Wednesday, February 21, 2007

Saddy one...



dahulu, sewaktu blog ini mula2 didirikan, tujuan utamanya ialah apabila sudah sampai masanya akak pergi menghadap ilahi, ada peninggalan untuk anak2 dan orang sekeliling mengenaliku. mahu meletakkan setiap saat cerita yang terjadi buat anak2 kecilku meneliti perjalanan ibunya. tujuan masih tetap sama, tapi nak meluahkan perasaan kat sini, rasa kecewa rasa sedih atas sesuatu mungkin agak sukar.


i said again, it s hard to tell u a story when someone or more than lots of ppl that i know of will know the 'details' that im talking about.


ada yang menyukarkan kan perjalanan blog ini, but probably, it s not nice for my kids to read as well - later.


satu cerita dahulu, many2 years ago.....rasanya di zaman persekolahan. waktu rambut akak perang sebab pakai hydrogen, ko tau apa menda tu? anak2 bandar yang rugged2 mesti tau menatang tu, hydrogen ni digunakan utk tempek kat luka, but kerana geng2 akak bukan dari anak tan sri dan datuk, so yang mampu kami beli ialah hydrogen ni which is less than 5 inggit. tempek kat rambut, tengok banyak mana yang ko nak simbah and banyak mana la ko nak kaler perang ko tu, and akak lak x geti2 nak letak sket..sekali hazab perang gila rambut akak, ngan panjang nya lagi.


along akak, yang punya kuasa ke atas adik2nya so much, punya naik hangin ngan aku. dia punya hangin lebih twister dari mak abah akak punya angin woo. eh apa yang aku nak relatekan sebenornya ye?


pasal dunia persekolahan akak dulu. akak ada sorang kawan ni, dia ni teramatlah terkenal ngan double facesnya. but aku tetap gak kawan nagn dia pasal dulu2 zaman ko sekolah ko double faces pun ko cakap belakang mana la berani nak confrant. zaman dah tua2 ni sapa ckp belakang, ngan orang2 tu aku tuju balik.


jadi kawan akak yang double faces ni akak namakan Sandra lah ye. so si Sandra ni very the tak suka ngan sorang mamat ni, kita namakan dia Peter lah yeah. dedua adalah melayu beragama islam yang saje aku omputihkan namanya. suka aku la kan?.....


meleret2 lagi..


so anw, setiap hari si Sandra ni asik memaki hamun Peter ni lah, yet Peter ni tak penah tau pun and takde sapa nak menjadi penyampai betapa dasyatnya si Sandra ni dah mengata2 dia. termasuk le akak, tidak berani nak menjadi dalang. keadaan berlarutan sepanjang tahun.


satu hari, Sandra ni ada lah duit lebih sikit so nak belanja lah kitaorg kat kantin sekolah. tapi Sandra busuk hati tak nak lah ajak si Peter ni bertandang sama. kita ramai2 ni dalam satu group so kalau ada makan kat kantin tu kang kantoi le pulak tau si Sandra buat and Peter will feel so so down lahkan. Akak and the gang pun ikut je lah pala hotak si Sandra ni. kita masa tu zaman2 remaja, nak dapat belanja makan ko hengat senang.


cakap pasal belanja makan ni, akak penah kena ketuk kaw kaw and paw2 dek seorang mamat ni masa akak tingkatan 5. masa tu lepas sekolah akak ada buat part time kat Baskin & Robbins. jadi korang kalau nak temberang ngan akak pasal ice cream, cara2 nak scoops, ingredients bagai, toksah harap. i m so much expert on that....so mamat tu datang waktu break kerja akak. dia ni baru habis tuition gitu kat Kasturi Tuition Centre, orang2 KL sure tau lah tpt ni. akak lak p/time kat panggung wayang Rex tu, apa dah jadi Rex tu skang ye?


jadi bila dia datang, dia ajak akak makan, kita pi lah makan nasi campo kat sebelah guardian tepi puduraya tu lah, depan panggung wayang Rex. dia amik macam2, aku pun amik macam2. tp aku nye macam2 x delah macam dia nye macam2. makan kat situ, mmg siksa poket sket lah, zaman ko budak2 ngan makan ada ayam udang segala ikan bagai. it s expensive yet im still a student wpun akak buat p/time. jadi bila time membayo tu, akak pun tunggu gak lah mamat ni bayau, tp dia buat bodoh jer. aik? so akak bayarlah, it s quite expensive for 2 of us, and i have to pay for someone yang memang berniat2 utk membuli akak. how sad! tu pasallah walaupun dah berbelas2 tahun kejadian ini berlalu, akak tetap ingat coz i should have not paid for it. i should pay for myself, dia punya dia bayar sendiri lah.


kan dah meleret2 lagi ni....


ada lagi cerita pasal bayar membayar ni, which haritu sirman brought the issue to me, when he knows a fren of mine was asking me out for lunch but at the end i have to pay for 2 of us.


cerita Sandra and Peter, akan bersambung esok hari.
cerita Sandra and Peter, adalah kesinambungan dari peristiwa lampau kepada hari ni.


esok ye.



12 comments:

ZeMMs said...

huahuahua.. tergelak-gelak saya bace posting akak yg satu ni.. punye la dari kisah sandra ngan peter.. boleh meleret-leret jauh gler.. huhuhu.. pastu last2 baru mention balik pasal sandra & peter.. bersambung plak tuh..

Equilibrium said...

apa punye novel daaaa..saye baca tajuk, pas tu ending..see ya... tu jek.nak tdo jap..see ya gak lah..zzzz

mad redo1 said...

mmmm... kena follow dengan penuh perhatian story ni, macam episod Lost pulak, tukar2 scene...

Hannan said...

adeih... bnyk episod la pulak... hehehe... nanti bole la keje ngan Haagen dazs la pulak ek... kat kelantan ade bnyk kedai haagen dazs.. hehehe.. ape kes... lain kali kalau kuar ngan laki.. x yah bawak handbag.. kalau dah laki x nak bayar.. sama2 basuh piggan la.. xpon akak lari pergi meja sebelah join org lain.. tinggal mamat tu sorang2..

kujie said...

erk...commercial break la pulak...smpt g toilet ni...manusia mcm tu ade berlambak kt dunia ni kak red oiii.....

fozalin said...

ala.... cam drama samarinda lak... nk kene tunggu sampai esok...adusss :P

Bayang² said...

isk.. betul2 menguji aku la kak red ni... beriya2 la aku baca nak paham kan racauan dia ni.. dah la byk scene pastu tetiba bersambung.... lepas ni leh la buat sandra&peter the movie... hahhahahha

Pato & Pearl said...

hai kak red...awak buat drama swasta ye...main episode episode lagi pulak tu...sambung besookk???...penatian tu adalah satu penyiksaan tau...

Pearl

Nory said...

Ms. Red..Been there, done that.. i pernah perang kan rambut guna hydrogen.. i was in bording school majority of them wearing tudung.. but i'm not.. during semester break i balik kl so my aunt yg kerja kat clinic swasta gave the idea.. abih adik berdik laki puan sumer kaler perang..bila balik sekolah Headmaster tanya.. i cakap i pkai inai.. so dia kata sunat pakai inai nih....sib baik... For me i ni malu kalau keluar makan org belanja kecuali dah memang rapat.. tu la pasal kalau zaman dulu org ajak keluar makan i tolak. perit nak survice zaman sekolah dulu....lain la macam bebudak zaman sekarang henpon sekolah rendah lagi dah ada... feel like to cry ... just to remember to all those day....sob..sob

kyrell said...

saya ex pelajar kasturi.. hahahahahaha... cerita ini akan ku tunggu jua. sket punya klimaks tgk bersambung...

wénkt said...

ah tidak. blur sekejap... byk tul citer dlm satu citer... cam filem Cinta lak..

epelijau said...

kak red...best plak baca kisah skolah2 ni..mcm tingat plak zmn skolah dulu...hihih...si sandra tu syiok kepala ke tumit kot dgn si peter tu??