Wednesday, September 27, 2006

Cerita Kak Red...

pernah dengar cerita ni?

cerita Akak tak pernah kisah dengan budaya dengki orang melayu? pernah tak?

tak pernah ye..meh lu akak citer...meihhh nah (cam lea panggil the 3 finalists)

kisah ni berlaku dulu dan sekarang, akak kan dah tua kan dik, so garam akak pun byk lah jugak makan daripada adik2 sekalian, termasuk adik2 yang dah keluar dari dalam BI tu ye, mal ejat ujang isis affy dan ramai lagi yang tidak perlu disebut nama...on ye dan SAM.


akak ni ada fighting spirit, akak been born to be like this..akak ada jiwa pejuang, akak mmg ada semangat untuk berlawan bermati-matian.

simple je cara akak, masuk proper pertandingan.

akak x pi bunuh orang dik.

akak x pi menyalak2 tepi tingkap rumah orang.


akak x pi jadi pondan sundel (sundel ni apa maknanya ek? but it sounds good to be applied here) pi mengamuk2 kat umah orang, walaupun kat rumah sendiri. tak perlu guna all the pointers words to point you, adik akak sayang.


akak x pun pikir kalah menang dik, yang penting semangat juang untuk menghabiskan segala tugasan.



BI bukan tugasan akak yang pertama ye adik...sedari kecil akak dah berlawan dan berjuang untuk pelbagai peringkat baik national mahupun international.


kalah sudah lali, menang juga sudah tegal.


jadi apabila kita kalah, opss...


jadi apabila akak kalah, kita terima keputusan dengan hati terbuka. pernah adik dengar akak maki hamun chess' judges akak? pernah dengar akak hantar surat bantahan ke Persatuan Catur Malaysia? pernah tak dengar akak mengamuk di belakang tabir bila akak kalah some of my Treasure Hunts?Pernah tak dengar akak meraung bila akak kalah Pesta Pantun Malaysia? pernah juga x ko dengar akak menyalak2 di NTV7, dan TV3 mahupun Astro bila agent2 akak gagal mendapatkan kontrak untuk anak2 akak? Pernah juga adik dengar akak protes kekalahan akak di Fear Factor Malaysia? Pernah lihat akak mengguris hati lawan yang menang kerana mengalahkan akak di dalam debate and di pentas teater? Akak pernah juga duduk di antara tangga2 terakhir di setiap run yang akak pergi.


dan berjuang melahirkan anak-anak akak secara ceasoran dan normal delivery adalah satu perjuangan yang besar nikmatnya dik. tidak dapat digambar dengan kata-kata walaupun cuba juga tetapi tidak sampai ke puncak...



jadi....mengambil BI sebagai peluang untuk berjuang, sekali lagi. kita lunaskan sehabis mungkin. andai sudah tewas, jangan diamuk pada si tua ini, carilah air sembahyang, di bulan puasa ni dik. carik2 bulu ayam, bulu ayam adik ada dalam tu.



kalah menang dah tersurat. rezeki Allah, rezeki ramadhan.


kita hentikan cerita kalah menang ye adik sayang.


kita bercakap soal maruah. pernah tak melihat akak menjadi lalat lalat yang terbang di sekitar sana dan sini? check ip akak and buktikan ye dik. menuduh akak menjadi itu dan ini, bukan sesuatu yang enak untuk akak pandang dan lihat dan dengar. wpun akak berdiam diri, tetapi warga di sekeliling akak akan tetap menyampaikan berita.



sedang akak tidur lena di tengah hari, tiba2 2,3 orang rakan taulan called akak semata2 untuk menyampaikan khabar. nama akak dijejas, nama akak diburuksangka. nama akak dicerca2 dikeji2 berminggu2 lamanya, dan kini sedang ramadhan bertandang pun, masih juga keadaan menjadi2.



bak perbualan telefon akak bersama sipolan 'biarkan je dia kak red, orang dah kalah macam tulah'. dan sipolan ini 'dia mmg ada split identities tu kak red, jangan dilayan'. bukan..bukan ini yang akak nak bincangkan. back to the maruah and pride...



adik sayang.


akak isteri seseorang, akak juga mom to 2 kids. akak juga ada rakan taulan, family and so on. yang penting akak juga ada maruah. menjaja2 dan menabur fitnah dan kemudian mengatakan akak itu dan ini. molekkah pekerti itu dik? kalaupun hati akak tidak terpalit luka, hati yang dikeliling akak perlu dijaga.


sebagai yang tua, biarlah akak menunjuk kata. Again, akak petik kata2 Lea...


Tujuannya BI nih mek buat BUKAN sekadar utk bersaing or compete utk tgk siapa bagus sapa tak bagus ke ape ke, ok? For me, semua bloggers/ blogs yang dok ada nih, semuanya bagus2 (walaupun nan ado entries - mati la mek kena pukul ngan G!) LOL! Cuma tujuan mek sekarang nak promo page mek (mekasseehhhh! As usuals! LOL!!!) dan lebih utama, promokan page/ blog kawan2, fellow contestants/ bloggers. Dan at the same time, mek nak buktikan to the world (yer LeeZ, hidup Mawiworld! Ehehe) yang bloggin' nih can be fun, exciting dan at the same time, challenging. It's gonna be fun! Healthy way of competing if I may add? :) Dalam compete2 lite2 nih, boleh jugak kite share infos, photos, dan macam2 lagi. Mek want this BI to be like, dipandang positively. Those yang nak pandang negatively, haiyoyoh! Dipersilakanlah berams. Ehehehe... mek dinch suke kalau ade yang nak negative itu negative ini. Kalau nak negative2 camtu, duduk diam diam dalam blog sendiri dan watch these bloggers/ contestants have fun writing or buat assignment entries di blog masing2 dan watch people read dan vote! Siap ade judge lagik tau! Lain konsep! EHEHEHE..."



yang menyebabkan akak masih bersabar ialah...BI masih lagi berlangsung. akak menghormati pihak organizer, akak menghormati juries2 yang bukan tunggul, yang melihat nama2 mereka juga dikeji dicaci maki. kalaupun x hormatkan mereka, ingat saja dik, mereka juga punya maruah. adik juga ada maruah bukan? adik berani mencubit peha kanan akak, tahu tak peha kiri akak juga terasa? adik cuit hati2 mereka ini, tahu tak mereka juga punya rasa dan perasaan? berhati-hati, jangan ikut rasa binasa dik.



suka akak mengingatkan, akak mengambil sikap endah x endah, entah dan tak tahu atas apa yang sedang hangat diperkatakan. akak tidak akan melawan dengan mengikut laku dan perangai adik. it s a waste of my time. tetapi akak juga suka mengingatkan, apa yang berlaku ini memang sedang hangat diperhatikan, kalaupun bukan akak mungkin orang2 yang terdekat dengan akak. kalau bertembung bahu kalau tidak bersinggung mata...mungkin menjadi dendam kesumat pula ye kan? nasihat akak, berpada2 lah bermain dengan api, kalau api yang kecil boleh diairkan, tapi kadang2 api yang marak susah nak padam dik.



hari ini adik mengkhianati bangsa adik sendiri, hari esok, yang adik buat pada akak dan mereka2 ini, akan terpalit pada muka mu sendiri.


what comes around, goes around.


sebelum terlupa, api yang marak bukan api juga lawannya...akak tidak akan menjadi api untuk memarakkan lagi situasi tetapi air yang tenang juga kawannya!



till then.






8 comments:

Tsssst said...

Bravo Red.....

Satu aplikasi baik seorang kak long kepada adik bongsu yang nakal.

Air di cencang tak akan putus. You all kan satu keluarga yang sedang berlumba mendapat duit raya...Mama Lea pasti sayang semua!

Cadillaque Dudette said...

*sigh*

Jangan sampai menda ni dah abis pun masih ada tak puas hati kan sis. Time tu. adeh, tak tau lah apa nak ckp.

Niwae, selamat berpuasa sis. =)

Regards,
Nadhirah

eVerYthInG SHASHAY @ ASH said...

zasttt .. baru lepas buat entri BI trus buat entri peringatan pada yang sudah diketahui itu katanya. class makmerah bagi statement gitu!! decision decision decison!!! up to u la makmerah, kalu u maafkan diorgn 2, satu perbuatan mulia coz u x mau samakan diri u ngan level org yg sudah diketahui ni. in other hand kalu u ikut rentak gendang diorang n menari gak well it's ur choice. well at least u x pyah jdi blogger yg jdi anonymous lam komenbod sendiri n kutuk2 org lainkan??

ArcHmaL HatiEmieY said...

*sujud*

gigih....

satu soklan...

ko tak dak keje ke kak red?? meh laa tolong aku yg cam nak gila bekerja nie!!!...


...apa pun. adakalanya*sebenarnya selalu* manusia terlalai dan alpa dgn apa yang dilakukan tanpa sempat berfikir baik buruk halal haram sesuatu perbuatan itu...


tul tak kata adik mu yang molot cam murai bersara nie.... hehehe...


apa pun , setiap perbuatan samada baik atau buruk ada balasannya, samada 'dibayar' "cash" ataupun kredit...sampai masa kena jugak "bayar" kan...


banyak lah bersabar ye kak...

org lain jgn buat lupa tapi tyak hengat laks nak vote akak aku yang best giler nuie...

Zul k said...

Akum, Selamat Berpuasa dan berbuka petang ni.

2nd time I read ur piece on the Mat Rempit being latest. Tak sempat register sebab server quality poor, so just email my comment to you je lah. The blog was good. but i think you could make it better by putting in your greatest ASSET that you have as a writer...APA DIA..?

I was surprised that u xmasukkan any PANTUN...AI say brader, u must menonjol lain dari yang lain , so apa kata for next BLOG u karangkan pantun you yang BEST-BEST tu...Dgn Cara tu u ada kelebihan dari org lain.

I know ur pantuns are excellent; sungguh unik dan cantik susunan kata kata, sampai kekadang xpernah orang dengar pun ada.Remember..U masuk FINAL at National LEVEL laaa... SO...Y not gunakan pantuns sebagai pembuka atau penutup blog you mulai sekarang...For best effect, buatlah yang 12 kerat ke...or 4 kerat tetapi...3 rangkap....

All the best to you. I hope you win..dah Final...tinggal 2 je...Later I vote K...server slow ari ni..


Wasalam.

Zul K

CarutPelbagaiKaedah said...

hi akak merah...ini kali ke 5 i datang sini..suker nagn gaya penulisan akak..and wat comes around gows around..tunggu jer musti kena balasan depa tuh..

zaman said...

kak red memang best laa. kembang laa lagi

damnlyweird said...

kak red mmg the boom....suker...