Friday, March 21, 2008

Singaporean...




when this man mentioned bout this story in his blog, ..so Kak Latifah yang sekian lama menjadi my reader smsed me, and asking me if she can have my husband number so that she can help Sirman...never tot that Kak Latifah is actually reading Sirman's blog hehehehehehhe... x sempat aku nak bgtau sirman bout kak latifah, laju betul akak ni dah tepon sirman.



So they met twice, well Abang Shah the husband met Sirman first to rescue him ... cewahhh rescue namanya. Lenkali sirman, jangan tgk tv on PRU..kan segala barang penting dah tertinggal... n few nites later they met again together wt my Kak Latifah...



i waited for days for sirman to update his blog, but korang tau lah, dia bukannya addicted to blog so to thank kak latifah n her husband, i should blog bout this. Terima kasih kerana membelanja Sirman for the 2 nites dinner. tapi dinner yang ni, nangis weii kalo suh aku makan. tau ler jumpa laki mak merah, sampai lauk pauknya pun segala merah...



Singapurahhhhhhhh.....bila lah aku nak jejak ke sana, tahun terakhir aku di sana was January 2002. wui lamanya gitu ... nak pi jer ada jer halangan, insyallah, ada rezeki lebih saya ke sana yer. Sebenarnya aku patut ikut sirman, tag my kids along coz cuti sekolah, unfor my leave kena freeze due to work commitment. dah terbayang2 bonet keter penuh dek kasut2 baru dr spore...berangan jer lah..


sodey!


9 comments:

Mrs. Sheikh said...

akak...
kalo nak makan kambing tulang merah tu ada kat kedai LINDA ONN
my mom chicken rice... tp
yg singapore nyer lagi sedap sehhh...

sah2 tangan mu kuku jari pun akan memerahhh :P

cHeeKy WiFe said...

alerhai...teringat zaman dok singapore dulu...mee goreng merah...sup tulang merah...ish!!

anyway, yg kat rest linda onn tak best sgt. org kata pewarna jer lebih. ada satu rest murtabak singapore kat usj9 jual sup tulang merah...best!! tp tak tau wujud lg ke idak

redlovertoo said...

kak red....
memang nanes makan nih....
sodap gillllerrrrrrrrrrrr
ya ampuuuuuuunnnnnnn
yg kat restoran linda onn tu tak sodaaappp

mau ke singapura...
mau makan sajork!!!!

lily lotus said...

uishh..ye ke cheeky wife
nak kena toraii (try) nih!

..teringat plak kat iklan
nyanyi2 promote spore tu..i like!

budleee said...

ape tuuu?
ape dia org makan tuu?
sambal jer ke??


curious ???

mad redo1 said...

lama jugak tak gi singapore nih, kena jejak kaki lah nanti... ada sesapa nak jemput ke? hehehe...

Pato & Pearl said...

Missy Red, sementara menunggu impianmu ke SGP jadi nyata, siaplah shopping list U tu..from orchard road to vivo city to geylang serai to Duty Free kat airport lagi...hehehee

Pearl

JD-Kiss said...

aiyoo..merahnye lauknye..sedap nampak..

sesuai ngan kakred!hehe

p/s:tdur merah,mkn merah,baca blog mak merah..! :)

Latifah said...

merah - akak ada bagi comment last friday nite klu tak silap, tapi tak kuar plak...

wow... ramai betul peminat sup tulang merah ni ya... tapi betul ler byk yg ckp kat s'pura lagi best rasanya sbb ori kan.

yg famous kat s'pura adalah di beach road. kdg2 boleh jugak terserempak artis2 m'sia yg duk mkn sup tulang merah kat situ mcm ella, sheila majid, amy search dan byk lagi ler. byk kedai mamak jual sup tulang merah ni... cuma duk pilih ajer ler. yg sodapnya bila dpt mkn sumsum tulangnya.... syruuuup.... ada jugak yg pakai straw sbb tak reti nak ketuk bagi keluar sumsum tu.

Sonang ajer nak masaknya tapi ttg nak rebus tulangnya tu ada sengal sikit sbb kena rebus selama 3 - 4 jam lamanya bersama kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang, kentang hiris n bawang hiris, baru ler daging disisi tulang n sumsum nya empuk. ia bukan masakan sambal tapi sup. Warnanya merah sbb mamak gunakan pewarna merah (tapi klu nak kow, gunakan koma-koma pun boleh - tapi mahal sgt harganya). Bila daging ditulang empuk, bubuh tomato puree, lada hitam, garam n sedikit cili boh (terpulang nak tumis dulu atau tidak cili boh sebelum masukkan ke dlm sup). bila kuahnya mendidih n sebati, boleh ler hidangkan bersama hirisan kobis n dicicah wif roti perancis...hmmm enak banget kata org indon.... klu dim'sia orang ckp kow kow sin....n dis'pura biasa ler...gerek sey!!!

bagi yg ingin mencuba masak sendiri...selamat mencuba ya. FYI akak klu masak dlm 2 kg utk sekeluarga of 5. murah jer, kat s'pura dlm S$2.5 - $3 sekilo. Kat pasar larkin atau kip-mart dijohor, akak tgk lagi murah dlm RM3 - RM4 sekila. Kat KL tak tau plak sbb semenjak dah tak duduk KL. Klu dulu zaman awal 90an ada ler ikut akak ipar n adik ipar gi pasar borong selayang atau pasar chow kit rd.

adui... panjang lebar plak comment... hehehe mintak maaf sumer ya.