Wednesday, October 04, 2006

My Life is so colourful!



aiyok..lintang pukang tol idup akak for seminggu 2 ni. segalanya kelam kabutlah.


mainly coz anak2 demam. at least abang dah recovered but adiknya tu lah, tak boleh nak makan ubat at all. tau tak, sirman pegang ttangan muka mulut dia bagai, akak sampai rodok2 ubat tu msk lam tekak dia pun dia dpt kuorkan ngan lajunya, siap muntah2 siap split bagai. so tu pasal lambat sgt nak kebah demamnya, asik pakai ubat bontot je. adoi!!!



so that monday akak terpaksa El. x pi opis pun. sunday tu akak x tido ok, dedua demam panas, laki akak lak keje, so aku berjaga waktu orang ngan tido. by 515am, x leh gak dpt chance tido so kompemlah akak kena El, nak suh aku collapse kat opis?


end up, i managed to sleep only at around 830am, woke up at 1pm. kejap sgt dik akak tido. bgn pun pasal ingatkan keje. sambil bukak email opis, akak tgk keje bertimbun2 aku kena rush out kan by noon tu gak...sambil tu tgk BI nye blog and nampak final esemen. coz baca while br sgt bgn tido kan, yang aku nampak is NUCLEAR.


so bukak balik email opis sambil tu - gila hapa nuclear dia bantai suh aku buat.


after 2,3 hours settled down ngan keje baru perasan it s a nuclear powerplant, still tough though.

biasanya dpt je tajuk esemen pagi isnin, right on it akak dah buat reseach, but since anak2 nya yang tak sihat, akak pun ngah down the moody - kol 10mlm isnin baru mula bukak mata on the esemen. nak memahamkan soalan je dah makan stgh jam, korek sana sini, sebelum nak buat esemen tu kene paham dulu apa kisah sebenornya yang terjadi kat Perak nun. so ok..wpun akak buta sket cite2 pasal tajuk ni, but it s a good experience, at least aku tau dah menatang natrium, sodium, nuclear powerplant and the contras of cos.


but cant concentrate that much pun wt esemen on monday, gegirl needs full attention from we both. so we take turn lah jaga dia. abang dia ok, study buat homework tgk kartun. so bila sirman jaga gegirl, akak curi2 time godek esemen, and gitulah we tukar2 bagai. kalo x pun sambil kendong dodoi2 dia, akak menaip gak. well i have a very good skill in typing, 120wpm, ko ado? kalo x do x yah nak beat akak nye speeding of typing yeah. so kalo takat kendong anak sambil menaip tu kira satu anugerah yang senang akak leh buat lah.
tp sbb mata mengantuk sangat2 dah tak ckp tido siangnya kan, akk tido awal gak senin mlm. selasa pi opis, mik ko sejam lebih aku dtg. akak ada masalah bangun cpt pi opis lah. camne ek nak ilangkan mende ni? penyakit malas bangun pagi pi opis ni lah....camne ek?

so kat opis keje bertubi2, weii mcm x bagi aku buat esemen je tau.
even lunch hour pun kena kerahan tenaga ye. last2 balik umah lah buat esemen ni. x masak, beli je for buka, and start godek, tp x gak leh dpt concentrate sgt coz gegirl still merengek2 demam. x leh jadi ini budak tau, projek bagi makan ubat secara paksaan terpaksa jugak dijalankan sekali lagi. pastu aku jeram pala dia lagi ngan air asam jawa....menyanyi2 berdendang2 akak bagi dia relaks selesa etcs.
an hour later tup2:
mummyyyyyyyy....
gegirl panggil. eh dah sihat? adik x sick katanya lah ye!
so akak bolehlah go on lagi wt the esemen yang mmg tahap gaban cipan punya kebana susah ok. assistant akak pun kerja keras gak tolong search sana sini bagai. laki akak siap buat explanation on what is hidro bla bla bla...akak nye Rampaian sains dulu F9, so what u expect!
one thing bout me, apa yang akak dapat biasanya akak bagi more than what you need. i will try to give more than 100%, all out. tapi kalau kena belasah dek juries, akak terima je. jenis yang lagi ko belasah, lagi bagus aku akan buat. bukan nak cembeng2 ke hapa..but i believe, apa yang juries belasah tu, deep down in their heart they know that they want me to come out wt more better bukan lagi teruk. and i know they acknowledge my artwork, my esemen but there are times they dont show it.
eh gambo2 ni antara resepi2 masa ramadhan ni....arini tak tau lah nak masak apa lak. adalah member2 kezen akak bagi buku resepi bagai, but nak buat nya kena ikut 2 tekak nye makanan. kalo aku nak, pastu laki aku x minat, penat letih je aku masak. tp kalo masak utk dia and aku lak x makan, x pe le plakkan?
ada asam pedas, ayam msk lemak, sayur bayam rebus (ni fav akak ngan anak2 akak), kacang buncit goreng (ni lak fav laki akak ngan anak2 tp akak pun dah minat gak). kalo boleh dia nak sayur ni ari2 ada kat atas meja makan...hishh...x jemu hapa tekak?


ngantuk aaa...akak nak tido kat bilik kosong nun japgi lah..lega sket, BI dah over, i mean the esemen nya finish oledi. x yah dah pening2 pala...pasni next project is to look after abang's studies cos nxt wk is his exam.


dah bape ari asik laki aku je yang look after him punya studies, so pasni akak kena tak over balik lah ye. pastu nxt wk gak mak ngan adik bongsu akak nak fly for umrah, lama gila lak tu. dah after 2 wks ramadhan baru dema balik.
ada lagi tu...ms dema nak pi umrah ni lak flight pagi2 hening buta. laki aku keje lak tu so akak lahhh kenea pi anto. terpaksalah amik cuti. x pe, berkat!
almost every year mak or abah akak pi umrah and pastu raya kat sana..tapi kali ni adik bongsu akak pun ikut sekali. siap sedialah, lagilah akak ngan anak2 lintang pukang a bit. time table laki akak pun kena rombak segala...coz biasanya neneknya abang akan siap2kan dia utk pi school, and kalo akak x masak pun x pe coz neneknya will cook and feed him as well. but la ni siap2 lah aku kena masak lagi tiap2 ari for his preparation to school.


again, kamis ni ada birthday party for abang kat sekolah dia. it s for the October's bees. since he is born on 23rd oct this month, so sekolah dia buat october party for the kids. buat tengah2 hari buta lak tu....so akak supply foods and cake je lah. x leh nak datang memandangkan mak ko ni pun ari isnin aritu baru El kan, nxt wk nak cuti lagi pi anto nenek ko, so dah tinggal bape je lah cuti aku? 5 ari je kot? adoi sketnyeeeeeeeeee...nangis akak!


so nanti pi sini ye dik for their promotion of Red Mummy, marah nanti kalo akak x announce tau.

Sir Man @ Big Daddy - http://ashterix.blogspot.com/





dah abih kan Final. dah abih Bi roughly. tinggal tunggu votes, juries and final results.


pasal BI ni, nanti lah another entry will come out gak.


skang masa utk akak berehat sangat2...i just need to get 1 light nap..for a while.









5 comments:

kinjang said...

kacang buncis la dek non ..kannyer kacang buncit .. aku yg baru napping lite-lite ni trus sego biji mata nengokan manganan-manganan org iftar ni - skali bahsa arablaa.. kje keras kje kers gaks.. nnnti kalu ko jdi champion tue .. tahniah in advance lalalla

Red Mummy said...

typo le ngok..aku bayangkan perut buncit ko, perut mal..tu yg tertype buncit tu

apesal ko jadi kinjang ni?

mana nick ash2 ko?

e-jat said...

sedap ar lauk tuh...

kasi lah resepi kat jat.. terutamanya masakan yang berkaler merah tuh... sedap...

kijanggolek said...

sbab ari ni nk iftar mkan lauk kinjang opps kijang golek laa .. kanker nama ori hunter?? so kene le tuko2 nama ikut lauk pauk yg nk dimakan itiewww ..

Red Mummy said...

asam pedas la jat

alah ko tepon je akak, sat gi akak kabo

senang la tuuu