Thursday, January 18, 2007

Yey!!!

Set against the backdrop of civil war and chaos in 1990's Sierra Leone, Danny Archer, a South African mercenary and Solomon Vandy, a Mende fisherman are joined in a common quest to recover a rare pink diamond that can transform their lives.

While in prison for smuggling, Archer learns that Solomon who was taken from his family and forced to work in the diamond fields - has found and hidden the extraordinary roughstone. With the help of Maddy Bowen, an American journalist whose idealism is tempered by a deepening connection wt Archer, the two men embark on a trek through rebel territory, a journey that could save Solomon's family and give Archer the second chance he though he would never have.

Kowang pi le nengok cite ni dik, best gila siot. best sangat2. tapi kalau ada anak2 or adik2 yang umur under age tu janganlah tengok sama ngan dema. mmg x digalakkan. kalau orang bg sinopsis x kasi tau ending kan, ha meh akak bagitau ending dia segala lah yeah.


si leonardo ni cam broker dik, pendek cite kat africa ni dia pi lah nak smugger the diamonds, tp dia kena tangkap kantoi dek polis africa sana so ms dalam penjara kejap tu dia dengo ada satu pemerintah yang kena tembak tangkap tu cakap ngan sorang lg african nama solomon ni for the pink diamond yang dia jumpa. bila leonardo dengo, dia kuor je pas member dia jamin, dia suh member dia lak jamin si solomon ni.


solomon ni kisahnya sedih sgt, dia org kpg africa yg susah2 ni lah, anak 3, baby dia mati while perang tembak sana sini, anak2 dia ikut bini dia berpisah ngan dia dema jadi pelarian and dia lak kena paksa jadi buruh kasar carik diamonds ni. so mulalah perjalanan idup dia ngan si leonardo ni utk mencari family dia provided diamonds tu hendaklah diberi keapda leonardo tu.


sedih partnya bila anak sulong lelakinya telah ditangkap oleh pemberontak2 kat africa ni. korang tau lah african ni nye child soldiers gila nya zalim. sedari budak2 tu lom akil baligh lagi dema dah brainwashed and trained to be a soldier yang tersangat2 zalim. dema bagi dadah, isap rokok, mabuk, membunuh and berperang...bayangkan inilah yang menyedihkan bila solomon dapat tau anaknya telah jadi salah seorang pemberontak. so when he found out kat mana bini ngan anak pomp nye, dia pun cuba nak selamatkan anak lelakinya lah pulak.



make it short.........anaknya dapat diselamatkan tapi dah cam ilang ingatan dah cam x kenal bapak sendiri, siap nak bunuh bapak sendiri lagi tu. and leonardo lak terluka kena tembak masa kejadian tembak menembak to get the pink diamonds yang dema kejar2 kan sgt ni. solomon yang dah bersahabat ngan leonardo x sanggup nak tinggalkan leonardo kat kaki bukit tu (coz they need to climb up up to the hill pasai mini aircraft dok tunggu dema to rush out from the place). so ngan anaknya dia dukung si leonardo ni.



when they almost nak sampai situ, leonardo mintak benti x larat wpun solomon dukung dia, mmg leonardo dah x tahan and x larat sangat2...dia bagi pink diamond tu kat solomon suh solomon uruskan segala. he will call Mande, the journalist from US yang byk tolong dema masa kat africa tu. leonardo tau he cant make it at all, he knows that he s gonna be dyeing anw. he insisted gak suh solomon ngan anak nya pi naik top of the hill. and b4 leonardo mati, dia sempat tepon journalist to tell her everything and mintak tlg uruskan solomon ngan familynya and the pink diamond yang dema jumpa tu.



bayangkan solomon yang papa kedana, kemudian datang ke london, jual pink diamond tu atas pesan dan wasiat leonardo. pendekkan citer, solomon kemudian live in london, bawak semua family members dia, terutama anak lelakinya yang telah rosak kerana dijajah otak dan lakunya by the group penyangak2. bayangkan le budak umur 9,10 taun disuruh membunuh, mabuk2 isap dadah segala. x ke rosak dah budak tu. at least, idup solomon mmg mewah di london, he sold the pink diamond at more than few millions euro i guess (coz at first buyer tu nak beli at 2 mil euros tp dia x nak, dia nak harga lagi mahal yang buyer tu dah janji kat leonardo earlier).



wpun leanordo mati dalam citer ni, but ini adalah satu citer yang amat mengtaksubkan akak ngan lakonannya. he should win any of the awards given. mmg dia handallah. Mesti wajib tonnton - the Blood Diamond.


sekali sekali buat liputan citer on films ok lah, nak suh ari2 ko hengat akak pengulas filem.


hi all...say GK.


This is GK, my best colleague. GK looks like a china boy but he s actually a Chindian, mother is a chinese and father is an Indian, and he has an Indian name as well. Gk is seating next to me and always be my potpet partner. He celebrated his bday over the weekend and to you GK...semoga cepat lagi kawin!!!




we had a birthday drink for him on Mon at Sevenate9, but it falls on Monday working day after 7pm. at first akak decided nak pi, but bila dah kol 6 tu akak dah cam malas le pulak coz badan very the flatty. since GK comes from the very big and rich and hartawan family, x tau le pulak apa adiah akak nak bagi for his bday.


tu lah masalahnya bila dema ni tiap2 kali bg aku adiah, but bila akak nak bagi adiah kat dema, they insisted me to keep my money or my token. katanya for my kids. but this time akak nak bagi gak, nak bagi baju kang kalo aku beli yg rege 100, baju dia per piece pun dah 3,4 ratus. so pening nak bg adiah kat org2 kaya hazab sgt ni.




and suddenly BLINK!!! i got an idea.!!!!





to GK, i present you...................................................





































matiklah bagi orang adiah rokok 5 kotak!!!




5 comments:

ZeMMs said...

Serius best ke citer Blood Diamond tu? ok .. now i can decide which movie to watch this weekend.. thx. b4 this asek pening je either nak tgk Blood Diamond or Flyboy.. trailer blood diamond ni tak masyuk sgt, tp dah kak red kata best..so layan je la.. kalau tak best cite tu..then i already know who to blame.. >:)

najmir said...

oklah tue.. bagi rokok for a birthday present.. he he he

fozalin said...

ehem... present tuk i ada tak?
hehhehe

*psstt i luv red too n can i put u on my blog?

ween said...

kak red, sempena awal muharram ni ween pun nak hadiah gak... ahahhahahhaha...

ZeMMs said...

Whoa! Ur damn right la kak red! Diamond blood ROCKS!.. Ok... lepas ni boleh trust dah kak red punye recommendation ;)