Thursday, September 21, 2006

My routine

what s new on Red?


let s know deeply on Red's routine life.


who is Red Mummy? of cos lah im not PONDAN.....hv u seen that Tulen's comment in my bottom tag board? saying that i m a pondan? what the hell! i believe that fellow is the same person of that that that fellow lah, u know who am i talking about kan. that fellow yang ada XXXX sket, yang suka show the 'nice' mode to everyone but deeply berlagak and takbur and pendendam sampai (^$$&*()....takpe nak puasa ni i kurang2kan menghamun, which is not really my way...so, that fellow lah. wow..ramai le pulak yg berXXX kan? yeyeeyeeee, so let s put aside that story, buang karan.

Red Mummy is a lady - perempuan tulen ye Encik Tulen weii.....

pagi kuor umah around 730am, akak masuk keje at 830am - on papers lah kan. but usually after 845am baru akak terjojol kat opis, masa standard is 9am. akak keje apa ek?

tu dia opis akak........my worstation, red pillow, red shawl sume x leh lari.



pagi sampai, once or twice a week akak nye bfast is nasi lemak...nah menu wajib lam nasi lemak is kacang lebih. kacang mmg kena letak lam 2,3 sudu penuh. pastu baru letak daging, x de daging pun x pe janji kacang wajib ada. sambal x yah..aku x mkn pedas.





pastu buat keje, waktu keje akak tak suka diganggu oleh benda2 personal. akak jarang sangat bergayut over the phone..jarang sgt2. tu pasal ye frens, there are times, waktu2 ko tepon tak kena pada waktu dan masanya. bukan tak boleh call tp berpada2 lah....akak bz sangat dik kat opis, bz2 pun akak cuba gak layan kawan2 akak. but my usual and mutual friens usually tau kalo nak tepon berckp ngan akak will be as simple as can be, and they will call my mobile. bila ckp kat mobile,akak terus msk one of the room and potpet segala in a short and sweet talking, no no entry pepanjang cam entry esemen akak tu lah.


so frens take note yeah...jgn le selalu sgt tepon opis akak, akak x comfirtable lah, akak bz, wpun x bz, akak ada tasks and job yang kena akak buat, namanya pun kan keje kan. kalau setakat tepon akak nak bagi tau pc kena virus, seluar koyak, pala sakit adoi....simpan2 lah dulu dik. sok2 petang lah tepon.


that s the reason, bila akak nak gayut wt frens, we will always chat after office hour, biasanya while akak sit lam traffic jem pi and balik umah dr opis. and si murai jantan perkasa biasanya pun dah tau, hah kak red dok lam jem lah tu yg tepon kita ni kan, kalo tak jgn arap lah nak tepon!

ye...i m connecting wt my frens closely while driving to and from the traffic jam. nice hah?

reita kanagarajah: she will always sms me first 'red, can talk talk? got time to chat? free x?' - that s the good thing about her...she will always know how to tackle me. so i applied the same to her...


akak sit in the corner lot, paling hujung and tepi sekali and tersangat2 privacy. so biasanya, bila org carik akk, org x perasan, akak dok tido kat meja ni. tp x de le aku nak tido sampai sejam 2, setakat light2 nap jer waktu lunch ok! mmg almost everyday akak tido during lunch hour, lately ni lagi lah jarang makan, mmg akak hadamkan sistem bdn akak utk tidak makan langsung during lunch. lgpun nak kat puasa, elok sgt lah tu. nikmat ko tido wpun dapat stgh jam je, tapi pastu sakit tengkuk lah dah pala nunduk kat meja.




habih keje sharp at 530, kalau ujan lebat ribut taufan, akak x kuor opis, dok melanguk je kat cafe bawah perabihkan masa and duit. kalo weather cantik, akak terus balik, by 615 dah sampai umah and terus singsing lengan masak. kalo penat, akak take a nap dulu (tido je kak red ni kan!!), pas stgh jam or sejam br mula masak....kira dinner has to start by 8-830pm everyday.

pastu kdg2 sambil suap makan anak2, abang has to do his homework, so kena tgk lah. dia ni kalo tak dok sblh dia x de dia nak buat, mata tangan kaki ada je melilau yg dia buat lain yg kita suh lain yg dia buat.



dah siap sume tugasan as a mom n wife , br lah leh pegang pc, nak main chess ke nak tgk blog ke nak baca personal emails ke. but x leh lelama lah...sok nak keje so main chess pun ala kadar je. itupun kalau sir man konker astro, or abang konker kartun. akak jarang tgk tv waktu mlm except tues nite for desperate hsewives...

macam tu lah mulanya idup akak bila ari bekerja. weekend lain lak rencahnya. kalo takde segala hunting, games etcs...byk lah masa kat umah pamper myself - tido lah apa laik, kalo idak berjalan2 je ngan family. provided sir man is around. he usually work during the weekend.



Bersempena dengan Ramadhan yang mulia ini, siaplah lagi lah aku x ckp tido..gila kan, akak ni mmg hobi tido lah sayang. kena bangun buat sahur, then kalo tido balik kompem x leh nak be in the office on time, opis akak open awal gila lak tu since kena balik cpt at 5pm. balik kol 5pun ko tau je lah jln tun razak tu, ada kompeni lg awal dr kompeni akak, ada yg kol 4 dah callo so sesak sangat lah tun razak tu bila time2 bulan puasa ni, apatah lagi kalo ujan. akak penah stranded masa bulan puasa, left at 5pm tp sampai umah yang 15min kalao x jem tu, only after bukak puasa. so tu yg kdg2 semua kelam kabut. laki akak kalau dia ada kat umah terpaksalah bukak puasa kat umah mak akak lu, or dia beli je sambil tunggu akak balik.



mlm nya wpun lambat akak tetap akan masak gak utk sahur. lgpun dah get used lah, dah x rasa membebankan, penat ye tapi it s a responsible kan. so dah jadi satu perkara asasi lam idup akak.
teringat smlm kelas mengajar anak akak, buat revision since dia dah nak exam lg 2 wks:

me: l.o.b.a.k = whats that abang?
abang: carrot (he looked at the picture)
me: lobaklah!!!

me: h.a.r.i.m.a.u - what s that?
abang: tiger (he looked at the picture)
me: harimaulah!!

the revision class smlm started at 745pm ended only at 915pm. lama gila ko....habih satu buku bhs melayu tu aku revise balik. mlm ni is english, this is his favourite, so tak payahlah akak nak menjerit sgt, sambil masak leh ajak dia dok dapo revise homework dia. trow nak revise mandarin dia pulak... oh yeah..abang is in the chinese kindergarten, tu pasal bahasa dia kureng sket....for mandarin ni, akak ada a bit basic, i attended a part time mandarin class few months back.

kalo dia study ngan akak, dia concentrate byk..ngan akak dia x berani nak memain, kalo akak marah, akak marah sungguh..part2 study ni x leh memain ngan maknya. tp kalo ngan dadnya dia leh make fun and joke lagi. tu psl akak selalu bg keje tgk homework abang kat dad nye, coz kang ada yg x bekenan, lama lak aku potpet.


dah time....



Semoga anda beroleh rahmat Ramadhan hendaknya.



p/s: pi sini and sini for Red Mummy's promotion. thanks boys.






3 comments:

eVerYthInG SHASHAY @ ASH said...

umangg aiii .. tu dia lam bz bz nk tido smpt gak tulis entry bertahap dewadewi nie .. hah per lagi .. yg lalat yg langau najis n sekutu dgnnya x kiralah mak langau pencacai najis ker .. dh nk puasa dh pun ..yg korg dengki mendengki sesama ni get ready jela IAOK note.. hrp2 dpt note yg ikhlas .. tpi biasanya mmg x ikhlas pun kan???

darklighter said...

Overlaaaaaaaaaaaaaa KAK RED..Aku paling "TERUJA" tgj org pakai shorts dgn peha gebu bagai kan..ni dier bantai letak 3 keping..mcm ker'TUUUTT' hahahaha..

Janagn Risau..aku tetap VOTEEEEEEE ok..

KIM SALAM TAYSSSSSSS kat dier..lantak la str8 ker hapa pun..wakakak..

Matilah aku!

e-jat said...

woit... nih kali pertama haku tatap pic yg very the clear... hahahaha...

apa apa pon haku tetap vote..