch - gegar tak pala ko masa tgk ni wenkt?

sirman's red collection from bininya choice of cos lah! hah panas x wenkt? x panas lagi?


red dora cd for gegirl to watch in the main room


ha ni ko takde, ni ko x leh challenge, sentimental value tau card ni, kad kawin akak kaler merah menyala, simpan lagi till now, ko ado???

red candle wt red jewellery box - apa kes? tak cukup lagi?


ko nak cabar mak orang sgt kan, nah akak bagi ko serbuk cili merah menyala tp lam gambo nampak oren le pulak, ngan tupperware merah isi asam jawa wt bakul basuh sayur!! wahhahahaha..ko ado??


pencegah serangga and pencuci pinggan - kat umah ko takkan ada punyalah

photo frame yang dah dibeli sekian lama tapi x de masa nak letak family photos, wt red candle a gift from Lea an organizer of Bloggers Idol - takut x ko wenkt?


sket pose utk barang dari bilik yang full of hadiah kawin dulu yg x dipakai2- ko nampak tak byk merah lam tu??


pastikan umah ko bersih ye! mop and berus yg dipakai oleh maid akak utk mencantikkan dan mempastikan umah mak merah looks clean and vogue some more - haiyak, ko x de kan?

ni shopping troley tp selalunya letak set swimming anak2, eh eh wenkt x kan dah kesal kot?


red umbrella....


baju utk diiron letak ajer lam basket merah ni, ko mesti geleng pala kan? x sangka akak merah ko ni lagi brutal merahnya!

my driving sandal, akak x leh drive ngan high heels...merah tu nok!

my casual shoes yang akak nak give away, sapa mau? wt red shoes rack ngan kotak primavera, kasut apa lam tu akak mls nak bukak


ni pun sentimental value tau, kasut kawin akak yang dipakai while bersanding. cuba tenung2 ujung kasut tu ada nampak roda kan? ko nampak tak roda tu kaler apa? merah tau, MERAH!!! ko ado?? i m very detaily in choosing things darling!

beg kat atas ni ada 4 pcs, so kalo ko x leh nak kira, ko kena belek abih2 san..takat satu beg merah nak lawan ngan akak ko yg dah berduyun beg merahnya

toys boxes kids ni, ada byk merah lam nye tp akak x kuasa nak dig in to find the whole bunch of red colours, tp mmg byk merah, so ko dig sendiri!


gegirl's chair lam red camp tan abang - aik? sakit x ati ko wenkt?? hik

kids racing car - hah? kaler merah gak? matiklah wenkt dah kalah kak red, hampun kan wenkt kak red!!!



2 little bears belongs to gegirl - mung ado?? hah wall tu kaler merah gak, ko ado ke dik???

gegirl's crown, ko tengok betapa besau kaler merah heart nya??? nampak tak? gegirl pose utk ko ni tau

bukak fridge nampak apa??

mouse akak ni kalo pegang kaler merah, kalo x pegang kaler oren, so merah lah jugak maknanya!!! hik hik...matiklah wenkt mimpi merah mlm ni

barbie doll ni nye skirt kaler merah - canggih nok!

abang's red shirt wt red belt - uncle wenkt nak lawan mak abang ke? abang byk sgt baju merah so x yahlah uncle wenkt nak cabar2 mak abang lagi ye.... :P

x yah explain lah, gambo dah leh kabau kat ko kan...



bunga2 yg berkembangan dan berkuncupan....


ko ada buku merah?

iskk..merah lagi..

iklan jap...lepas amik gambo half of merah kat umah akak, kuor pi wedding jap, and sambil pikir, byk nye gambo merah kat umah tu yg nak disnap gambo, eh eh sirman ckp kerusi awak duduk ni pun kaler merah, leh snap2...wpun di luar kawasan rumah, x pelah post gak lah gambo ni sebagai iklan ye! kerusi merah bersama mak merah!!!




and then went to hospital to visit my biras, ada mak mertua akak, akak ipar akak and biras akak Khai - die hard fan redmummy gak yer..to khai semoga cepat sembuh. Khai had an operation last fri nite bila dikhabarkan dia mengandung di luar rahim. alhamdulillah, khai sihat kini...eh eh kain ko pakai tu kan khai, kaler merah ke pink ek?


yes the red plate ni adiah dari khai to me a year ago, ko ado ke wenkt??


huh aku pun lupa nak rotate gambo torchlight ni, korang teleng le pala ye!

hah, toys boxes and basket anak2 akak lagi, hish....byk tol merah lam tu, tp malas lah nak dig in.


one of my travel red bag

sirman's toolbox, ha ni mmg akak pilih2 for him, anw, sirman dah tau apa2 barang pun wpun akak x der, dia akan tetap belikan merah!!! ko ado wenkt??

maid akak nye barang2 cuci umah...rotate pala korang ye


mirror in the 2nd bathroom

red wall, red ballon ngan red khemah anak2...iskk, x sangka tol aku ngan kak red ni lah - lek wenkt!!!


dusbin merah akak, lenkali beli dustbin yg bertutup ye wenkt!!!


some of baju2 sirman and akak di ampaian, matiklah satu umah brg merah aku snap


plastic rack - byk merah ye!!!

ni bukan piston menan lah, ni pistol nak tembak api kat dapur masak akak, stand by jer...


byk tupperware merah ye lam ni, belek2 lah sendiri!


eh ko bila nak kawin wenkt, byk lak adiah kawin akak yg x pakai2 lagi, leh lah recycle bg korang, nampak tak red box Rose tu ngan Red tupperware tu??



ha, red wall wt red frames!


tudung saji kaler merah dik!!!


chopping board, red mug ngan red pencuci sabun utk tangan - ko ado???

3 pairs of red swimming suits, ngaku kalah x wenkt?


red shirts and pants abang, ngan anak akak pun ko x leh challenge lah!

baju sejuk akak, alah x rotate lak....umur baju ni dah kat 8 taun. sedap tol pakainyer...

ha ni ko x de wenkt!!! ni akak nye red kain batik utk dipakai while berpantang beranak pinak....hahahahahahah gelaklah korang kan!


red towel, a gift from Dato' Zulhasnan Rafique - sapa dia? go figure it out, my former boss.



red sock abang, red converse sock maknyer, red plain sock apaknyer and keychain utk rambut akak, meghahnya makngahhhhhhhhhhhhh!!



napa cd freinds ngan maxi pad ni nampak pink after snapping ek? anw, it s actually a red colour, yg cd merah tu lak isi nya gambo2 kawin akak




pink bukan merahkan? takper lah..tempek je lah buat iklan...ko ada ke mende pink ni wenkt?? mak larikkkkkkkkkkkkkkkkkkk

malas nak kuorkan sume, so some of my red costumes, costume katanya!!!

ko sorang je ada lampu merah?


battery merah ni tak tau lah bila nak pakai dah berzaman dok lam lemari make up aku tau! sirman, kasi buang leh tak? red accessories beg akak ye yg tu..

apa ke mendenye ni, dulu steering lock ni pakai kat keter bila dia rosak, sirman letak kat umah buat weapon, ialah kot2 apa terjadi ada penyangak masuk umah, at least leh hentak ngan bondo ni - akak tau ko x de ni wenkt


colgate tu kaler merah ye, ngan shower cap akak, tu kaler merah asalnya tp nampak sgt dah lama kan sampai tuko kaler jadi pink coz makan dah cahaya matari. akak sukaaa aaaa kan...


eh eh abang nye remote control car pun kaler merah lah...


sapa tatau mende ni? ahhahahahaha...pun kaler merah gak ye



kalo letak air sirap merah lam baldi ni, mau gayung tu pun x nampakkan?


mom and gegirl's toothbrush

red frame


red kotak tisu, sikat, getah2 rambut akak and gunting tu pehal lak jadi oren niiii


one of my red necklace! cantik tau ni..tp dah bersimpang siur lam beg tu so mls akak nak betulkan


alah ni ko mesti dah tau kan, red main sofa!



oh gegirlnye mangkuk makan, her fav ns lemak wt kacang only!


gegirl's ribena, merah tak tu ??

my jogging cap, aka sirman's casual cap


red tupperwares wt abang's mini jam ngan F letterword - merah kan? merah laaaa

abang's sharpener ngan red frame gegirl, gambo dah dicabutnya





my red boxes of jewelleries, boxes nye je yg tinggal, sedih ni...isi2nye sume dah kene rembat while my pecah rumah case...motif simpan lagi boxes?



ko kata umah akak takde fire extinguisher??? ni apa? umah akak lot tepi, so dah sah2 fire ext sentiasa ada ye...letak betul2 kat depan grill umah akak yer!!! hah cabar akak lagi kan?



anw, ada satu lagi benda merah yg akak nak letak tp x amik gambo lagi, nnt kang2 akak upload gambonye, the most biggest red item yg akak ada!! tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuu



dengan ini, arap anda sume berpuas hati ngan hasilan2 gambo merah menyala dan segala adik badik merah yg dihasilkan dari umah akak...ada lgi byk merah tp akak mls dah nak mengkorek bagai. cukup2 je le mana yg adao ni ha...

ngan ucapan, merah itu kak red ye!

















23 comments:

wénkt said...

tapi semua itu tetap tak leh lawan wan punya fire extinguisher!! hahahha

sabar sabar.. ada berbalas kat blog nanti...

Rickywan said...

tak tahan bile tgk gambo sardin dlm tin merah tu kak...power la kak red...aku sentiasa menyokong dibelakang mu...hidup kak red....merah itu kak red yer...vote for pencinta merah,only this blog have red colour and red mummy....betoi x???

wénkt said...

hey
my blog pun in red colour gak!

alieys said...

cayalah k.red...hidup k.red! afundi k.red masa af5 nanti..kah2!

singautara said...

lawak toi laaa..
rajin sungguh dok pi snap gambaq tuh, lion pon ada topi merah tuh, sebijik tapi dah tuwon kaler ke merah ala ala pudar dah..hehe

wénkt said...

blog dah update...

wénkt said...

hahah.. ileks la kak red...

actually kita sama sama hantu merah, kita sesajer je declare "perang". Tapi tak sangka lak kita ada penyokong masing - masing kan? hahah... kelakar giler..

well, mmg Red ialah Kak Red. Not me.

Lagipun kita dua dua mmg peminat merah, dan ada cara masing - masing. Ada gaya masing - masing. Lagipun ur name mmg Kak Red + Red Mummy, wan lak nama biasa jek.. hehe

Yg Ferrari tu, wan hadiahkan kat Kak Red sebijik. Ambik laa.. wan nak layan AF no 2 lak ni.. hehe

OK la Queen of Red... wan selaku Putera Mahkota of Red, mintak diri dulu.. pepehal pun, Putera Mahkota akan ambik alih takhta nanti.. hehe

Hannan said...

ha ah.. lawan la korang berdua ek... mcm kerajaan mesia nak kasi hadiah jer kalau sape menang... dah la tu.. jom kite solat berjemaah yer semua.. dpt jugak hadiah dari Tuhan ek,...

wénkt said...

terus terasa nak lelong semua barang merah aku bila ditegur begini oleh doktor mental dari russia

Ginger De La Loca said...

haha macam siyalll entry nih!!
sib baik lewat sket, kalu idak mmg confirm akan tercalon utk FUNNIEST ENTRY OTY dan jugak BEST PHOTO IN AN ENTRY utk GBA® ittiew...
hanjeng! mek ketawa...

Leilanie said...

Red,
You're so creative and expressive.
I salute the amount of REDs you have in your everyday life.

Truly......... Pencinta Merah
:)

carutPK said...

enuff red..tapi i suker lah..cutting board warna merah ittew..love it

mak tsunami said...

Wah...merah menyala2. But I love your red collections. Kuddos RED.

sayda said...

cayalah... :D

Bayang² said...

ok............. ni warning kat korang ek...

lepas ni jgn la ada yg mencabar kak red lagi... korg tgk ape yg korg da buat??? tak pasal2 dia punggah balik barang uma dia.. tapi tu bukan masalah aku la kan... hahhahah tapi lepas ni jgn la ada nya yg mencabar nak lawan sape lak byk kasut ngn minah ni... kang ada yg 1 post mkn 2 3 page... hahhahahha

tak kosa den nak scroll sampai bawah...

eh cik kak... bila nak sambung drama ni???

ween said...

hah amik ko wenkt, ko jgn nak lawanlah kemerahan kak red ni.. tak payah... sah kalah!! bukan takat tin sardin, plastik pasar malam warna merah pon kak red berlambak..

fiebie said...

merahnya mak ngah!!!. emm, spender sirman kaler apa ek? can we see the underwear "on" him?? pleaseeeeeeeeeeeee..


mampus aku sat lagi ni.

larik dulu naaaa

fozalin said...

pergh letih bace perang red nih.... 1st i bace kak red then wenkt then kak red again... peninnn penin penin anw.. iluvred tooo

Anonymous said...

nice..

wénkt said...

muhahahah.....

nak pi apply loan bank lepas ni.. nak pi beli semua benda merah.. hahah

Pato & Pearl said...

I think i'm seeing Red everywhere now..and stuck in my head..Red = K.Red...

Pearl

Fish of Pisces @ 5th_E said...

AIYO! SUJUD!

ReD DReaM said...

Wah!! sgt merah... best nyaaa... saya pon suka kaler merah gak :D