Wednesday, September 06, 2006

Entry Beranak!





When she was crawling, and her Mom- when she was 2-3 years old...


Arini ari bahagia. Arini ari gembira. Arini gegirl is 2 years.


Ye arini akak melahirkan anak dara akak, 9th September 2004, Thursday @ 513pm.



(Gambar hiasan) wanita ini sedang sarat mengandung 7 bulan

Semasa mengandungkan Gegirl, macam2 gak musibah dan masalah yang akak hadapi, x leh lah akak sebut kat sini, too personal. Pendekkan je lah cite, mmg aritu was the due date of gegirl, but of cos as usual x de tanda2 pun akak akan beranak. So a day b4, prof akak ckp, ko beranak je lah sok red, nanti kang I outstation, doctor lain kena sambut u lak. So ok, pagi2 khamis tu lam 830am, akak pun pi lah spital..register and dok atas katil sambil layan tv sms, stgh jam later, prof akak datang "hish apesal u lambat, I nak masuk OT ni, ada patient I nak kena ceasor"



Mana aku nak dulik ko ada patient lain ke hapa.....tu kalo prof buat OT dia dulu, kompem lagi lambat le akak beranak gamaknya. Pastu dia pun suh akak kangkanglah utk mskkan ubat induce akak tu lah kan. kalo ms abang dulu, masa prof masukkan ubat yang sama, akak mmg payah sket lah part2 ni, so akak terterajang staff nurse masa zaman abang. So masa session adik nye nye lak, x delah sampai terajang coz staff nurse dah get ready tau sgt akak punya pangai ni kan. so dema dah pegang tgn akak and kaki akak sesiap, and akhirnya ubat induce tu berjaya jugak disumbat ke nonok akak.




Utk yg x tau apa itu induce, ianya adalah sejenis ubat untuk mempercepatkan proses kelahiran. Cepat2 x cepat bergantung kepada tindakbalas di dalam pengawalan kandungan/badan patient itu sendiri. So pastu, prof pun pi membelah perut patient yang lainnya, akak pun mulalah dok melantak itu ini, jap2 main sms, jap2 bergayut dan segalanya lah.






Thari2..akak dah mula dah rasa sakit tu datang...semakin lama semakin kerap. Kat2 kol 430, akak dah rasa kepala baby akak dah nak kuor ni, sedangkan akak masih lagi atas katil bilik akak, x nak aku beranak kat sini, aku nak msk labour room...malangnya labour room penuh (ramai le pulak org beranak jam2 tu kan). Lam ms yang sama, parents akak, adik2 akak, ngan anak sulong akak pun ada sama....sama2 melihat akak berjuang. Sakit nauzubillah. Wpun akak diberi dadah utk tidak terlalu sakit, but rasanya tetap ada jugak, bila contraction tu datang je, aiyok...mmg akak rasa nak teran je.....bila contraction dah x de, akak lemah and tertutup mata bukan tido but cam dah lalok ngan dadah pun ye, ngan sakit beranak pun ye gak.







Masa tu mak abah akak dah bacakan akak yassin, muka badan akak pun dah basah dek air selusuh. Mmg akak dah diambang maut..baby akak dah nak terkeluar sesangat, aku leh rasa kepala dia kat ari2 akak tau. Akak dimaklumkan yg labour room utk akak masih lg gagal disediakan. Akak tau sesangatlah, kalo aku PUSH, mau menggelongsor anak aku terkeluar ni kang.....n mau gak rabak apa yg x patuk rabakkan! X leh jadi ni, anak aku dah nak kuor ni. So sbb akak bukan seorang yang penyabar, ngah sakit2 tu akak tepon hp Prof akak "prof...cepatlah prof, anak i dah nak kuor dah ni"......dup dap dup dap..akak x dengo apa Prof cakap coz akak ter'drug' kejap..gitulah malangnya bila contraction berlawan wt drugs ni.


X sampai 5min, dema sorong akak ke labour room, rupanya2 lam aku anak beranak dok nyumpah napa x dpt labour room, Prof kat bwh tu dok berjuang bermatian2 utk beri laluan akak dpt bilik bersalin. Fyi, spital yg akak beranak ni, x semua dpt layanan VIP, so akak requested for a VIP room/service, jadi bila Prof menggunakan kuasa vetonya "my patient is from VIP floor" so dema terpaksalah memberi laluan kat akak sebelum akak kuorkan anak akak kat bilik ward kan.

Sesampai sahaja di dalam labour room, mmg kompem bebila masa anak akak nak terkeluar, tp akak x daya tol nak ckp, malah akak leh dengar org bilik sebelah akak menjerit2....
"ammaaaaaaa, appaaaaaaaa sakittt dan aiyokkkkkkkkkk sakit looohhhhhhhhh" emm....aku diam jer.... pastu Prof ckp "sabar ye red, we are going to bius u coz nanti baby u lemas" ....wat df? m i going for another ceasoran? How come I can feel my baby's head at my private part aka nonok? But masa Prof cakap tu akak x de daya langsung nak ckp apa2. so pastu doctor bius ni pun datang, about to cucuk belakang badan akak till tiba2 "EH EH!! U NI PATIENT FROM VIP ROOM, SORRY I X LEH BIUS U, U KENA PAKAI PROF BIUS DR DARI VIP FLOOR JUGAK" Bangsat x bangsat? Aku dah nak beranak ni? Napa mula2 ko x tgk ko dah salah msk bilik, banganggggggggg.



Sesudah itu, kenalah tunggu Prof DR BIUS dari VIP Floor ni untuk datang pulak nak cucuk akak kan. TETAPI, akak ngan nada yang lemah.. "Prof..it s time, she s coming out". Prof melompat, terus selak kain akak, "masyaallah !kepala baby dah keluarrrrrrrrrrr, nurse hurry up!" tu lah aku dari tadi cakap kepala anak aku dah kuor dah kuor, korang sume buat bangang je apa aku ckp kan?. Dengan x pakai apron apa jadah, dema terus melakukan aksi potong memotong, kerat mengerat, pintas memintas dan sebagainya. Ngan sekali push, ke akak x push ek? But mmg tersangatlah senang mengeluarkan gegirl akak ni. Suami akak pun ada sama for all the sessions, ngeri dia menyaksikan kelahiran anaknya live broadcast to his eyes.



She s not that heavy like her brother, she s only 3.1kg..consider besar for a certain ppl coz im a small tiny petite size kan..but consider kecil kalo anak2 org tu more berat than kg anak akak ni. So, anw, both mummy and baby r in safe condition. Btw, pasal Prof Bius tu tadi kan, nasib baik x pakai, coz kalau pakai gak rugi wooooo coz Bius lam package harganya lain.
thank god, akak nye niat dan hajat untuk melahirkan kandungan kedua dalam keadaan normal tanpa perlu ceasoran dimakbulkan Allah. Dan dengan cara yang amat mudah sekali. nikmat tetapi azab.



Kerana itulah akak dah pencen beranak, dedua akak dah rasa, ceasor sudah normal pun sudah.





She s my lovely princess, she s born to accompany her mom..be loved by her brother. She s called Daddy's gelpren..

Gegirl @ Adik, I m so proud of you....another 5 or 10 even 20 years later, when you read this blog, I want you to know that you will be forever my baby. I love you darling.






notakaki: gambar beranak tu bukan gambo2 akak lah. kowang jgn nak jerit2 lak kata 'eii akak red ke ni'

10 comments:

ArcHmaL HatiEmieY said...

hhheeepppiii bbbeesssdddaaayyyy gggeeegggguuurrllll.....

wah...hebat sungguh akakku ini... semangat kuat giler... tapi sempat carut maki hamun dr segala katanya...


wa caya sama lu akak!!!


p/s: apsai byk vulu sgt??tak sempat cukur ke??*matilahmak*

Red Mummy said...

bukan gambo fuki aku lahhhh, bukan vulu akuuuuu!!

nak kena pinch?

kalo akak ckp ngan anak2 akak 'kowang nak kena pinch ngan mummy ye' sume ckp nooo mummy.

so ko...siap! biasa ye.

Nadhirah said...

Wuargh!!! TAK NAK KAHWEN!! TAK NAK!! Lol. Eiish. Come to think of it, I don't want to think of it. Hehe.

ashnburn said...

hmmm ..walaupun dh 3 x sexperience mende2 cam ni tpi still rasa cam nk go 4 de 4th laa .. rasa kiut sangat bila dh kuo tue ..hmmmmmm suka banget ngan baby2 nie

darklighter said...

Subhanallah...*pengsan..

Affy Ronan said...

uish..sakitnyerrr...tak lalu nak tgk..huhuhu..kak red sehat??

fiebie said...

ohhh my god!!!!! can it be opened that wide?????? emmmm... superlobos

wan said...

I always have a great fond of every piece of red mummy's entry but this one I'm kinda speechless....I mean....she actually show us the miracle of Allah....and the great sacrifies of a mother......Red Mummy's points of view are from every aspect of lives....I mean from technology to modern life to humanities....to family ties to religion and lot more...big applause to Red Mummy for her every effort!!! Vote Red Mummy

e-jat said...

nasib baik aku jantan!

purplechoc said...

baru bace,huhu scarynye..


takottt!