Tuesday, October 17, 2006

Akaklah Juara Bloggers Idol!!! - Part 2

eh ko ingat akak x de keje ek? ko Mal, ingat aku byk masa senggang nak entertain ko nye Part 2? suka2 ko je kan...keji tau!



akak nak cite ni dik, akak punyalah type pepanjang mlm td (eh list of BI contestants tu pun ada lagi yet aku ckp mlm td akak nak cabut kan?) ha tulah..aku bz le nyah....kat ne td cite ek?


eh b4 that kan ko nengok tajuk entry ni, makan ati tak ko?? taksub riak sungguh akak ko ni kan? alah 2,3 ari ni je....pastu kita sibuk nak raya pastu nnt aku sambung balik riak aku...ko ado? sukatiklah..blog akak, im not taking yr bluemoon lah.





so kan akak kan mlm td berialah type pepanjang kan Part 2, tp pagi2 td kan, masa odw to opis akak pk, should i publish it or not. sebab akak ni kadang2 kalo rasa musyawarah aku datang, kalo masa insaf x ingat aku datang....mmg x nak publishlah. tp kang jap gi ada lah yang cucuk2 akak, woi bantai je, publish je...this is yr right time to revenge back.





tapi kan dik, ko cucuk le camne akak ni pun kan, ko insafkan lah akak camne kan, kalo akak x pk panjang kalo akak x decide pun x guna gakkan. korang leh cucuk2 akak leh insafkan akak tapi sume pun kat pala otak akak ngan hak akak jugakkan?





so jadi kan demi mengenang silaturrahim sesama muslim, demi menjaga maruah seseorang, sapa tatauuuuuuuuuuu..........akak rasa x yahlah akak revealkan je boleh tak? akak sianlah dik, 1st entry das2 akak tu pun dah buat dia panas bontot, apatah lagi kalo berpart2 lak entry aku pasal dia kan.





pastu kan lagi satu kan, akak juara kan, kalo akak cite pasal dia, baik aku buat entry - dialah yang gagal kecundang di tangan akak yang dikeji2 ni gak. so kan, x nak lah balas membalas....akak kan dah ckp, akak x naklah jadi cam dia, yg pk pendek bagai tu kan...so jadi...



TIDAK AKAN ADA LAGI ENTRY heavyduty das das!





tapi apa akak nak buat ek ngan entry mlm td yang byk gila aku buat tu....? abaikan jelah ek...or mbe akak selit2kan sket2 lah kat every entry akak? boleh? hish, korang nak gak tu!






ni dik akak nak cite ni dik akak nye life smlm, or probably utk 5 ari ni lah. kan mak akak kan pi umrah kan ngan youngest bro akak, so abah akak lak sibukkkkkkk bangat ngan umah dia dok dibesarkan tu. pastu kan akak nye timetable pun kelam kabut lah ngan anak2. sirman pun tuko timetable dia coz nak fit in ngan anak2 nye hal.





pastu kan, gegirl kan (ni sapa2 yang baru jadi die hard fan kak Red Mummy) - gegirl ni anak dara akak umurnya 2 taun lebih, yang abangnya lak 5 taun. ha pastu kan, gegirl tu akak terpaksa lah post dia kat day care centre/ nursery gitu. dia kena dok from 2pm up to 545pm gitu lah for these 5 days ni.






sian dia dik. smlm kan daddy dia anto lah...ckp nak pi school, ko tak tau dia nye genggang peluk nak bapak dia dukung cam nak rak. aiyok........tragis tollah. so terpaksa gak tinggalkan dia, bih sapa nak jaga dia? wpun abah akak leh jg tp ngan keadaan umah abah akak yang cam gajah beranak sulong, zirafah beranak songsang...baiklah aku anto anak aku tu kat nursery je. at least akak pk, boleh gak dia mix around ngan kids yang baya2 dia ni kan.






tapi abang dia lak nor hal...kol 12 dah pi sekolah, kol 3 balik uncle/atuk dia amik and lepak umah abah akak. dia balik kol 3 tu mandi mkn terus capai remote layan kartun.........ko tau, abang ni kan kalo sabtu ahad tu, dia leh dok depan tv ngadap katun dr celik mata sampai aku mengaum suh tutup br dia nak tutup.




iklan lak...arini fringe akak pendek gila lah pasal smlm akak bosan kat opis aku bantai potong rbt sendiri.


ok pastu kan...




akak baliklah umah secepat mungkin, smlm jem kat tun razak tu hebat tollah. biasa akak kuor kol 5 kan lam bulan puasa ni lah, by 530 ke 540 akak dah sampai Vista Amani. tp ni lg 5min kol 6 kot br aku sampai. so akak terus lari2 pi kat nursery anak akak.......akak naik je tangga kan akak nampak dia ngah duduk kat luar tu ngadap luor tgk playground kat luor nun ngan penjaga2 dia ngan 2 other kids.



sian dik..


akak panggil dia pelan je, dia x pasan.


'gegirl.............mummy ni' akak kuatkan sket pitch suara akak yang kalo mengamuk masa mtg kat mngt tu leh pecah lah hall!...tp aku panggil dia pelan lg lah dr bunyik mengaum aku tu.


so dia turned, lari lajuuuuuuuuuu dia pi kat akak...'mummy mummy mummyyyy'




sedih akak dik, dia mana penah kena dok nursery kan, tp terpaksa la 5 ari ni. nak wat gano....





pastu kan, aku x dan lah nak masak ni, akak penatttttttt sgt lah. akak terus kendong dia bwk pi beli nasi, bwk naik atas... b4 that akak tepon Epi, suh dia anto abang, akak x laratlah nak pi amik dia kat btr tu.

so kat2 bukak puasa abang pun balik.......




korang tau tak anak2 smlm ngan akak begitu hyperactivenya, sampai aku flat seasngatttt dibuatnya tau. akak masak utk sahur and dinner for them only at around 9 kot...pastu mandikan lagi balik dema coz dah peluh2 segala...bagi makan je sampai 1 jam setengah. kalo bapak dema bagi makan, sah2 lam 30min je dah udah...style apak dema camne tau 'abang adik nak lg x? x nak? ok dah' senang je kan?...nasi membazir je, anak2 pun bukan mkn kenyang. taulah budak2 ni nak suh mkn nasi bercinta wooooooooooo



ha mlm td pun ada solat hajat kat umah akak, tp akak x leh nak pi, camne nak pi ngan budak2 tu, laki akak lak keje kol 12midnite baru balik. apaknya balik terus akak kebobom x ingat!


pastu hai, lambatnye bapak diaorg ni nak balik, aku dah flat sgt2 ni. sbb tulah akak x cabut list of contestants tu ok! ko ingat aku larat nak dok depan pc lagi selepas digulingkuasakan oleh budak2 2 orang tu.
adusss...letih dik



eh tapi kan arini akak nak balik cptlah. akak nye main door sampai arini..gilakan? dah 11 ari umah aku kena pecah baru arini dpt pintu nya. laki akak keje lah dik, so akak lah yang kena balik jadi supervisor tgkkan pintu ni. aku dah biasalah buat keje2 yang patut laki kena buat ni. masa dia kat holland lu, umah tu aku cat, tp sket je, gegirl conteng akak cat lah.


ini pintu ke 3 tau utk taun ni. masa akak mula2 dpt kunci, pintu akak tu ada calar sket. aku x puas ati, aku mintak tukar. pas 4,5 bulan baru dpt tukar ye...pastu dah dpt pintu cantik, kena pecah lak dek penyangak lahanad tu....so kena lagi tukar.



nah...sambung lak part 2, bape byk parts tak tau lah...ikut mood aku nak type and kependekan dan kepanjangan cerita akak lah yeah


so kat mana kita nak pi lu ni?


ok before the BI starts, akak kamceng ngan Mal.......asik kena mengenakan je kitorg each other ni. so he was my first and still the good adik to me till now. and kenal mengenal ngan each other pun bermulalah. finally we found out out of 12 (3 dah kena disqualified) 2 orang je the pompuan in the contest. sorang lagi tu bapak and laki orang and the rest 9 are the hadek2. ni x yah aku tanya tapi semua dah mengaku sendiri.




so pendekkan cite je lah yea, korang bukan nak baca sgt pun detaily yg x hot and sensasi kan..the first 2 wks of BI, segalanya berjalan lancar. votes pun masuk dek akal dan segalanyalah. till Ujang buat promotion, sapa pi kat blog dia dpt lagu mintak lagu free kena votes ujang. in which akak rasa relevant sukatik hobi dia lah nak buat pa ngan promotion dia.




through final, lagi byk dugaan yang akak dapat, sampaikan terpaksa tutup TB, bukan sbb akak x tahan tp apa ke pekdah aku nak biarkan benda2 tu mengaco idup akak, kesabaran akak bukan leh tahan lelama, so laki akak ckp tutup je tb lagi senang kisah. kebetulan tb bi pun ditutup sama coz kat situ bukan takat memaki hamun RED Mummy tapi jugak memaki juries. semua juries kena hentam x kira sapa...dikatanya dema tu memacam. diseranahnya organizer Lea tu segala jadah.


orang ni akak believe menjadi lalat setelah langkah nya tidak lagi panjang di BI. bila tutup sume tb, hemm aman tenteram sgt2.....rasa tenang dan damai.


but as expected, kalau akak menang mmg kena maki gak, kalau kalah lagilah dia maki2 pecah perut bagai guling2 dok? so sib baik menang..........perlukah akak menjaja nama dia kat sini and mengannouncekan sapa si dalang lalat2 dan langaus ini?


i hv 2 options, to reveal it or to tutup citer dia habis buku. mcmnilah dik, kalau akak dah difitnah teruk sampai nak raya ni pun akak x dengar kata maaf dari dia, so i take it, ok fine engkau ngna jalan engkau yet aku dah bagi chance to pull back yr kata2 menghina akak tu. tp i will keep my stand to not reveal sapa dia ni coz akak x nak merendahkan maruah dia and memalukan dia di khalayak ramai.



....sambung lagi ek?... dah type jela2..tapi kita sambung very2 soon, tu pun kalo aku rajin ler, ko ingat aku nak layan je kehendak rohani ko?



eh raya nak dekat kan....blog akak x de lagu2 ni le, akak x suka ada muzik2 kat blog akak, pening pala aku. kalo akak nak dengau lagu raya akak suka dok kat blog Bro Niezam Phg and Abang Tepak.



pasan x pagi tadi kan jalan cam lengang sket kan....



korang2 ni yang balik beraya kampung tu bila nak balik hah? balik cepat2 x lik ke? buat nyemak jalan aku nak pi keje je tau. pilah dik balik sok ke arini ke, yang ko nak tunggu sabtu ahad ni batpe, dah sah2 highway utara selatan pantai timur tu penuh. ngk cam akak, sonok woooooo......guling2 aku kat fed highway pasal korang sume dah celah kan.



eh pesanan kak red ye:...yang pulang beraya tu, hati2 ngan rumah yang ditinggalkan di sini pulak, jangan bila dah balik dr kampung, pintu kena pecah, grill kena kopek, barang umah dah kosong.....woi, akak ingatkan je ye...jgn kata aku x ingatkan lak. berwaspada sentiasa, raya kita x sama ngan raya penyangak2 ni, dema dok aim je rezeki raya dema tu.



yeyeee....raya!



...Part 3 is coming...

9 comments:

e-jat said...

Sedih plak aku baca entry nih.. siap tisu kaler pink lagik kat tangan.. Terharu...

Selamat Hari Raya dan Happy Deepavali

kr-sms said...

huhuhu biasa la kan, kalau menang m-idol ke, akademi pantasia ke, mentos ke, aku nengok participant siap nangis2 sedih, berucap2 terima kasih, mohon maaf sana sini, peluk2, kiss2 bum bam bagai la, tapi si red li telah 'menginvent' cara baru untuk celebrate and its really not bad, just imagine this, lets say si jawa johor tu ckp cemni masa menang akademi pantasia 4 dulu "apa cite lu m-nusir, dulu lu kata wa patut kena chow masa wa salah nyanyi lagu hatton, skrg apa cite??? lu sapa...bla bla bla" agak2 dia jadi lebih popular ke tak? maybe the next bakal2 artis tu should learn from red, luah kan yg 'sebenarnya' masa menang...but i don't think you guys agree with me.....kan red???

ArcHmaL HatiEmieY said...

huahauauha... potong stim laa lu kak red... wa ingat lu nak mengreveal sehabesnya...(6)... tapi kan... wa sokong gak lu sis sebb , tak baik menjatuhkan maruah orang, biarlah dia termalu dgn diri sendiri... kan kan...

ek eler...sker ati org la nak balik bile wei... aorg ada kg... akak yg kg kat blakang umah duk dedndiam!!!



la la la la la la...

Abg IM! said...

Hahahahha... tahni uols.. mmg uols hebatzz!!!

eVerYthInG SHASHAY @ ASH said...

awat x disclosed ja redmummy ooi?? -gelak tahap dewadewi- xper pembalasan tuhan 2 maha adil kalu ko menjaga maruah saudara islam ko didunia, insyaalah maruah ko di akhirat nnti akan terjaga gak!! -senyum kambing- oke lah dh nk balik kampung dh nie - sebenonyer lagi 3-4 ari laa ... nk kasik jln lebe lengang 4 org klians cam ko nie...

Rozita said...

Congratulation Sis Red ,

Akak Ita tak sabar nak tengok gambar rumah yang lepas make over...

SELAMAT HARI RAYA

leehazim said...

tu dieee kak red..bile menaip..hhihihii ape apepun..leehazim nak ucapkan selamat berhari raya pada kak red sekeluarga...n tahniah sbb kak dah menang....

goddessisis said...

nah .... amik tue !!!

AKAKLAH BLOGGERS IDOL!!

kekekeke

baju melayu hitam n songket pink la .. n nanti kan kejutan di blog adik for raya nanti!

CarutPelbagaiKaedah said...

akak..tahniah..selamat ari raya..thanks kerana melawat blog i hari tuh..**mrasa komen..