Monday, April 02, 2007

Bila ibu pulang...



aku ingin pulang
bersamamu
aku ingin terbang
hilang di celah taman


dalam suka duka
menari di celahan hati
rimbunan kasih yang termaktub
ada luka


dan dalam gelak tawa

ada mata yang melirik
ingin menumpang
kasih yang tiada

dan mereka pun berlari lari
turun ke kaki senja
untuk mengatakan pada keduanya
aku ingin pulang
dan aku ingin bersamamu



bila satu hari nanti

aku harus pergi
meninggalkan nama
meninggalkan darah
di setiap degup jantungmu


dan waktu itu
bawakan alfatihah
tinggalkan amalanmu
buat kasih yang kau cintai
dan waktu itu
kau kenal erti cinta




betapa aku tidak akan

membiarkan hidupmu derita
dalam laut kau dicampak
ingat pada nyawamu
di tanah kau tersadai
ingat pada darahmu

dan dia akan menjadi dua
agar kau rasakan
yang aku sentiasa ada di sisimu
dan dia akan menjadi semangatku
untuk kau saling bersama

bawa kenangan yang ada
bawa silam yang lama
di dalam jiwamu
khabarkan pada rakan2 mu
kau punya aku
yang sentiasa dekat padamu


langkahlah seiring
dalam dakapan lelaki itu
genggamlah tangannya
seerat genggamanku






dalam suka ada duka
dalam duka ada ceria
yang merah itu ada petanda
yang merah pernah bernyawa
yang merah akan pergi



walau merah itu dia

walau dia satu jiwamu

tapi ingat satu

ibumu adalah ratu hatimu










15 comments:

Equilibrium said...

dalam merah ada BIRU
ku x paham apa maksud madahmu...




aloh laaaa..awat la sume blues loni ek???dah kuar sajak la pulok!!!

Pato & Pearl said...

this is very nice and sweet..kena pulak ngan picture wif the kids tu...

P

Rickywan said...

Suka sgt pada ibu dan bapa yg penyayang mcm kak dan sir man niiii..tahniah kak sebab akak ada keluarga yg bahagia......sy suka kak...

nikfarizah said...

ooohhhh..sungguh sayu rasanya hati ini...well, anak2 you sungguh bertuah for having a loving and caring mother!!

darling8tabby said...

so sweet la..suka la baca plus gambar2 tu macam kena kan
neway kat mana ni..macam best jer..

evil_shandye said...

ayoo... tetiba rasa homesick dan rindu kat mama... huhu... but penang is so far from here... and it is the middle of the tests & assignment week!!!! darn it!!! =(

-kEn- said...

kak red,
kak red ke buat sajak ni? tersentuh....btw kalau tgk sekali org xcaye kak red dgn hubby tu dah beranak dua....

epelijau said...

ermm...sahdu le plak...

husz said...

kak red! tolong sms hussin no tepon Mal & ejat.. boleh? dah ilang la no fon diaorang 016 6686 434

joey said...

vassttt....kak red memang serba boleh.....memang bloggers idol kita......hahahaha

nice poems....and photos do make it look good!!!

kujie said...

syahdu rasa hati....mcm dengar lagu Kaer..izinkan ku pergi

Kak Red..... I believed we have a sixth sense, not just the five !

ArcHmaL HatiEmieY said...

malatop baju kurung*matilah mak kena carut komen past tense katanya....



motif mak hayam jiwang... berpuisi bagai nie... jiwang karat...ada sesuatu kah ....tukar profesion keerr??/




*lompat bas gi kl central... bang... flight gi uganda kul bape??*





btw...mek dosi kerej uols... yey yey... girang....

The Pisces Man said...

Banyaknyer gambo... btw Kak Red, wife dah bersalin daahhh...

ween said...

amboi sronoknya... anak ngan mak pulak mcm kanak2 riang.. maintainlah kak red..

kat mana tu? TP ke? leh lah join satu ari..

Lestat said...

yello..kak red..gambar yang last sakli tu klassss...cayalah..