Monday, December 18, 2006

Adab dan Adat...




Melihat perkahwinan Nana, my little sister, i realized that lots of adab dan adat turun temurun yang masih digunapakai. Well, even Nana's wedding cant beat the grand and the glamourous of her 2nd sister, Kak Red la of cos, it was still a happening and memorable event.



Since my anniversary is just around the corner, i remember back few years ago, the Adab and Adat in our wedding pun lebih kurang sama dengan suasana perkahwinan Nana..



Pls spare me, yr few minutes to look and read through the Adab and Adat during the reception at our place, KL's side (masalahnya gambo2 kat Kelantan x siap2 lagi...so merasalah gambo kat KL jer lagi kan, but i promise you it s all new photos!)



Adab dan Adat Berbunga Api Bersama Sanggul Lintang.....





Adab dan Adat Bermarhaban dan Bercukur Jambul...








Adab dan Adat Berarak Berkompang dan Berbunga Api walau di siang hari....







Adab dan Adat Menyambut Tetamu...(salam kaup)





Adab dan Adat Berdoa Memohon Restu...






Adab dan Adat Tol di Pelaminan....





Adab dan Adat Merenjis..





Adab dan Adat Makan Beradap....






Pastinya bila anda melihat adab dan adat ini, u would know dari mana asal keturunan nenek moyang Kak Red....



7 comments:

ArcHmaL HatiEmieY said...

uiks...adab n adat...carut entry mak ke??/


matilah tol naik pelamin....*org melaka ek???*

CarutPelbagaiKaedah said...

i suka adat yg ada bunga fire ittew..meriah skals..amboi kak red menjadi tukang tol..banyak ka collection..dedulu my mom cakap..tol tak semestinya duit..kadang beras,gula,rokok or temakau..**rasain kak red..feeling sahmey belloo..**lariks

huz said...

Keturunan dr Kashmir kah? Hik. Archmal, ingat org Mlk ke yg pakai tol-tol ni? Negeri lain pun ada tau. Aku tak setuju sesgt yg tol mengetol ni. Dah la zaman skg semua nak berduit. Erk, pakai Smart Tag boleh tak? Sori Kak Red, emosi sikit.

Ni pun bukan la sebab sy lom kawin lg. Cuma minyak utk masak nasi minyak lom siap lagi. Huahuahua.

Abdun N.A. said...

Kak Red, tol dah naik, so, hari tu tak sempat la naikkan tol pelamin ya? Haha, i rasa Kak Red keturunan Raja Singapura...har har har...

Kelako mendenya pun aku tak tahu, saja je gelak... ;p

Fish of Pisces @ 5th_E said...

Akak org Melaka ke? siap bunga api bagai.. nak no fon supplier bunga api tu leh tak??? :P

kr-sms said...

mungkin aku akan melanggar adat, harap siapa jua bakai isteriku akan faham, hehehe tak reti mak nak bersongket mongket tu ehhh, rimeh den...

pakteh said...

Biar mati anak jangan mati adat.