Monday, February 05, 2007

Kakak the great helper...






Pernah x korang terpikir, bila ko terpaksa melakukan segala kerja rumah, from a to z without any help from yr maid. zaman mak akak dulu, anak 8 tapi masih boleh buat segala benda wpun Mak was also a Chef in one of the famous boarding school. Mak is good in managing her time and kids.


but Akak bukan Mak. Mak akak rajin, akak malas. Mak akak beli baju anak2 kat pasar malam and Globe Silk Store paling class (masih ada lagikah mall ini?) yet Akak a bit demanding wpun cokia2 pun kat JJ. Mak x perlu beli baju kerja coz Mak pakai uniform, yet akak tiap2 bulan makan 3,4 pasang baju baru kena ada, x masuk kasut make up segala jadah yang membazirkan duit akak.


tapi akak x leh tak ada assistant di rumah. Kakak telah menjadi pembantu akak for almost a year. Sebelum ni, another kakak was also serving me, for many2 years, 4 yrs sejak akak di rumah lama, sejak akak beranak sorang. Kakak yang lama terpaksa berhenti coz akak pindah di rumah baru, VA ni. itupun kakak lama berhenti setelah 5 bulan berulang alik dari rumah lama ke rumah baru akak, begitu pengorbanan kakak lama yang sayangkan majikannya.


hey...akak mmg a very good majikan. setaun sekali bagi bonus kat kakak, camne dia x sayang aku.


so kakak yang baru ni, wpun belum setaun bersama kami, akak senang dengannya. Kakak bukan orang indon, anaknya 3 suaminya satu. 2 anaknya bersekolah di tingkatan berapa, akak kurang amik tau, tapi yang kecil dalam setaun lebih. betapa x ngamik taunya akak. tapi, cuma yang x tahan, mulut kakak cam bertih digoreng lam kuali. kalau dapat bercakap ngan akak, meriah melompat2 cam bertih lam kuali le jugak.


Setiap kali kakak datang buat kerja di rumah, akak rasa pasti dia mengeluh..betapa bersepah2nya anak2 membuat sepah, termasuk mak paknye since tau kakak ada utk kemaskan. Penuh sinki dek pinggan mangkuk lepas memasak, coz Kakak ada boleh basuhkan. Berlonggok baju di bilik belakang utk kakak siap iron dan lipatkan. Bilik air x perlu disuruh, disental segala daya. Tapi, dia selalu bilang 'kak red kak red kan penat balik kerja, mana ada masa mau buat itu ini, tidak apa sepah2 ni, kakak boleh buat semua, kalau tak dikemas, nanti kakak x der kerja pulak'. Betul le tu kan?


Saban hari, kakak mengambil masa berjalan kaki 20minit pergi dan pulang bersama sekaki payungnya. walau hujan menggila mau terik memancar, kakak akan tetap datang menjamah tugasnya demi rezeki halal utk membantu suaminya. Inilah saja mata pencarian kakak bagi memudahkan perjalanan hidupnya sebagai seorang surirumah yang juga ibu kepada 3 orang anak.


Kakak, adalah tangan kanan dan kaki kiriku.


Tapi akan tiba masanya, kakak juga akak meninggalkan kami. Please, not so soon. I hardly find a good kakak like you.





And sekiranya kakak terpaksa berhenti, yah iye..kerana sudah kaya, jadi mahu pulang ke Sabah semula..., korang akan menyaksikan Blog ni jadi hangus.


Kerana Kak Red terpaksa menjadi Kakak di rumah sendiri.






7 comments:

Equilibrium said...

nak kakak gak....tlg jwbkan sume exam..bleh kak red??? nak kakak...nak kakak...

uhhh..ku dah nmpk benda yg perlu di verify kan lagi....:(

Hannan said...

kak red... susah skarang nak cari pembantu yg sesuai ngan jiwa kite.. kalau dah sesuai.. jaga baik2.. kasi keje bnyk2 skit, kasi die rase dihargai... hehehe.. ( mcm expert la pulak aku).. so, kalau malas2 tu.. buang jer.. bayar je gaji kat anak2 kak red buat semua keje tu.. pastu cakap kat diorang kalau ade bnyk duit bole pakai LV, GuCCI, fendi.. baru la bole fight ngan mama nanti hahahahha..... ( ini adalah hasutan mengarut semata-mata)

fozalin said...

kak red gonna be Kakak!!!! ishhh i dont think so.... hehheh. Kang x dpt i bace blog nih lagik....

Rickywan said...

Kak red...sabo yer...nanti rick crkan pembantu rumah buat kak red..kalau kakak da berhenti...jgn risau yer...call rick..nanti rick dtg tlg....

Abdun N.A. said...

Kak Red ni dulu, renovate habis ke rumah? sampai hampir ter-unrecognised plak tadi..

Haha, memang pening nak baca between Kak (Red) and Kakak (the maid), including Kak Red sendiri pun confuselah nih!! Sbb tu lah sampai termissplet ya tak? (look below):

"kakak jugak akak meninggalkan kami..." :)

ween said...

memang susah kalau buat kerja rumah sendiri, like a nerver ending story, dicampur dgn anak kecil yang senantiasa menyemak... Like Urrrggghhhhh, i'll be sometimes.. cam nak jadi monsters gitu... last time ada maid, dia ngaku dia islam tapi mengucap, solat pon tak tau.. waduhhhh, sekarang at times panggil cleaner je dtg rumah, itu pon kalau tak buat sendiri... letihhhh... yelah kita ni maid free!!

Ann Azies said...

waduh waduh... bab mengemas nie ann suka gak.. tapi bab nak cuci toilet, nak buang sampah.. nak lipat kain.. errkkk... tak nak buat!!!.. tak suka tak suka tak suka..

kak red tolong carikan maid untuk ann.. maid lama dah habis permit.. maid baru pulak nie kata nyer seminggu.. nie dah berminggu-minggu tak nampak bayang pun.. jangan ajen tu lari sudah.. :(