Sunday, February 18, 2007

Kuala Krai in memory....

this entry was supposed to be posted last December, it took 2 months to tango coz akak lupa nak dload gambar. let s enjoy the journey of kak red while in Kelantan for my little sis wedding wt the Kelantan boy.






i didnt know that i have to make her up, tu pasal i didnt carry my big make up beg, hasilnya, no mascara no 3 layers of foundations, no shadings but thank god, i carry my mini MAC!!! cantik x akak make up kan Nana??


berarak ke kuala krai...sungguh memeritkan tenaga batin akak. janji yang patutnya left cheras after isya' dragged sampai 1030 mlm. ini kerana akak punya kakak yang fail in punctuality. hazab tol akak n team menunggu dia gather at mom's hse. kami tinggalkan kl dalam dinihari yang mencecah ke tengah mlm, and most of the time, akak diulit tidur wt kids saja. janji utk menemankan sirman menceceh while he s driving, janji yg tinggal janji ajor.


mata yg asik lena terbangun kejap bila we stopped kat gua musang. one thing bout kak red, bencinya bila travel ialah akak x suka ngan toilet...tapi kehendak asasi kita yang terpaksa juga membuang dalam kesejukan malam tu...kena gak lah diturutkan. ngan mata yg terpisap2 itu, akak bangun gak lah utk shishaipeng (kencing le apa laik!!!). aku x tgk kiri kanan, terus terjah masuk first toilet - and secepat kilat jugak akak keluar ngan signal nak muntah. paham2 lah apa yang ada kat 1st toilet tu, ngeri aku!



the 3 sisters wt si orang baru...

2nd toilet is much better dari 1st one but still ngan nada2 muntah akak masuk gak lah coz aku dah x de choice. bila kita tidak ada pilihan lain, terpaksa jugak lah kita berterima kasih ngan apa yang ada. x kan ko nak suh akak pi balik semak lak??


we reached kuala krai, lebih kurang 530 pagi. yang pastinya sume orang dah naik rumah tinggal akak je yang masih lagi membongkang dalam kereta. perlu diingat hobi akak yang suka tidur ni, mmg siksa sket part2 nak bangun. so bila family akak dah beria mkn kat atas rumah akak masih lagi lena, sirman gegar gak akak bangun...ngan terpisap2 aku mmg nak carik bantal je tapi perut pun lapau gak. pas menelan light2 bfast - it s actually rendang n nasi himpit yang mak akak dah siap bawak bekalkan from kl, kami pun blah ke rumah yang patut kami tinggal sepanjang di kuala krai ini. x kan nak tinggal kat umah family adik ipar akak ni plak.


rumahnya selang 2 pintu jer, adalah lam 50 langkah perjalanan......rumah yang kami duduk tu milik 2 adik beradik. ni citer sedih sket lah...since akak seorang yang ramah tamah, akak byk gak bertanya selok belok idup 2 beradik ni. si abang usianya 19 taun masih mencari kerja, baru abih belajar apa tah aku dah lupa. yang si adik pomp nye lak umur 16 taun, masih lagi in form 4. ayah dema dah meninggal lama, mak dema dah x bela dema, dah kawin lain and dah ada 9 anak lain. all this while dema tinggal ngan atuk dema, yang baru aje pulang ke rahmatullah awal tahun ini. rumah besar2 tu hanya 2 beradik aje lah yang duduk, and ura2 nya lak si abang nak melangkah kaki ke kl utk mencari kerja. bih adiknya tinggal sorang2 la kat umah nanti kan?



kat umah atas dema byk bilik tp x dipakai, kat bawah ada satu bilik, dema berkongsi bilik. musykil akak lak!! tapi cepat2 dema ckp, berkongsi bilik utk barang, tp si adik akan tidur di dalam bilik and abang akak tidur di luar...oooo gitu? idup dema ditanggung oleh sapa2 yang bergelar hamba allah yang sudi bersedekah, tapi dema pun ada wang pesaka dari arwah atuk dema ni.


eh dah kelain lak cite aku ni, but anw......akak simpati sekali ngan 2 beradik ni.

event di kelantan was on Friday noon up to late petang. kenduri nye kecil kecilan tidak kompang berarak tiada pelamin di singgahsana, menghormati majlis dan adat sana, kami juga tidak lah beria sakan. so by then, akak kena jadi make up artist for nana yang mmg zero in make up. x ckp ngan itu akak kena gak jadi photographer for them. berpackage2 aku dibantai dek adik akak ni. being as a good sister yang ko campak je apa pun akak akan tetap buat, rasanya ok ok lah kot result gambonya. lantak lah!!!

usai solat jumaat, ramai le pulak orang2 masjid yang terjah umah si pengantin, and akak pun ikut pintu belakang bawak gegirl lari ke umah si 2 beradik tu utk berehat (aku pening pala le ramai tol pak aji pak aji kat umah pengantin tu). sampai je umah, wahhhhhhhhhh...sirman akak lagi awal dah landing tidor. of cos lah dia letih drive dr kl kelantan gitu kan, akak pun join sekaki! b4 3 pm dah lena, sedor2 kol 8 mlm ko!!! gila x akak ko ni kalo dpt bantal.

and rupanya family akak yang lain sume dah ke pasir mas, menjenguk ex ipar ayah akak - x kuasa lah akak nak ngikut, itu pun amik sejam lebih ke sana, baik lah akak tidur jer. mlm kami melepak aje di rumah pengantin kungkang kung kang belahak keropok lekor sampai x hengat dunia. dapat lak kopi o cap television, mmg kaw kaw woooooo!!!



everyone decided to tidor di rumah pengantin not di rumah si dua beradik tu. akak ngan sirman lak x nak tido beramai2 kat umah pengantin yang kompem penuh orang tu so kita tekad tido lagi kat umah 2 beradik tu. mmg aman damai kami berempat, anak2 akak pun lena tido, x de orang kaco, pagi je nana datang kejut suh bersiap utk bertolak balik ke kl.

bih ko ingat, knowing kakak akak yang punctuality nye hancur tu, aku dah sampai umah pengantin kol 9 pagi dema masih lagi x bersiap2. sudahnya at almost 11am baru left kuala krai, kami singgah shopping di pekan kuala krai x tau le plak aku apa ke namanya pasar tu. borong keropok ajer di sana...murah i tell u!!!



then kami tinggalkan pengantin and bergerak pulang ke kl...cuaca kat sana mmg redup, x de panas sgt, x de le ujan banjir seperti yang dijaja2 dek lam ramalan cuaca tu. kami singgah lunch di R & R gua musang, nice place. toilet nya very the clean uols!!! akak puas ati. food dia pun ok sedap...lunch kami dah cam lunch yang x hengat bagai, siap berorder2 sup belut lagi. siap tapau pun ye. tu yang sampai 2 jam stopped kat sini, makan cam nak rak lak...bila kita ramai2, gini lah kaedahnya...seronok being together. tapi mahal gak lah mkn kat sini, mbe sbb dema ni R & R, x pun tgk kami2 ni orang kl, tu yang kaw2 dema pangkah leher.

at all......kami stop lagi kat raub for shisaipeng, and benti lagi kat genting sempah. byknye benti!!! bih tu ramai sgt nak buang air kecil, camne le x lama journey ni. sampai je kl, terus we took our dinner kat area umah akak and we safely reached here aman tenteram sentosa tapi penuh tiring and memorable!

entry kak red on pengantin baru, nana and yus tutup di sini. harap2 cepatlah korang berbunting supaya cpt aku antau baju ngandung lama akak tu kat korang.

i wish not to go to kelantan again.....jauh la dik.







6 comments:

Pato & Pearl said...

nice trip ...wah wah..pandai berposing hah....

Pearl

ZeMMs said...

Kalau tau akak bleh jd make-up artist.. baik panggil akak je tulun make-up kan our sis mase wedding dia hari tu.. coz org yg make-upkan dia masa nikah & wedding haritu (org yg sama), teruk betul dia makeup.

Anonymous said...

Eh heh .. tuh baru Kuala Krai .. belum sampai Kota Bharu lagi tuh .. ha ha .. tapi Kuala Terengganu lagi jauh maa..

mad redo1 said...

Hello Red Sis

pity that you wish not to go to the East Coast again, there are definitely lots of interesting places to go and things to do... maybe when the LPT is completed by 2008 you would change your mind... and what does it mean Kuala Terengganu is further, mushkil tuh... could we have a check on the map, again? TQ

Hannan said...

beta amat berdukacita kerna tuan hamba abdi x nak dtg ke kelantan lagi... xper2.. nanti biler beta dah buat indoor downhill ski arena kat kelantan, xpon anjur Grammy award kat kb tu...baru berebut nak datang..... bak iklan kat radio panas dot fm tu " saya dah 5 tahun dok oversea... dah 5 benua saya telah lawati, dah 5 musim saya tempuhi.."... namun kelantan tetap no 1 dihatiku....

nikfarizah said...

chewahh..berposing kalahkan pengantin..hehee..anyway, itu yg tambahkan seri pengantin.