Wednesday, August 09, 2006

2nd Week Assignments For Bloggers Idol 2006





BIUndi Akak Red Mummy kat sini ye: Bloggers Idol 2006 pastu vote Red Mummy






YOU are the new Manager for Diddy AF4. As a manager, what would you do to get Diddy to be an established singer / artist in the Malaysian Music Industry?"



Ini adalah rangkapan kisah or we call it as a research dr akak utk menaikkan nama diddy supaya terus gah, kekal and famous seantero Malaysia. before we move on....let s review some info on Diddy yg akak korek from Astro's web.




akak Red Mummy is my greatest Manager!




Nama Samaran DIDDY
Nama Penuh : Syamsul Hirdy b. Muhid
Bangsa : Melayu
Umur : 21 tahun Asal : Kuala Lumpur
Tarikh Lahir : 5 Oktober 1985
Zodiak : Libra
Tinggi : 183 cm
Berat : 63 kg
Deskripsi : Lahir dari keluarga berdarah seni, lulusan diploma pentadbiran perniagaan ini mengimpikan untuk mengecap kejayaan di AF. Masa santai dihabiskan dengan sesi karaoke bersama rakan dan keluarga. Jom menyanyi bersama Diddy di AF!
Hobi : Menyanyi, mendengar muzik
Makanan Kegemaran : Sushi
Minuman Kegemaran : Susu segar
Filem Kegemaran : Buli
Lagu Kegemaran : Keabadian Cinta
Pelakon Kegemaran : Afdlin Shauki, Rosyam Noor, Hans Isaac, AC Mizal, Erra Fazira, Nasha Aziz, Umie Aida, Erma Fatima
Penyanyi Kegemaran : Anuar Zain, Marc Anthony, James Ingram
Trivia Semangat harus terus cekal, jangan sekali-kali menyerah kalah. Jalan masih panjang. Teruskan Menuju Puncak!




diddy suka bangat makan ketam ni!




so kat sini kita dah nampak diddynye semangat cekal kental, x nak give up as he knows he has a very2 long journey to be a great singer...meh kita study apa yang akak nak buat utk diddy ni sekiranya benar akak menjadi org kanannya, menjadi Managernya....apa ye... tapi kita dengo dulu suara diddy and his show performance from his previous show lam konsert Af dulu tu...



Diddy - Nusantara




Akak rasa akak nak build up satu kompeni ala2 SNP punyalah.tp SNP (siti nurhaliza production la kalo kowang x tau lagi!) ni more to families yg jg kan..since diddy ni akak managernye, presidentnya dah ada, communication mngernye pun dah ada, tp among all these ppl, akak tau akak lg berkuasa ke atas diddy, coz akak managernye kan, sukatik akak lah kalo akak nak kata akak lg berkuasa dr presidennya kan kan kan?



So akak nak register kan diddy ni into 1 company yg akak namakan Red d Diddy - pun sukatik akak lah kan nak namakan apa kan?kalo kowang suka nama Dizzling ke Hazing ke Voting ke, tp akak suka lah kompeninya nama tu. Pastu lam kompeni tu akan ada betul2 tahap gaban cipannya management. Ok fyi, akak ni mmg kaya lah, kalo siti kaya kawin kat klcc tu kan, akak kurang sket kayanya dr siti but kira kayalah coz akak invest gila2 utk Red d Diddy ni.



First thing first: gaji! Org yg keje kat Red d Diddy ni mmg kaw2 mewah...sbb akak kaya so akak bg sorang gaji 4 angka dah tentulah,but utk diddy of cos lah raban2 jugakkan, tu paling cekai coz makan petrol dan segala jadah akak tanggung ye. Bonus 8 bulan straight, dan segalanya lah...akak kaya kan. setelah segalanya kukuh semua dah in order, gerak gempur menaikkan nama Diddy pun bermula. Skang dia dah ada nama a bit kan, ialah at least cop AF4 tu dah ada, so akak akan kuorkan dia dr Maes-telo tu lah, since ramai sgt anak2 yg kuor lam maes-telo tu, sian diddy akak kan, akak ulang balik..akak kaya so akak bayo je contract diddy kat Maes-telo tu.



kereta yang akak belikan utk Diddy




Next, akak dptkan dia a good designer, yg mmg betul2 suit ngan dia, x main lah wardrobe As-telo tu, sian budak AF kan jadi cam taruhan pakaian wardrobe dema jer...akak pakai adik Siti nye contact, Michael ong, embun, rizalman..hah sapa..sume akak pakai akak bayo, bagi diddy betul2 kelassssssssss, budak mawi tu pun leh kalah tau! Image consultant dia mmg akak carik yg kaw2 punyalah, yg kira mmg ketuk akak ratus ribu raban. Done! Apa lagik?.kalo adik siti ambil masa bertaun utk membentuk imej kampungnya (eh kampung2 pun kawin kat klcc ok!)..so akak rasa utk diddy kejap je lah..dia ni jantan bukan payah sgt pung nak naikkan dia.




antara baju koleksi diddy







Selain dr itu, akak bayo puan siti hajar kita tu to ngajar vocal diddy ni, kalo aritu ramai sgt studentnya, ni one 2 one - bagi dia power rangers lg suaranya. Diddy ni ada masalah menari sket, si tinggi ala2 zirapah ni nak kena dipelbagaikan tariannya so akak bayo gak cik corie (akak prefer corie than Linda, jgn tanya napa lah). Semua akak lakukan demi diddy, demi nak menaikkan nama diddy. Tu sib baik akak kaya, kalo akak kayap, payah akak nak jadi manager diddy ni.




dah tu diddy under akak red mummy akan ada personal lawyer utk segala urusan black and white, ada personal doctor utk take care health dia, ada personal life of cos lah kan, ada segalanya lah utk memewah dan memudahkan perjalanan karier dia. akak suka nyaaa kalo sume ni jd kenyataan kan. kan kan....




Pastu kan pastu emm...semua dah tip top kan? dah ada full package ni. so next stage akak kena start promote diddy ni gilos2 tahap kebana lah, akak mulalah buat PC, akak promote dia kat press, kat tv kat media kat radio... . kalo nak kena bayo to promote diddy, akak sanggup bayar, akak rela. Kita bukan anggap diddy x berbaloi coz akak tau diddy mmg ada charm ada karisma, so worth it lah utk akak bersusah payah menjadikan dia seorang DIVA!




sometimes, on tour diddy suka naik motor, x nak naik keter





Skang since diddy dah ada fan club nye..x ckp lagik..akak kena salurkan fan club dia to activity2 yg leh involve ngan tvs especially. skang fan club diddy dah ada 531 orang (as of 8/8/2006)...kena ramaikan lagi sampai beribu2 orang...Kalo astro tv3 mahupun rtm pi buat mana2 tour, hotlink tour ke, jom heboh tour ke, akak sewa satu booth utk diddy nye sahaja..so fan club nye dok situ dok promote diddy lah, x kan nak menengokkkkkkkk je kan. management Red d Diddy pun kena buat keje gak weiii... X byk sket akak tau ramai lah dtg menyinggah booth diddy tu nanti.



Diddy - Lonely No More




pastu kalo ada apa2 charity ke konsert ke kalo pun bukan utk diddy, akak selitkan dia gak, kalo ada functions utk anugerah2 kat msia ni, akak promote gak diddy suh dema masukkan diddy jadi artis undangan. contoh cam adik siti nak kawin ni kan, hah diddy nanti akak selit pelit gak masuk utk jadi penyanyi jemputan ke..eleh, i will slow talk to siti utk diddy, mesti adik siti akak x kisah punya lah...



Akak rasa jalan ni amat sesuai utk mengestablishkan lg diddy. kat booth diddy tu nanti, akan akak pasang lah pc bebanyak, so nnt sapa2 mai, leh tgk web diddy yg canggih manggih sbb kdg2 org2 yg x kemampuan dema x de pc, so bila dema pi booth diddy, dema leh lah surfing web diddy kat situ. Pastu gak akak suh staff2 Red d Diddy jual merchandise barang2 diddy bagai jual lah topi ke tshirt ke pen dan sebagainya..... ni sume investments tau, akak tau akak manager yg kaya kan, so x pe akak kuor duit buat mende2 ni, x kisah..kita kena pk long term bukan short term. Hasilnya pasti akan nampak in the next few years. Percayalahhhhhhhhhhhh (lagu siti ni)





Lain dr itu, akak akan beli airtime kat radio n tv..sbb dia ni lom jadi Siti yang leh ada Tiada Rahsia or Siaran Langsung Majlis nikah kawin cam adik siti tu, so x per, akak investlah beli airtime kat astro ke semua channels ke, buat satu siaran Red d Diddy so katalah akak beli seminggu satu airtime dah byk dah tu akak promote diddy ni kan. Kat majalah akak promote gak, akak x kira org nak kata diddy over expose ke hapa ke, eh sukatik akak lah kan, dah dia dapat a very good manager cam akak ni. Ops perlu diingat, diddy comes wt a package, wpun dia dah bertunang (ko jgn nak putus2 tunang lak) akak akan make sure kalo tunang dia call dia ke sms dia ke, dia akan dpt gak ckp ngan tunang nya. Kalo tunang dia nak jumpa dia, akan akak uruskan..keje2 gak tp x kan lah sibuk sgt sampai nak jumpa tunangnya kan.




Akak yg manage diary dia, akak yg jaga lifestyle dia so akak berhak bg tunang dia jumpa dia. kalo diddy nak pi mancing kol 3,4 pagi pun akak bagi tp jgn le ko menggatal nak pi anto ikan kat umah anak dara org kol 3,4 pagik lak..





One thing, dah ada mende2 kat atas tu, x kan lah x de album lak. Kalo mawi lam setaun ada 3,4 bijik album, eh diddy pun leh gak ok! Akak bayo mnasir, loloq, melly goslow, ajai sume tu lah yg gemer2 suh buat lagu paling kaw2 utk diddy ni. Kalo mahal sgt, ke murah ke, x pe akak bayauuuuuuuu..no prob. Setakat buat album apalah sangat, janji pencipta2 lagu tu sume melatop2 and terkenal seantero dunia. Pas diddy dah ada 1st album, after 3 months akak kuorkan lagi 2nd album dia, hah kali ni album duet wt top2 singers.




contoh cd diddy, cun kan?

Kalo diddy fav artists dia are: Anuar Zain, Marc Anthony bagai kan..so dalam album tu ada 2 lagu duet wt Anuar Zain, 2 lagu duet wt M Nasir, 2 lagu duet wt Mawi (bih tu mawi pun nak tumpang gelemer adik diddy ni kan), 2 lagu duet wt Afdlin/ACMizal/Rosham Nor and Hans Isaac (ni semua pelakon pujaan diddy, dema leh nyanyi ok) and lastly 3 lagu duet wt Siti Nurhaliza(diva ni kena ada namanya pun akak red mummy kan). Hah!! X meletup ke albumnya nanti. Sah2 masuk Malaysia Books of Record lah nanti.




nanti kang masa akak buat all those tours utk Diddy tu nanti, akak bagi2 cds Diddy kat peminat2 yg banyak bg sokongan moral kat diddy, we give away free cds utk menarik hati peminat. like lam satu tour, kita bg 50pcs of his cds, mesti ramai gila suka ngan dia ni, aterrr..menda free sapa x nak. pastu akak make sure kan ada contest fans wt Diddy, ada holiday wt Diddy ke Disneyland gitu, ada kerjasama ngan Habib Jewel (eh lelaki pun leh jadi model jeweleries ye)....dan sebagainya lah..semua ni utk menarik lebih ramai peminat, bila dia dah gah dah ada nama dah ada pengikut, nama dia mmg susah nak turun, payah nak menjunam coz dah established gitu kan - itu gunanya manager cam akak ni ado!





masa senggang, diddy suka main piano ni kat umah dia




x ckp ngan tu kan, akak postkan dia kat filem drama pulak...kasi filem lah br kaw2...dia dah ada asas lakonan sket, so brush up kat sini, buat collaboration wt erra fazira yg dia minat tu kan, biar dia jadi hero...lantaklah org kata apa kan, janji akak tau dia berbaloi leh buat keje leh jadi pelakon so kita up up on d way kan dia. bg dia kukuh tol nama dia kat sume channels hiburan ni.




pastu aku hauk dia jd dj ke jd MC ke jadi apa tu, alah pengacara rancangan hiburan ke, amik alih Ashraf pengacara mentor tu yg asik tersasul2 bercakap...so diddy leh take over. ok? nak cepat meletup, letak dia jd dj radio kat era, once a wk kuor era pun x per, janji nama dia sentiasa on going. bukan masa ada album je br org nak ingat....ok?




Pastu nama dah gah bagaikan, akak anto dia kat musicalnya awards. Tu anugerah era tu, hah x lama lg nak start kan, x pe, x sempat kan, but next year dia ada 10 pencalonan lah..sbb sume dia dah ada dah leh konker, masuk lah AIM itu segala jadah nye world/asian nye awards akak masukkan dia gak, akak banyak duit kan, apa sangat sume tu..insyallah nama dia leh kekal dr adik siti akak (asal ko jgn buat keje bembukan ok).




Lagi satu akak rasa, apalah Diddy kalo x de product yg nak suh dia jd duta gitu. Pasni kalo mawi jadi 10 duta products kan, diddy akan lelebih lagi. Kompem nye lah!!! dia tinggi, he can be a model u know. So banyaklah designers yg surely nak jadikan Diddy jadi modelnya. Pastu dia pun macho, brylcream, silkyman, canon, Kodak, maggi in my mug, naza ria, proton, motor kriss dan banyakkkkkkkkkkkkkkkk lagi product2 di dunia ni akan menjadikan dia model. Tu dah byk investments dah tu kan..akak dah balik modal tu uols! Wah terer akak pakai uols gituk.




antara product yang amik diddy jadi modelnya!!! i told u!!



Insyallah akak percaya ngan usaha dan segala kudrat dr Red d Diddy, pasti akan berhasil. But staff2 akak x leh memalas lah?jgn nak mengular jer..kalo kita nak naikkan diddy, kita kena be as a team, work as a team and live as a team. Utk diddy, bukan utk org lain.




Kepada diddy yg akak yakin akan membaca entry akak ini, percayalah ye!segalanya mungkin. Kalo gagal gak perjalanan kerja ko, ko carik akak, akak kan kaya, wpun lom dpt title datin lagi pasal akak x kawin ngan datuk k, akak kawin ngan bakal Datuk A, oh ye carik je akak, akan akak usahakan ko ke tarap Diva.




banyaknya plan akak Red Mummy utk aku..tercapaikah impian?




but frankly speaking, akak tau diddy boleh pergi jauh asal diddy percaya u yrself sendiri can do it. kami hanya org2 yg bertanggungjwb utk menaikkan diddy, we push u, so u also need to push yrself. u are still young, very young my dear..and u need to believe in yrself that u can be an established singer in Malaysia. ok dik diddy?





tapi kalo akak x de fulus, camne akak lunaskan apa yg akak impikan spt yg akak katakan tu..




one reason yg i believe is: pasti ada jalan dalam lekuk2 kesusahan...buat loan lah, kat bank rakyat ke, kat ah-long ke pinjam siti 3 juta ke (tv3 bayo dia pun 3 juta gakkan)..ada banyak cara, cuma kena rajin je lah berusaha and keje kuat lelebih. kalo setekat cakap gedegang prung prang promote ala2 lam blog je tp keje x jalan, hishh, rentikan lah, baik suh diddy dok melanguk je kat bora ombak tu.




meh kita layan lagik satu video diddy ok..as a closing entry! nah...




Diddy - Diari Seorang Lelaki




oh ye sebelum terlupa, rajin2kan diri melawat links ni, semuanya khas under diddy, being set up by staff2 akak yg amat rajin maksima, pi ek...be a member or kalo ada contest via sms ke award ke apa2 lah utk diddy, plslah vote and bagi kerjasama yg baik for him.



Fan Club Diddy



My Space Diddy



Video2 Diddy sepanjang di AF


orang2 kanan akak yang menggembleng tenaga utk menaikkan Diddy:

Abang Bad The Macho Man


Fiebie The Power Rangers



apakah nikmat ye menjadi seorang Diddy, pada akak wpun Diddy belum lagi sampai ke tahap adik siti tapi akak tau, Diddy berharap perjalanan hidupnya cerah dan mudah, senang impian dan cita2 digapai. insyallah!



so pada anda yg rasa akak amat sesuai utk menjadi Manager Diddy, pls contact akak, akak mmg available utk menjadi seorang Manager yang berkaliber, wa cakap tatak omong kosong, akak ckp berwaraskan akal pikiran kira money talk gak lah, carik akak ye!



*****************************************




akhirnya!!! inilah kudrat akak sebagai blogger yang paling panjang about artist, on how to becoma a great manager for a new freshie artist like diddy ni, i have never done this to my adik siti ever pun b4..so pls appreciate my entry as i do. to show yr appreciation, i really2 need yr vote starting Thursday 12noon up to Sunday 12noon. to send yr vote pls
click here and once u see Red Mummy, quickly click Vote Red Mummy- u hv given a power to me to move on more and more in the Bloggers Idol 2006.



thanks all. akak harap2 sangat vote kowang kan..kalo 1st week aritu akak sangka akak leh dpt no 2, tp akak tergelincir jugak akhirnya, hanya dapat no 3, so as we are aiming for the top, pls send lots of votes for me as im aiming for the best. terima kasih ulang kembali.



untuk juries yang molek pekerti, terima kasih coz u are giving a good remark and good comment on Red Mummy whom yang x arif a lot pasal Diddy but i believe if i ve been given a task, i will complete it wt a pride!...thanks again.



cheers! from the corner of Red d Diddy...





12 comments:

ArcHmaL HatiEmieY said...

yyey...org 1st komen!!! tu dia ... 18000 patah kata katanya...cam nak ulang je ayat fb kat sy...

"ko gila ke? ko nak lawan mak ke???"

18000 patah kata katanya...mek sejud...nanges...

e-jat said...

sujud...... sumer kaler merah... errr.. spender diddypon kaler merah gak ker?? **larriiiikkk...

daribilikini said...

aku tak baca lagi ni..nak gi cari spek itam dulu..pinau mata....

noel said...

yeyyy!!! kali ni aku tak undi sapa-sapa sebab haku x ada kuali bulat kat bumbong*nanges* so haku x kenai sapa itu diddy...lawyer? majistret? gibek???hahahahaha!!

daribilikini said...

baru abis baca..kak red..ko ni jadi manager diddy ke...sugar mummy diddy???? * lariiiiii...

darklighter said...

KANN DBI KAN??? MACAM NI..AKAK JADI MANAGER SAYA LA KAK...WAKAKAKAKA MEWAH AKU DIBUATNYA...APA2 PUN..MMG MANAGER YANG GEGEH KAK RED NI...:)

Red Mummy said...

hamboi2 kowang muluttttttt

mmg nak ken zipzap ngan sabun buku memasing tau

eh...akak keje kuat woo utk entry ni, mmg akak buat research gila2 on him, ada ke sugar mummy kowang panggil akak.

tuan puan juries...saya mmg insan yang gegeh...katanya lah.

yeyee...undi akak ye, macih macih..

Anonymous said...

mummy kita mesti menang kali ni :P

-gegirl & abang

badrul said...

muhahahahaa... errrr, macam nak stuju jer dengan daribilikini... manager ker sugarmummy nih?!? muhahahahaa...

well done! daya imaginasi yang tinggi, walaupun rasanya duit beli kereta, motor, piano tuh semua dah boleh buat 30 album diddy...

i always like penulisan yang kreatif and people who think outside the box!

arieca7 said...

heh~ suk suk sukerrrr sume kaler merah... mmg akak lady in red ala2 lady in the water.. diddy punyer tut2 pon kaler merah ker *hihi

Red Mummy said...

yee abg bad....akak suka!

arieca...top to toe, diddy will be in red

yeeyeyeee....thanks all

meh vote akak meh

:: samasam :: said...

cepat amik borang isi dan hanta kat kak red - apply keja kat red d diddy .. harus demand gaji 5K..hahhahaha