Sunday, May 27, 2007

My 1st brother...



It was a very lovely saturday today. We had an invitiation for a little wedding ceremony. My eldest brother's first son's wedding in Bukit Beruntung.



Kak Jie, napa signboard nak hala ke area ko patah riok?? nampak bukit beruntung, mesti nampak hala jalan ke serendah, automatik ingat pada Kak Jie, tp sebab dia pi melawat mertua, x dapatlah akak nak sergah rumah dia tgk talapia dia yang membiak2 gitu.



Stop kejap kat one of the R & R area sini coz nak tunggu my parents wt my other bro. Convoi sesama tapi dema terlambat a bit. It was so windy coz baru pas hujan lebat, abang as usual - pangai hyperactivenya dok manjat sana sini. Gegirl pantang nampak dad pegang camera, mesti nak posing maut.


where m i? akak dok lam keter, restless wt baju kurung!

sampai ajer, akak terus sauk selendang. who is my brother actually?


He is 42 yrs old. He was so garang, and baran - masa kitorg kecik2, memang takut semedang ngan dia. After SPM, he went to overseas but sangkut and back jadi dancer for Maya Studio (otai ppl would know this dancer group).



one day, dia dapat hidayah dari Allah - dia tinggalkan semua yang mengabaikan dan melalaikan manusia ke atas keduniaan dan kebendaan, he got married at a very young age and he joined Al Arqam. tak caya? Yes, my brother was an alarqam follower.


Setelah Al Arqam dibubarkan, mereka tetap bersekampung dan membantu serta melindungi antara satu sama lain. So itu jalan Along, my brother. Susah kami nak jumpa, kadang2 dalam setahun pun payah.



Their people buat show, sedap lagu2 Ketuhanan yang dema lagukan.


Dema x de sanding2 bagai segala, cuma makan pengantin sahaja. So i gave a hand, akak suka bab layan2 pengantin ni. Oh yeah, masa majlis ni, ada 2 pasang lagi pengantin yang diraikan bersama.




With my another little bro, no 5 in our family. X serupa kan?



The pengantin's frens - senang nak kenal dema2 ni semua.





Ini Ateh, the pengantin's brother, means anak buah akak jugak lah. He looks so similar wt my brother, Along while umur dia muda2 gini.


wt my dad

I like this photo.


That's Along, itulah my 1st brother~ few months back dia accident teruk, so tangan dia injured patah. The other 2 ladies next to me are my 2 sisters in law. Yeah ah, Along ada 2 wives. Dalam masyarakat dema, kahwin more than 2 are normal situation.



the 3 sisters wt their big brother....

tetap!!!

wt my parents..the rest tu anak2 buah akak from both 2 wives, Along has 12 kids from both of them (akak cuma ingat nama pendek or timangan dema jer, coz nama sebenor memasing the very the al mubarak, siti xxxx, Nur xxx, Mohammad xxx - totally panjang and hard to remember.


when i was 12 yrs old, masa tu Arqam masih lagi active sesangat, it was a school holidays. Along bawak akak pi Sungai Penchala - perkampungan Al Arqam dema, akak dok situ about 2 weeks, belajar cara kehidupan dema. Makan dalam dulang segala, kenal sapa itu Abuya, and so on, byk sgt pengalaman yang dicedok. Tak ramai tahu apa pengalaman akak wt Al Arqam, i do keep lots of their cds albums and magazines, specially lagu2 ketuhanan tu mmg sedap didengar.



Ini jalan Along, and ini jalan Adik kecilnya - we are totally different. Yang menyatukan kami ialah darah pertalian yang tidak akan putus walau dicincang dilumat.







17 comments:

mollyjinxed said...

hmm.. blood runs thicker than water

watever happens pon
watever or how different your life u lead.. family is still family kan?

:P

Equilibrium said...

frankly..u r sooooooooooo anggun with selendang...look so sweet..how i wish could b as sweet as u laaa...
kalu anak along yg kawen,siapa dia kepada akak, n sape lak dia kepada abah akak?...ishk..nape saya kompius ngan hieraki kuarga akak nie? saya kn baca balik entry ni 7 juta kali..byk no akak introduce family akak...adeii...yg saya kenal kat situ...ialah...akak...gegirl...abang...akak!
tu jek! adeiii....kompius..kompius!

saya memerluka O2 sekarang...

errrr....akak ada belacan x? mintak seketol!
tengkiu in advance (for the belacan)

Pato & Pearl said...

Very interesting post kak red. And whatever it is, that makes your family a unique bunch!. Family is PRICELESS!

Ni sakit sakit tetap merayap keluar. Tapi demi family kan..Wa caya sama lu babe..(ape ape je si Pearl with the rocker statement..)

Anyways, photos memang vogue selalu and keep it up..hahaha. And quickly recover well !!!! Have a good weekend

Pearl

Khairi Nairfan said...

keluarga merapatkan hubungan kita...
jgn sampai terputus sudah...
lagi-lagi bila da konflik...
jgn pulak jadi mcm mak saudara
dlm citer manjalara...
kerana harta...
keluarga pun tak kenal kan?
Hikhik

truanta said...

kak redz...tersentap jap while read this entry..totally different with ur brother..whatever it is..this family right?...nevr ending!!

ak_0143 said...

suka satu gambar kat atas tu... nampak sangat kedivaan kak red dalam familynya...

memang red diva!

sayda said...

tetap diva yeah!

dh sehat ke ni?

Red Mummy said...

molly - it s true, indeed. we are not closed but he is still my brother...big bro.

equil - x pakai selendang pun akak cute aaaaaaarrr!! ko nak belacan buat hapa? x elok belacan ni, resdung kang rompong idung!


pearl - im recovered already but the flame still here and there. hingus pun ada lagi ...ewwwwwwwww!!!


khairi - cite manjalara mende apa lak tu nok

truanta = mmg we are very different. specially me, i m so different compared than my other 7 family members.

ak - mmg pung akak diva, kalo akak x de for any part of our family functions, dema kematu, sunyi katanya!

sayda - dah kot sihat, dah dah..dah leh melenjan sakan!

KudeN said...

mannnn.. aku suke aa bc entry ni kak.. tah. tatau nape.. best a kak denga cite famly akak

Kak Jie said...

kontras nye ko erk..tp tak pe...tu pemili kita...:)

eh..... ko kan tgok kan..area tu tgh dok korek sana timbus sini.... tgh wat jln.... entah lori hantu mana hentam signboard tu, mana le kakjie tau....sok kakjie report kat PLUS ye..!!

Senget pun ko tak sesat kan....:hiks!

Red Mummy said...

kuden - byk dah rahsia akk terbongkar gitu kan, sapa sangka kan kan kan?

kak jie - tu la uniknyerrr....

kak oi, yg drive tu laki aku, mesti la x sesat, cuba aku sorang2 je yg pi tempat bertuah ko tu, kompem sampai genting aku dibuatnya tau!

^::redZ-Ziaf::^ said...

kak red nak pegi genting....?? (saje mengkonpiuskan diri)

kak red nie tak patut tau, kak red menghalag wajah pengantin laki (sila perati gambar yg anda post-ade gamba kak red halang wajah pengantin) sian kat dier.... tapi nak buat camner kan...?? dah diva

sok2 kak red dtg walimah sy nanti kak red dok sebelah tepi saye je yer.... hehe...!! gurau je... tak leh gurau pegi surau =D

(ade ke walimah saye....?? mmmm)

upah mak bile kite nakal=pelempang

upah abah bile curi duit siling die sebab nak beli eskrim=takde duit belanje skolah

upah along sebab conteng buku skolah die=die cium kite sbb die tk yah pegi skolah

upah angah bile kita sengaja koyak buku skolah die=bebelan+marahan+makian+pukulan+sebagainya sebab dier kene marah ngan cikgu, cikgu lak tk caye kt ekplenesen dier

upah bile ngacau adik titun=kene perambat ngan mak n tak brani nk balik umah takot kene pukul

upah bile ade konflik kuarga=.....

upah bile berkumpul mase raye=.....

semua nya tak dapat dibayar ngan mastercard or visa coz priceless

=D

i luv my family =))

maksutimah said...

suka tau pose pose selindang mak!...bila nak hantar balik!..ko cuci dulu sebelum pulang..manalah tau ada kutu kat ubun ubun tue......chabutt**

Red Mummy said...

redz - akak jwb ngan pendek je lah ye - i love yr family too1!!!!!! hikk


maksutimah oi - pejam celik pejam celik ko kan! selendang tu mak nye lah, ko nye kaler itam dah keladak aku buat lap lantai nok!

angel said...

mak ngan bapa sy dulu pun join al arqam gak.. masa tu saya sek rendah lagi.. ke hulu ke hilir ikut diorang dengar usrah. bapa sy pun kerap kuar berdakwah, ikut tabligh 40 hari... mak sy bertudung labuh.. bapa berserban.. mujur ler bapa tak sempat kawin dua..hhihiih.. masa tu dah kecoh al arqam di bubarkan.. bapa pun dah slow skit.. jarang join xtvt diorang dah...

bila org tgk my parents saya.. sure tak cy sy nie anak depa... hehehee...;)

Ujang_MD said...

cara ko bertudung pun dah macam diva kan?? sindir nih hehehe

Fish of Pisces @ 5th_E said...

MAYA dancers? gosh. I pernah berangan to be in that group! anyways, siapa yang dipilihNYA untuk terima hidayat, akan terimalah hidayat. And, we dont know if we've have it :) thats the beauty of it.

:)