Monday, September 18, 2006

Week 7 - Results + The Hajris


hi frens,

kali ni let s take a look from the juries comments first, pastu akak paste the votes results pulak which akak dpt no 2, actually juries pun akak dpt no 2, then only to the final result. yeah....

*******************************************************

What Volks says about...

Red Mummy
I've nver done this before but what the heck... there's always a first time... "entry of the week goes to.... REDMUMMY"


What Belle says about...

1st of all?.Aku nak mintak maaf sangat2 kat CIK ORGANIZER kite?..sorry aku tak boleh bagi komen kat mane2 contestants pon. Puas dah aku fikir dr semalam sebab aku berpendapat Assignment kali nie rasa nyer adalah tidak adil pada sesetengah contestants. Kenapa aku cakap macam tu?...sebab lepas aku membaca & menilai assignment2 semua nyer aku dapati..soalan nie TERLALU BERSIFAT PERIBADI. Kite sedia maklum ada diantara contestants nie yg dah BERKAHWIN atau pon SEDANG INGIN BERCINTA ker hape kan .

Bayang kan kalau kite diajak bercerita atau disuruh untuk ?MEMBUKA PEKUNG DIDADA SENDIRI??..dah semestinya tak de sorang pon yang sanggup berbuat begitu KAN ?...Tambah lagi kite diminta untuk menulis nyer secara TERBUKA?.sesiapa saja boleh membaca nyer. Bayang kan apa yg akan berlaku jika sesuatu perkara yg kita tidak ingini DIKETAHUI oleh orang?.RASA MALU KAN ?...atau mungkin takut akan MENYINGGUNG HATI mana2 pihak.

Aku percaya ?.walaupon ade diantara mereka (contestants) nie yg telah membuat ?PENGAKUAAN? tentang 5 PERKARA tersebut?.tak ada satu pon yang BENAR2 IKHLAS ?atau lebih tepat?sengaja mereka-reka cerita takut nanti dikatakan ?SOALAN ASSIGNMENT TAK DIJAWAB?. So macam mana kite nak nilai jujur atau tidak fakta yg mereka tulis tu.

So?rasanyer kalau lah nak menilai cara penulisan diorg?sejauh mana knowledge diorang & kemampuan mereka untuk menulis dah mengupas setiap topic yg diberikan ada baik nyer tajuk ASSIGNMENT nie menjurus ke arah persoalan yg lebih GENERAL dan sekali gus tidak melibat kan hal2 yang bersifat PERIBADI yang tak mungkin mereka MAMPU untuk mereka cerita secara TERANG-TERANGAN.

Sekian.



What Rush says about...

RedMummy
Redmummy, you ni ada cita-cita nak tulis cerpen panjang atau novel tak? atau jadi pakar motivasi keluarga? dalam begitu panjang karangan yang dibuat, tak banyak isi yang menepati sasaran tugasan yang diberi, dengan lain kata..... meleret-leret. Walaupun begitu, tugasan yang dibuat semakin matang, semakin kreatif dan begitu gigih. Aku telan 'Pil Penenang' sebiji.



What 5thE says about...

Red Mummy
Ibarat memasak untuk kenduri kendara jemputan 1000 orang. Nasi dan lauk dipuji ramai, cukup rempah ratus dan ramuan. Me Like! U outdone urself again Mak Merah! erm.. lagu tu I dload. apa email Mak Merah? leh i send to u. *matila reply komen kat sini kan? ekekeke*


What Fiebie says about...

Red Mummy
Amik kau!!! Khutbah jumaat katanya. Hik. Well research. Sure akak jenis suka membaca ni. First we all ingat kenapa mukadimah terlalu panjang. And the red mummy I love to reach memang menulis jenis wordy macam mak jugak. So I proceed reading. Dan dicelah celah itu satu-satu rahsia terbongkar. Seperti mengupas sehelai-sehelai kulit bawang. Marvelous. Tapi akak red, satu nasihat mak. Not everyone like us, matilah kekwat, suka membaca sangat. They want something simple and sweet. Blog have to be simple and sweet. Tapi untuk diri we all. We simply love it. I am printing your article for my future reading kat rumah bila bosan-bosan. although, cerita tipu. I just simply love it. and part belakang, puji-pujian terima kasih over dose tu. Over tau.

*******************************************************


Based on the readers' selection, we have Samasam leading at 109 votes for this week, followed by Red Mummy, yang ketinggalan 8 votes from Samasam, dan diikuti oleh DBI at 94 votes. Dan kalau dah kite tgk pilihan readers lagu tu, lets nengok lagu mana pulak dah pilihan 5 juries permenant kite itiew yer?

Berdasarkan hanya dari 4 out of 5 permenant juries, the top 3 pilihan mereka would be somewhat similar to what the readers dosi pilih melalui poll; kecuali kedudukkannye agak berbeza yer...

Top 3 pilhan juries would be:

DBI
Red Mummy
Samasam


Tudiahhh! - correcto. DBI dan Samasam berubah tempat posisi kedudukan bagai, with Red Mummy maintained at posisi kedua. Adakah results esok akan menyaksikan perbezaan kedudukan mereka bertiga inih? We'll just have to wait and see sampei esok pagi by 9am, NAH? Mrasa

*****************************************************


Well it seems that after poll 35% + juries 65%, still, DBI (Dari Bilik Ini) in the lead, followed closely by RM (Red Mummy). Dan SSM (Samasam) ditangga yang ketiga with NDH (Nadhirah) ditangga ke empat. MOTIF mek kasik shortnames kat depa? HEHEHEHE tak pa la kan... mek kan organizer?



Opps!So that leaves only BC (Budak Catwalk) dan EDIB (Ejat Duyong Island Boy), kan? Mrasalah sapa dia tatau? BC bukan sekali nih jer dibottom 2, kan? Lets la nengok, samaada luck masih ditangan BC dan berjaya kekal didalam pertandingan? Ataupun mata EDIB akan menepiskan BC sekaligus mengekalkan EDIB dalam pertandingan dan out you go for BC? Sama² kite click kat bawah for the result, nah?





Bagi yang berjaya kekal dalam pertandingan, syabas nahhh. Bagi yang terpaksa usung beg balik, tak pa tak pa. Coba² lagi lain lain taun nah? Mrasalah teruskan bloggingmiew itiew, nah?

Moving on - let take a look at this week's assignment piuler...!


"BI2006 - Week 8 Assignment :Wajarkah KICKBOXING dijadikan senaman harian selain dari persediaan keselamatan diri bagi kaum wanita?"


PS: Assignment boleh dibuat in Malay and/or in English ek! Just because soalan in English or Malay, doesn't mean u ols kena buat assignment tu ikut bahasa soalannye, ek? No plus pointnye kalau soalan in English dan tetiber jawab in Malay, or the other way round. Tak der extra extra points ke ape ke - sama sajork. Janji msgnya well delivered, kan?



Tu diah! Issue kickboxing katanya!? Mrasalah mek terus teringat lirik kak Gee (bukan Ginger nah - Gee = Fauziah Latiff nah!) "Ku seorang wanita, lembut bukan bererti lemah" kan? Tapi, kickboxing? Perlu ke? Memang perlu or dinch perlu? Apa pendapat uols? Nyatakan pendapats u ols dalam entry assignments u ols, nah?


Ok - so - lets, apa lagi ditunggu²kan itiew, wahai para contestants? Tak gherti²??? Your 51 hours utk siapkan entry assignments korang for week 8, dosi bermula! PUBLISH time - selewat²nya, pukul 12 noon, hari RABU nih, 20th September, 2006!!!


PS: Minggu 8 - tinggai 5 org. Minggu 9 - tinggai 4... tu diah! Minggu 10 - tinggailah 3 finalists bertanding sampai week 11. Week 12, mrasalah results keluaq sapa pemenang, 1st runner-up, 2nd runner-up, kan? Hmmmmm... Ade tak antara juri² kite, yang merupakan ibu or bapak or abang or kakak or adik kepada contestants? Kalau ade, mek as organizer nak tanya... "U ols tannak ke anak/ adik/ abang/ kakak u ols menang? Kalau nak - meh bayaq Mama Lea meh..." OPPS! Mati la mek nak buat hal persis Miss Jalan Tar JKR Terbengkalai katanya yer?!!! HAHAHAHAHA - just kidding sajork u ols; to lighten things up katanya! Don't take it seriously tau. Asik la berminggu² BI2006 nih penuh dengan "Issues" dan "Spekus" itu ini, kan? Mrasalah ringan²kan mulut utk ukir senyuman dgn jenaka mek tadik itiew (jenaka ke? Mati la MISS SANGKAK pukul mek nanti! Hahaha!)


thanks to all juries! agak2 kan, mampukah akak go to Final? membaca komen2 dalam TB BI, buat akak riso jugakkan...byk speculation gak ye lam tu. siap ada yg berbetting bagai, berprediction segala nyalah.

*******************************************************


btw....ni ada lak citer lain, it was a casual gathering akak wt Mal and fren along eh silap khairul, Y bukan darklighter but Y the Tailor wt fren, Ewan and ejat without Mr M kat lokasi biasa kami, sri permaisuri. dah 1230mlm ko baru met up..hawau budak2 ni, kata dinner jadi ke supper. so akak pun x leh lama, sbb utama pun nak jumpa si tailor ni coz nak bg baju gegirl n akak utk buat beads. nak dipakai on raya ke dua, kena hauk dek Mal! suka tau!

anyway jumpa pun x lama, coz ujan dah rembas...so abih je segelas teh tarik, akak terus cabut balik.


budak2 gibeks tu sambung ke tasik permaisuri rasanya, x pun melepak kat umah maksutimah Y, something like that lah...coz after 130am akak sms
budak mulut murai ni, dah x berjawab2..

btw, Ejat as usual, dok ngan hp nye dok mengsnap segala gambo2 jantan yg ramai kat hajris tu...dia ni one thing yg akak tgk, kalo kat opis tepon akak selang 15min, x kira siang x kira malam x kira hari keje or hari cuti, x kira aku ngah masak, ngah buat keje, ngah tido...sume nak diupdate kat akak nye ni, tp bila jumpa,dia diammmmmmmm jer pasalnya mata dia dok mencari mangsa. pandai ko ye!


Y lak, x lah murai sgt cam si murai yg kita sedia maklum siapa kan...tapi sekali jari tunjuk akak bg kat dia terus dia tau '2 stgh inci ye kak beads ni' ... handal x handal budak ni. ko ingat ko ada blog, ko mak orang ko leh celen ngan Y yg handal menjahit ni. tu akak mmg bg standing ovation lah kat Y. pasal kain segala akak kalah ngan pakcik ni.

si Mal, cam biasa lah mulut mengunyah. lapo nasi katanya, makan cam dah lama duduk zimbabwe gitu. tp ko tau, kita lepak mamak tu, dia sedap2 makan nasi campur mamak tu.... pesan akak, kalau sakit perut, tanggung sendiri lah ye, bukan ko x tau mamak nye lauk campur tu semalam, pagi punya dimasaknya! tapi mal..akak suka baju ko, lupa nak ckp....belang2 red white colour. cantik u! sesuai ngan rambut kaler oren.....sesuai ke?

so next meeting kita, either bukak puasa together2 or after raya lah yeah adik2 sayang.


utk Mal, promotion for Red Mummy pls make it hard and harder yeah. For Y, thanks for vote akak, but bila nak buat promotion lam blog ko nyah? akak tunggu ni....Ejat lak, dia dah redha nak bawak beg semsonite yang previously diusung oleh Mal, so dia pun nak jadi Red Mummy's promoter.

Affy and Izzu out there.....i know u both are damn bz..but pls luang2 kan masa buat promotion ye sayang. terima kasih sesangat....bila lah kita nak jumpa ye.

kawan Y tanya akak 'kak red, sejak bila berkecimpung kawan ngan org2 cam kitorg ni' .... adik2 akak sayang sume, akak x penah bezakan siapa kamu, siapa kita siapa pun. kalau ko mulut murai cam mal, kalo ko suka mengadu cam ejat...akak mmg jenis a very good listener and wpun pendiam cam Y, akak senang get along walau siapapun kamu ye.

yang pentingkan adik2...hati perlu bersih. jangan jadi mulut tikam belakang, jgn hati busuk. ko siapa bukan akk nak judge, as long as in terms of friendship....kita respect to each other.

pendirian kita mungkin berlawanan tetapi mazhab dan tuhan kita tetap sama!




8 comments:

ArcHmaL HatiEmieY said...

yyyeeeyyy!!! 1st caruttt!!!

keeejjjiiiii carut mek molot murai!!! kkkeeejjjjiii!!! kang kalo diam kang kata kekwat lask kan...


baju tu special pakai untuk AGM desperate Hsewives tu....matilah.. spesel utk jumpa mak hayam katanya...


and, frankly, it's my febret t shirt...

sesuai kee??


*ngengada laks demands laks...org dah promote ari2 tu...nanti buat lagik...*

*bukak posa tu idea yg menarik...me sker!!*

eVerYthInG SHASHAY @ ASH said...

pendirian mungkin berlawanan tpi mazhab n tuhan yg sama - mayb 2 the straight edge(read muslim scholar yg tiada kompromi) ppl kan mmpertikaikan n worse case akan bagi keras2 quote rm ini .. tpi klau dilihat quote ini from normal ppl point of view ..mmg la betul - yg membeza kan kiter from Allah pov is not who,what,how we are, instead iman kita terhdpNYA. sblm aku pun kene tmbk gak on this coment, che nengok2kan iman korunk terlebe dahulu .. & dun just judge ppl coz sapa lu nk jdi judge nie??

Red Mummy said...

ash,

ye sungguh. tengok iman memasing. bukan aku nak menilai tp ko nak judge aku, nak judge sapa2 tuding dulu kat muka sendiri.


mal

bulan puasa pun mkn kat permaisuri gak lah...tp tgk lah kalo kowang puasa kan ....kakahkahahha

ArcHmaL HatiEmieY said...

tepuk tepuk... sokong mak hayam...

jgn ingat yg kopiah berserban lg besar dr helmet tu smer baik dan imannya lebih tinggi dr yg rambut kaler cam aku kan kan ....



mek suka mek suka...


ek eler... nak bukak kat sana tp tetap kat mamak ... buangkaren je... ingat plan nak ajak bukak posa kat umah i reramai... ai masak u... telur goreng mata kerbau... besar tu mata kerbau....

nnt laa kita plan balik yek...

Rush said...

eeemmmmmmmmmmm............... lihat dari jauh........

Red Mummy said...

abang tepak...tengok apa dari jauh nye tu?

mal...

akak biasa ajak org mkn tp tu laah...cik abang sayang akak ni tu ada masalah sket lah ngan ko paham2 je lah kan. nnt akk slow talk lg ye.

othrwise, kat area umah akak tu pun byk gerai melayu, not mamak lah..ape kelas.

darklighter said...

Haiyoooo Tu dier..bahasa cikpond dah kuar leyy...Yang bab MISS SANGKAK tuh..hahaha..lawak banget..KakRED..lenkali toksah la amik gambar aku lagi..aku dinch Photogenic cam uols k..Maluuuuuuuu haha..anyway..good luck in BI06 nah..INSYAALLAH..aku pomot kalau ader masa..skang bz banget nih..dah la mlm esoknya lepas makan kat Hajris Diserang semput katanya..sampai ari ni..tak elok2..matilah KEMPOT for real katanya...:P~..eh panjang plak komen aku

leehazim said...

kak red..malu lak tgk pic tu nampak tembamlaa sampai mata wan pun taki nampak hah......(ewan)

p/s: cantik tak pic i kat seblah niewww?..hihihihihiii..