Monday, April 16, 2007

Drastic Diet


Akak ko gila tau, orang kata akak gila diet. lately ni since a week ni akak dah mulakan a very2 drastic diet - no nasi nasi at all. I am aiming for something, sebelum terlambat, baik lah mulakan dari skang. my prob is suka benor mkn nasi.



apa akak buat tau. akak buat2 muak and x selera langsung, which is work ye. wpun order nasi sepinggan, x suku pun akak luakkan muntahkanlah. pastu wkends lak, sambil2 suapkan anak2 mesti ada 2,3 sudu masuk gak kat mulut akak kan, takper aku telan telan jugak. tp immediately terus num teh tarik, terbelahak segala nasi tu kuor balik.
matiklah - aneroxia akak ko pasni.


as of now, akak dah skip nasi for byk ari gak lah. today, as im typing this entry, no bfast at all, my lunch was only 10pcs of fries sahaja. and my dinner is only sebiji epal yang akak share wt gegirl. in between, layan squash for satu setengah jam, masih lagi ada energy, i beat my trainer for the final around.
drastic kan?


i have to, semua solutions akak dah pakai, x jalan gak - think this is the best that i can do. Korang mesti nak menceceh2 kata aku gila kan, nanti sakit segala kan, takpelah dik akak cubalah yg ni dulu, sok2 x jalan gak, akak carik le nasi balik ye.



akak nak ko tengok gambo belakang gegirl tu - Hatta Dolmat the designer! kurus betul ko kan hatta. akak suh sirman snappy2 gambo dia, tp dapat amik 2 keping je ni ha. Aku suh FB tanya dia bagai, tp FB nan ado lak kredit - x leh panjang langkah la ko fiebs.



bukan yang sihat tu oi, yang kurus baju biru tu is Hatta Dolmat. em, hatta, annual dinner akak bulan 10 ni, boleh ke singkap2 sket kain2 tu buat utk akak, red colour tau. Akak dah promote ko lam ni ha, molehlah2 buat selai utk akak ye.



masa dinner ngan hatta ni, eh dinner sebelah meja hatta ni - sirman order tomyam seafood, kailan, ikan goreng and paprik ayam. tp akak x makan langsung. akak gatah ikan tu 4,5 ulas jer. air pun akak mintak ais kosong, jimat le duit laki aku kan. pastu sirman suh org tu tapaukan tomyam tu, he said 'kang nanti malam ada orang lapau, ada le benda nak makan'. x motivate bini dia kan? siap suh aku makan lagi yet tau ni aku ngah dieting.



kol 12 mlm, ok fine - masih lg ok perut akak. kol 1 msk tido, bolak balik kiri kanan nahan kebulur. x leh jadi ni, kol 2 pagi masuk dapur, tapiskan tomyam tapau tu, akak makan satu udang, 3 pcs of mushroom and 2 sotong. num air. rileks 10min - baru lena aku tido.



so malam ni kalau lapar, minum milo jelah. mudah2an dipanjangkanlah lagi semangat diet akak ni. korang pun bagilah motivation sket, i m seriously wanna get slim babeh.



25 comments:

truanta said...

go kak redz...
go..go..go...
ckp sal tomyam...lapar la plak kan..

Adam Dryx said...

Assalamualaikum Mummy Red,
ADam tumpang lalu,..

Matilah Hatta Dolmat ada stalker apabila mummy Read dah jadi mummyrazzi....

Hahhahaha!!!

zeleonnicai said...

Comelnyer gegurl,,,,

Equilibrium said...

saye nye diet...bgn pagi terkam air cekelat sans sucre(wajib) n roti seketol wth eidam cheese, g school..smp school singgah cafe beli 2 ketol donat apple filling,dok lam kls 20 min, kuar beli donut lagik 2 (filling cekelat lak), pas tu lunch ngan kengkawan-starter wth salad,main course potato/taboule wth cream sauce,dessert wth a piece of cake,balik kls g shopping kat supermarket megi me mamee halal n fruits,balik umah telan air perier sebotol,wat spagetti ngan tomato sauce, pas tu lepak dpn komputer(cam loni) n kunyah/kemam/mamah roti ngan cheese n butter lagik....dinner with nasik n ayam goreng 5 ketol...dessert wth halwa from turki,chips/homemade popcorn/kacang menglembu yg lupekan kulit, supper wth grapefruit(wajib) n ratah meusli choc flav sekotak(my bad habit)...n gosok gg b4 tdo...
so far saya sgt ok ngan diet saya nie.... cuba try test gak...

mmmmm...Patutla ari ni tenggelam masa swimming...sebab diet di atas ko???

selamat berkeroncong di malam ari...muahahaha

evil_shandye said...

hurm... no comment about this extreme dieting entry. but as for my personal experience, a girlfriend of mine used to eat half an apple to last the whole day and just chugged on plain cold water whenever she felt like eating something...

she lost a large amount of weight after that... but then again... it is extremely unhealthy to do so.

so kak red, better do everything in moderation, ok?

all the best... o_O

Hannan said...

all the best kak red...
hehehe.. nanti biler dah kene aneroxia nanti.. bole la jumpe saye ek.. jadi bahan experiment. ingat senang ker nak jadi aneroxic? hehehe.. xper kak red.. tabahkan hati.. kurangkan nasi...tambahkan kasut n handbag.

intankamaruddin said...

Drastic diet works kak!
But 1. You have to be consistent (like, 3-4 months gitu). And 2. Breakfast is a must (Cepatkn metabolism n bg tenaga when u need it the most, in the morning. Sket pun tkpe asal ade).
Dlm kul 7 camtu baik sentuh mknn sket so dat nnti tk bukak peti ais di tgh2 mlm.
Eating past 8 is a straight no-no. Minum air banyak2 bg effect of fullness.
Cuba cardio-exercise, cptkan proses penurunan berat bdn jugak.

Hope those tips help :-p

faizabelle79 said...

askum.kak red..insyaAllah diet kurangkan makan nasik akan menjadi..sbb sebelum ni saya pernah mencubanya selama 2 bulan lebih..x makan nasik langsung cuma makan biskut kering(kalau terlalu lapar di waktu malam),sayur-sayuran(hari2 buat sup sayur) dan buah2an(everyday)..saya juga buat program pelangsingan badan..urutan n lain2 la.berat saya selepas bersalin 62kg!Masa pregnant 75kg!beso gile rasanya sbb sebelum pregnant 50kg jer...dan dlm masa 4 bulan buat diet tu..turun dari 62kg tu ke 54 kg..sekarang ni berat turun lagi..52kg..

Tapi sekarang ni makan nasik semula dah..nak maintain semula..takut dah kalau gemuk cam dulu2..bukan apa..bila gemuk susah nak bergerak sbb tubuh berat..satu lagi kes melecet kat bhgn peha..sakit tu..tapi kak red nampak fit..x le gemuk..ok je..satu lagi senaman juga penting..

baca entry ni..terliur pulak saya nak mkn mcm2..hheh..x sabarnye nak balik Malaysia..negaraku yg tercinta!

Khairi Nairfan said...

Selama Khairi hidup kat dunia ni sebagai "budak-budak" (erk?makna kata?), tak pernahlah pulak dengar diet SEDRASTIK dan SEANGKER akak merah sorang aku ni!! OMG!! Ganas gila, tak terbayang Khairi dibuatnya. Anyway, Khairi tak pernah pun berfikir tapi dapat mengekalkan berat badan pada tahap yang sama sahaja. Camner tu? First, its really hard for me to take bf, even orang cakap bf tu penting di waktu pagi, khairi tetap melanggar fakta itu. Pastu tak minum pagi sampai tengah hari. Lunch sekadar apa yang ada kat dapur tapi bukan nasi jugak (ahaks~), sampailah minum petang tak minum-minum gak, balun jer apa2 yang ada tetapi dengan kadar yang sedikit, dan hanya time malam jer baru khairi suap nasi. Itupun, orang siap komplen bila tengok nasi khairi. "Diet ke?" katanya, tapi memang dah tabiat khairi makan nasi sikit jer bukan atas alasan diet. Yang penting sekali, setiap petang Khairi mesti cycling keluarkan peluh, oh ya also fitness.

ak_0143 said...

sukati la kak red... tatau la diet ni bagus ke tak... sebab tak penah try...

ish tak bahaya ke ni kak red? kang tak pasal2 takde lak kak red nak menceceh panjang kat blog ni...

eh tak nak la pulak bagi nasihat ke hapa... pandai2 la... kak red lebih dulu makan garam katanya... kuikuikui...

btw, kalo kak red nak diet, saya pulak sibuk nak gemuk... sebab saya ni malas nak makan... kalo amik nasik banyak mana pun mesti tak abis... makan lauk je...

tapi kalo makan luar, yang mahal2 tu habis pulak...

cmna nak gemuk ek? sbb ari tu check bmi ngn kekawan, sbb nak daki gunung, terus diccop sbgai tak normal... 19.3, normal bagi laki 20...

so camna ek nak gemuk?
hihi

kujie said...

Kak Red...ko nak diet2 ni ikut suke arr....masing2 pilih kan..ko dh beso panjang dah..tapi kan...uikk..pasal selera makan tu, jgn la tahan2 sangat..nnt Tuhan tarik balik selera makan tu..hah..time tu baru terfikir. Makan jer jgn tahan sangat..ala.....tak diet pun ko dah ok wat, nk jadi kurus kering mcm model2 tu ke..tak best ooo nak peluk kalo tulang jer..muahahah...

mad redo1 said...

Crazy diet for a crazy lady... hehehe jangan lah marah lak ek, Red Mummy.

Anyway, from the picture that I have seen here you are not in a bad shape at all. For me, engaging in sports like you are doing now is good enough as it will increase the metabolism rate in your body. It will burn all the energy produced by the food that you consumed.

Take a heavy breakfast but just light lunch. What I am doing now is to eat a lot of vegetables during lunch with just sesenduk of rice only. It is okay to skip tea but take some fruits/salad (jangan lak letak mayo banyak sgt) for dinner.

I know that your office is way up there but you could stop three/two floors down and take the stairs to your office.

Me? Since Mortimer tak ade ni kena jalan kaki 2km sehari nak gi ofis...

Boleh qualify jadi blog entry komen mad redo1 hari nih... hehehe

maksutimah said...

nyeh....motiff nak berdiet bagai..nak masuk Miss ker?....!!!!ko ajak la [Y] sekali join jugak..hiks..!..

zeleonnicai said...

Kakred ikut la tips Intan tuh.die dah turun 5 KILO dasyat kan??? kan intan kan?

nadja said...

akak oiiii .. kot yer pun nak berdiet jgn la sampai tak mkn langsung macam tuh.. wat letih badan jer kan.. at least tgh hari mkn nasi sket.. kasi tenaga..
mlm mkn buah is ok la..
morning breakfast mkn roti sekeping pun jadi la kak..
hehehe sayer pun berjaya jge krus kan badan sblm kawen hari tuh.. mcm tu jer buat nyer..
49kg turun 46kg ehhehe..
then dah pregnant naik 52kg tu tak per la kak.. after dah wash down turun balik 50kg.. ang skang 49kg balik.. ehhehe the same diet tak ubah.. try it..

nadja said...

ehehhe eh kak bila la agak nyer nama sayer nak tersenarai dlm list akak kan.. :D

nikfarizah said...

Isn't that you're slim enough??? Kalau kurus sgt nanti tak cantik....well, breakfast is a must, minum 3 in 1 nestum or oats. Lunch pun kalau nak avoid nasi is ok...try to eat something else....for dinner probably you can say NO to nasi....but kena lah makan sikit...a cup of milo and 2 pieces of bread will do.

Trust me...you're beautiful and slim enough now........

sunarti said...

Saya pun on diet jugak sekarang..start 1 jan 07 hari tu sebagai azam tahun ni..sebelum tu berat saya 69 kg(selepas bersalin)..saya amalkan makan nasi sekali sehari(1 senduk), ambik breakfast, dinner makan tosei atau nan shaja..jogging setengah jam..2x seminggu..selepas 4 bulan berat saya 62 kg..sekarang tengah berusaha untuk turun 55 kg..saya pun tak high expectation untuk program diet saya..sebab saya nak tengok hasil selepas 6 bulan..lakukannya dengan gembira dan tidak tertekan...

darling8tabby said...

harus ke u nak diet red..i tengok kurus jer..i ni yer gemuk...i pun nak diet gak ni...
kalau u lapar..u makan oats so dat perut u kedap..

alieys said...

oitn kak, mana boleh diet macam tue..tue mmg drastik giler...menurut adik yg masih menjalani diet dan turun byk kilo jugak...nasi tue boleh digantikan dengan 4 keping roti oatmeal...kandungan karbohidrat tidak sama dgn nasi tapi boleh membantu memberi tenaga..makan roti tue dgn sardin or apa2...lepas tue adik aku nie...kalau tak lalau makan roti dia bedal ikan bakar or ikan belah belakang yang diwapkan seekor....lain resepi makan berdiet dia ialah makan oatmeal....ada byk lagi aku tak tahu..kalau berminat nanti kita tanya kat dia...dia ada cara-cara diet..mmg dah kurus dari dulu....baju aku pun dia bedal...

Lestat said...

Try your best kak..kalau tak makan nasi pun..makanla sup sayur ker..at least adala jg tenaga nak lompat2 ke nnt..manala tau..kawan aku wat camtu..cukup 2 bulan hampir 13.7kg dia turun tau..hidup sup sayur

Ms ARA said...

kak red!! chaiyokk!! even though me tak agree sgt cara diet gini, tapi if rasa tahan... elok2 la yerr! btw, nak share experience sket! me penah 1 YEAR tak sentuh nasi langsung & i lost 20 solid kilos! perghhh.. it worked for me! tapi determination & semangat kena tinggi lah.. hehehe! skang nih pun tgh berjaga makan lagi.. haih! tapi skang after a year, susah sket aaa nak skip nasi nih.. tapi dah set kan dah.. at least, once a day je! or selang2 ari.. alright!!! GAMBATEEE kak red!!

"Lose Weight Now, Ask Me How"

luvs,
-aNiTa-

Hatta Dolmat said...

muahahahaha!!

lorr...bilew masa lah nih yerk,...

napew la tak di tegoq... kak red dok manew...

napew boleh sewsat sampai ker amin thai nun??

kite memang slalu makan situ... area seksyen 7 s,alam

sayang red mummy!!

joey said...

YAAAAA....Kita mesti diet....


motif aku yang kurus cekeding ni nak diet....???


hahaha....syilap....mari kita menggemukkan badan...

matila.....salah encouragement...larikkkkkkkkkk

babyarisha said...

k.red!!
diet?? bagus ler demi m'jg kesihatan n kesolidah tubuh badan tp gaya xmkn nasi lgsg tuh xd'galakkn ler..
Pe kata, 1 hr msti mkn nasi cz nasi bg karbohidrat, tenaga tuk tubuh. cukup amek 1senduk pun jd lah!! lebihkn mkn sayur²an n buah²an. kurangkn minuman manis tp lebihkn minum ari suam kosong.. bwk ler ke mana² botol air tuh janji ko minum..lantak p org kata ko cm bdk skolah pun.
baby riso ler ko lgsg xmkn nasi cz ko nie hiperaktif kak red oi.. klu takat flat tyre xper...watnye tgh nk shoot gol ko t'faint? sapa yg susah? ''mereka n keluarga mereka'' ops!! kak red gak ler yg susah..
tp!! ada tp plak entry nie.. usaha tangga kejayaan..ku doakan kakakku red semoga berjaya..KAK RED BOLEH!! Malaysia Boleh!!